2017. június 8., csütörtök

A tűz és az intelligencia

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A tűzcsakrával kapcsolatban álló érzék a látás. Csakis a Napból jövő fény teszi lehetővé a látás működését. Az ember megtanulta használni a tüzet, hogy lásson éjszaka, eleinte tábortüzek segítségével, majd később a kontrollált tűz finomabb formái, például az elektromos lámpák segítségével. Ez ugyanaz a tűz, mely átvágja a tudatlanságot a tudakozódás és analízis segítségével, és képessé tesz bennünket a tudományos gondolkodásra.

Jelentős dolog, hogy a magasabb intelligencia tüze és a látásérzékelés közötti kapcsolat még mindig egyértelműen kimutatható a legtöbb nyelvben. Még a modern angol (vagy magyar) nyelvben is a látó az a személy, aki a misztikus látásmód segítségével képes megpillantani a mások számára láthatatlan dolgokat. Ugyanezt a kifejezést használják a gazdasági és politikai területeken adott előrejelzésekkel kapcsolatban, melyek a legtöbb ember számára átláthatatlanok látszólagos összetettségük miatt.

Az első, általunk használt technikát bhrúmadhja dristinek nevezzük, melyet már leírtam előző könyveimben, különösen az "Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia" című könyvemben. A bhrúmadhja dristi a tekintenek a két szemöldök közötti területre való koncentrációját takarja. A Hatha Tatva Kaumudí szerint ha az elmét a bhrúmadhjára koncentráljuk, akkor képesek leszünk megállítani a pránát (38.33). Természetesen itt lágy pillantásra gondolunk, és nem a szemek erőltetett keresztezésére. Azért kell a két szemöldök közé nézni, hogy megakadályozzuk a szem önkéntelen mozgásait. A REM (Rapid Eye Movement) kifejezés a szemek öntudatlan mozgásaira utal álom közben, ami a tudatalatti elme tevékenységét jelzi. Az REM azonban nem csak álom közben, hanem ébrenléti állapotban is bekövetkezik, a legtöbb esetben, amikor nem fókuszáljuk a tekintetünket egy bizonyos tárgyra. Ha sikerül megállítanunk a szemek tudatalatti mozgását meditáció közben, azzal sikerül lecsillapítanunk a tudatalattit, és célzott tevékenységekre tudjuk rávenni. A bhrúmadhja dristi végrehajtásának művészete abban áll, hogy, mint a dzsihva bandha esetében is, lassan építjük be a gyakorlásunkba, máskülönben feszültség keletkezhet a homlokunkban és az agyunkban."

Nincsenek megjegyzések: