2017. június 20., kedd

A tapintásérzék beintegrálása a meditációba

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egy másik eszköz, amit a tapintó érzék bevonására használhatunk a meditációba, a mala. Ha nem akarunk egy előre meghatározott időt fordítani a meditációra, akkor a mala segítségével is számolhatjuk a körök számát. Különösen, ha egy bizonyos isteni formán meditálunk, hasznos lehet, ha egy bizonyos szerkezetű és anyagú malát használunk, mely Istennek az adott formájához kapcsolódik. Például Jézus esetében a rózsafüzér, Visnu esetében a tulaszí fából készült golyók, Siva esetében a rudráksa gyöngyök és Kálí esetében a faragott csont. A mala használata segít, hoz az adott isteni formára tudjuk rögzíteni a figyelmünket. A malák a spirituális koncentrációt is felerősítik. Ha egy ideje használunk és töltünk egy malát, akkor önmagában a megérintése is elő fogja segíteni a meditációs tudatállapot elérését.

Meditációs technika

Üljünk az általunk kiválasztott ászanába, és helyezzük a kezeinket gjána- vagy ákása-múdrába. Adjuk fel a vágyat, hogy mozogjunk vagy hintázzunk, és álljunk ellen a vágynak, hogy mozgassuk a kezeinket. De ez ne legyen egy kívülről ránk kényszerített folyamat, hanem engedjük, hogy belülről jöjjön. Azt a vágyat, hogy izegjünk-mozogjunk, akkor tudjuk feladni, amikor a légzésre, a csakrákra, a mantrára és az elme különböző komponenseit megkötve megvalósítjuk, hogy az egész teremtés már eleve a dinamikus egyensúly állapotában van. A testünk és a kezeink csendje és mozdulatlansága egy mód, hogy Isten üzenetét hallgassuka szívünkben, amely azt mondja, hogy az ITT és a MOST tökéletes, semmit sem kell megváltoztatni.

Az elme mozgás-komponensét, mely a tapintásérzékhez kapcsolódik, azzal kötjük meg, hogy stabil ászanában, például padmászanában vagy sziddhászanában ülünk. Ezeket a pózokat részletesen ismertettük e könyv első fejezetében. A mozgatóérzék az egész testben szétáradó tapintásérezetet jelenti, nem csak a felszínén, hanem a belső szerkezetében is. Az ászanában a meditáció következő aspektusai a fontosak:"

Nincsenek megjegyzések: