2017. június 15., csütörtök

A kéz-múdrák

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Amikor elértük ezt, vigyük közelebb és közelebb a metszéspontot, amíg a homlokunk közepére nem ér. Ha elkezd fájni a fejünk vagy a szemünk, akkor vegyük visszább a tekintetet. Minden esetre, eleinte csak egy percig tartsuk itt a tekintetünket, és utána ismét eresszük le. Csak fokozatosan növeljük az időtartamot, amit felemelt tekintettel töltünk! Nem számít, hogy félig vagy teljesen van-e csukva a szemünk, ha felfelé fordítjuk őket, akkor félig lecsukott szemhéjak mellett sem fogunk látni semmit.

A látás és a látó idegközpont a tűzelem kifejeződése és megnyilvánulása. A tűz a manipúra csakrában helyezkedik el. Amit előzetesen a naulí, a külső kumbhaka és a báhja (külső) uddíjána fontosságáról elmondtunk, az érvényes a manipúra csakra esetében is.

Ez a három technika a szvádhisthána és a manipúra csakrák megtisztításának legfőbb módja. Ha nem vagyunk elégedettek az előrehaladásunkkal a bhrúmadhja dristiben, adjuk hozzá ezeket a technikákat. Ismét szeretném hangsúlyozni azt a tényt, hogy a rádzsa-jóga (a jóga-meditáció tudománya) és a hatha-jóga (a jóga fizikai aspektusa) ugyanannak a rendszernek a két ága, melyet a régi időkben Ashtanga-jógának, Patandzsalí nyolcfokú jógájának neveztek.

11d Gyakorlat: a tapintó érzék megkötése a haszta múdrák segítségével

Az elme következő komponense, melyet a tárgyához kell kapcsolni, a tapintás és a hozzá kapcsolódó tapintó- és koordinációs érzék. A tapintásérzék a levegőelemet képviseli, és a szívcsakrában (anáhata csakra) helyezkedik el és oda van bekódolva. A bőrünk érintésként érzékeli a levegő áramlását. A szívünk érzéseit úgy fejezzük ki, hogy megérintünk vagy átölelünk valakit, mintha a szívünkkel tennénk. A tapintóérzék a kezek használata (haszta múdrák) segítségével köthető meg. A legideálisabb meditációs múdrák a következők:

  • gjána múdrá (a tudás pecsétje), mely a mutató- és hüvelykujj összeérintéséből áll, közben a másik három ujjunk ki van nyújtva és a tenyerünk felfelé néz;
  • ákása múdrá (az űr pecsétje), mely abból áll, hogy a jobb kezünket a balra helyezzük, miközben a hüvelykujjak összeérnek, és a tenyerek felfelé néznek. 

Nincsenek megjegyzések: