2017. június 19., hétfő

Az ellentétek vonzása

Olvasok egy könyvet a nemi szerepekről, de erről majd bővebben akkor, ha befejeztem. Egyelőre ragadjunk ki belőle egy-két érdekes gondolatot:

Az emberek általában vagy férfi, vagy női nemiség-esszenciával rendelkeznek, illetve viszonylag kevesen vannak olyanok, akiknél a kétféle nemiség-esszencia kiegyenlített módon van jelen. Az ilyen emberek persze nem lesznek túlzottan szenvedélyesek egy kapcsolatban, hiszen a két ellentétes pólus (a férfi és a női nemiség-esszencia) sokkal erősebben hat egymásra, mint két depolarizált személyiség. Ők inkább barátok lesznek, mint szerelmesek. A férfiak kb 80%-ában a férfi nemiség-esszencia dominál, míg a nők esetében a női nemiség-esszencia. Egy férfinek olyan párt érdemes találnia, akiben a női nemiség-esszencia dominál, ha ő ebbe a 80%-ba tartozik. Mi is ez az esszencia? Egy bizonyos kisugárzás, habitus, pszichofizikai struktúra és preferenciák készlete, melyeket majd később rászletesen is megismerünk.

Ha egy férfi nemiség-esszenciával rendelkező férfi olyan nőt talál, akiben a férfi nemiség-esszencia dominál, akkor a "két dudás egy csárdában" effektus jön létre, vagyis mindketten irányítani akarnak, és nem akarják alávetni magukat a másik fél irányításának. Ebből hosszú távon nem nagyon származhat építő jellegű kapcsolat. Hiszen a kapcsolat lényege az, hogy midkét fél tudjon fejlődni spirituálisan, ebben kellene támogatniuk egymást a nemi szerepeikkel és a szexualitásukkal is. Ha a férfi túlzottan teszetoszává válik, és megfutamodik az életében elé kerülő kihívások ellen, akkor a nő védtelennek fogja érezni magát, és autmatikusan aktiválja a férfi nemiség-esszenciáját, azaz például elkezdi építeni a karrierjét és az egzisztenciáját. 

Ha a férfi abba a 10%-ba tartozik, akinél a női nemiség-esszencia dominál, akkor viszont őt eleve a férfiasabb, erőteljes, független nők fogják vonzani, akik "menedzselik" és irányítják őt a kapcsolatban. Az ilyen kapcsolat is tud működni, és a 20. század második felében, valamint a 21. században is sok példát látunk erre. A férfiak nőiesebbek, a nők esetenként férfiasabbak lettek. Ám ne feledjük, ha egy nő szingli, karrierista és önálló egzisztenciája van, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy a férfi nemiség-esszencia dominál benne. Sok esetben az élethelyzet hozza ki ezt belőle, és ha a megfelelő partner mellé kerül, akkor természetes módon előjön a nőies oldala, és remek anyuka, feleség és háziasszony lesz. 

A meleg pároknál is érvényesül ez a polaritás. Itt is akkor fog működni a dolog, ha az egyik fél férfi, a másik pedig női nemiség-esszenciával rendelkezik, mág ha azonos neműek is biológiailag. Ezeket a dominanciákat meg kell tanulni felismerni és megérezni, illetve oda kell figyelni arra, hogy az élethelyzetünk változása hogyan hozhatja elő az alárendelt nemiség-esszenciánkat.

Nincsenek megjegyzések: