2017. június 21., szerda

Mi a küldetésed?

Tegnapelőtti blogbejegyzésemben a férfi- és a női nemiség-esszenciáról volt szó. Femerülhet a kérdés, hogy mi jellemzi ezeket a nemiség-esszenciákat, illetve a hozzájuk kapcsolódó nemi szerepeket? 

A férfi nemiság-esszencia legfontosabb jellemzője a küldetés-tudat. A férfi valami jelentőset szeretne véghezvinni az életében, a karrierjében, a világban. Ha megtalálja, hogy mi a küldetése, akkor igazán kreatívan és aktívan tud dolgozni érte, míg ha még nem talált rá, akkor a munkahelyén csak középszerűen, rutin-jelleggel fog teljesíteni. Nem lesz motivált, hogy továbbfejlődjön, mert nincsenek igazi céljai. Ilyenkor vagy meg kell találnia, hogy mi az, ami igazából a küldetése, vagy pedig a sérült nemiség-esszenciáját kell valahogy helyreállítania. Megeshet, hogy a férfi nem azzal fogja a kenyerét keresni, ami a valódi küldetése, mégis fontos, hogy megtalálja azt, még ha csak hobbiként is űzi. 

A férfi nemiség-esszencia jellemzője tehát az, hogy számára a küldetés az elsőrendű fontosságú dolog, és a család csak a második helyre kerülhet. Ha megróbálja mesterségesen előtérbe helyezni a családot, vagy elveszik a napi csipcsup ügyekben, és szem elől téveszti a valódi célt, akkor a férfi nemiség-esszenciája is a háttérbe szorul, és a női kerül előtérbe. A férfinek tehát nem kell azon erőlködnie, hogy a család legyen számára a legfontosabb, és a nőnek sem kell ezt erőltetnie, máskülönben egy céltalan, "kasztrált" férfi lesz a férjéből.

A női nemiség-esszencia ezzel szemben a boldogság állapotának keresése, a szeretet és a szolgálat. Egy nő sokkal természetesebben alá tudja rendelni az életét a családja szolgálatának, mint ahogy az egy férfitől elvárható. A nő teljesen boldog lehet akkor, ha 20-30-40 évet feláldoz az életéből a gyerekei felnevelésére, és addig nem jut ideje a karrierjét építgetni. Persze manapság van, hogy egyedül kell nevelnie a gyerekeit, és ekkor kénytelen aktiválni a "családfenntartó" üzemmódot is a családról gondoskodó mellett. Sőt, sok nőben megvan az igény, hogy a gyermekei felnevelése mellett azért legyen valamilyen kreatív cél is az életében, és a személyiségét is fejlessze. Nőként tehát tisztáznunk kell magunkban, hogy mi a küldetésünk: a család és a gyereknevelés-e, vagy pedig valami más is emellett.

A karrierjükben sikeres anyák sem lesznek feltétlenül rossz anyák, akik elhanyagolják a gyermekeiket, hiszen a nemi szerepek nem sablonosak és egysíkúak, sőt, minden emberben mindkét nemiség-esszencia ott lakozik, csak az egyik általában domináns, míg a másik alárendelt. 

Nincsenek megjegyzések: