2017. június 13., kedd

A bhrúmadhja dristi

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ezt úgy tehetjük meg holisztikusan, hogy először vízszintesig emeljük a szemöldökeinket, és egy elképzelt tárgyra vagy fókuszpontra rögzítjük szemmagasságban, magunk előtt körülbelül egy vagy fél méternyire. Amint a szemünk hozzászokik ehhez, miközben zárva vagy félig zárva van, egyre közelebb hozzuk magunkhoz ezt a képzelt tárgyat, miközben egyre magasabbra is emeljük. Eleinte szükségünk lehet arra, hogy teljesen leeresszük és behunyjuk a szemeinket, amikor elfáradnak. Vegyük azonban figyelembe, hogy ez az apána (lefelé irányuló életlevegő) funkciója, és azt jelenti, hogy a szemeink az apána hatása alá kerültek.

Hetek, hónapok vagy néha évek leforgása alatt emeljük egyre magasabbra a tekintetünket, amíg végül a két szem tekintete a homlok közepén metszi egymást. Ekkor a technikát szambháví múdrának nevezik, és nagyon erőteljes. Gheranda szerint ez a múdrá a szamádhi elérésének hat módja közül az egyik (Gheranda szamhitá 7.7-8). Azért rendelkezik ezzel az erővel, mert felfelé fordítja az apánát és megállítja azt az ágjá csakrában (harmadik szem). Rendkívül fontos, hogy lassan vezessük be ezt az erőteljes technikát a gyakorlásunkba, mert ha erőltetjük, azzal túlterhelhetjük a látóidegeket.

Technika

Miközben fenntartjuk a meditáció összes többi aspektusát, most koncentráljuk a tudatalatti elme vizuális aspektusának felfüggesztésére! Ennek érdekében meg fogjuk állítani a szemeinket, és így elkerülhetjük az önkéntelen szemmozgásokat. Eleinte fókuszáljuk a tekintetünket egy pontra, ami körülbelül másfél méterre van tőlünk, szemmagasságban. A szemeink automatikusan lefelé akarnak ereszkedni, aminek hatására a tudatalatti elme átveszi az uralmat. Még ha csak szemmagasságig emeljük is a zárt vagy félig zárt szemeket, ki tudjuk vonni őket a tudatalatti ellenőrzése alól. De koncentrálnunk kell, ha ott akarjuk tartani őket.

Ha ezt már megszoktuk, emeljük a szemeinket tíz fokkal feljebb. ne akarjuk egyből teljesen felfordítani őket, mert azzal megerőltethetjük a szemeinket. Maradjunk ezen az új szinten, amíg teljesen meg nem szokjuk. Ez napokat, heteket vagy hónapokat is igénybe vehet. Így, megfelelően hosszú időt hagyva, addig emelhetjük a szemeinket, amíg el nem értük a legfelső pozíciót."

Nincsenek megjegyzések: