2017. október 27., péntek

A bídzsa-mantrák jelentősége

Mielőtt továbbmennénk a mantrák értelmezésének megismerésében, érdemes foglalkozni egy kicsit a bídzsa-mantrák fogalmával. Gregor Maehle már írt erről a csakrákhoz kapcsolódó bídzsa-mantra szótagok kapcsán, de most szélesítsük ki egy kicsit az erről szóló megértésünket!

A védikus tradícióban a bídzsa-mantrákat az elménk érzékelő, felfogó és transzformáló képességének kiterjesztésére használjuk a hangvibráció ereje által. A mantra szó két szótagból áll: man (elme) és tra (felszabadítani), vagyis a mantra szó szerinti fordításban úgy értelmezhető, mint "elme-felszabadító hangsor". A bídzsa szó magot jelent. A bídzsa-mantra tehát egy mag-mantra, vagy tő-mantra, mely egy szótagból áll. Ezek a szótagok nehezen fordíthatók le konkrét fogalmakká, mivel isteni energiákat, minőségeket, potenciákat képviselnek. A bídzsa-mantrák éneklése nagy átalakító erővel hat, és elősegíti az emberi fejlődést, növekedést fizikai, érzelmi és spirituális szinten. 

Ahhoz, hogy valóban megértsük a bídzsa-mantrák transzformációs erejét, meg kell értenünk, hogy a hang bármely formája az univerzumban rezgés-energiát képvisel. Az emberi beszéd és szavak hangrezgések kombinációiból állnak, melyek mindegyike bizonyos frekvencián rezeg. A védikus szövegek és a kvantumfizika legújabb kutatásai is arra a következtetésre jutottak, hogy az egész univerzum a kozmikus hangenergiából jött létre, melyet a fény és hőenergia követett, majd kialakultak az élő szervezetek. A hangvibráció tehát szoros kapcsolatban áll a pránával, vagyis az életenergiánkkal. 

Az ájurvédában és a jógában, illetve a védikus spiritualitásban a különböző egyszótagú bídzsa-mantrákat az emberi test, elme és lélek harmonizálására és fejlesztésére használják. Minden egyes testrészünk és sejtünk bizonyos ritmusban és frekvencián rezeg, és amikor a különböző rendszereink egyensúlyban és összhangban vannak, akkor tökéletes harmóniát és egészséget élünk meg. Másfelől, az egyensúly felborulása mentális, fizikai vagy érzelmi betegséghez vezet.  A hangterápia nagyon hatékonyan helyreállítja a felborult egyensúlyt és megfiatalítja minden egyes sejtünket, mivel azok dominánsan vízből állnak, és nagyon jól rezonálnak a hangra. A bídzsa-mantrák hangrezgései ugyanakkor nagy hatással vannak a légzésre, a pránára, az agyhullámokra és az elmére, az érzelmeinkre is. Nem utolsó sorban pedig, a bídzsa-mantrák által képviselt spirituális energiák a lelkünk fejlődését és öntudatra ébresztését is elősegítik. 

Az alábbiakban egy felsorolást adok a legfontosabb bídzsa-mantrákról, és az általuk képviselt istenségekről és potenciákról. Természetesen érdemes mindegyiknek külön utánaolvasni, mivel a részletes ismertetés nem fér bele egy blogbejegyzésbe.

auṃ/oṁ - Brahman (az Abszolút Igazság, az Elsődleges Létező), ágjá csakra
ऐं aiṃ - Szaraszvatí (a Tudat, illetve a tudás istennője)
ह्रीं hrīṃ Máhámájá - Bhuvanésvarí (az Illúzió, az anyagi teremtés, anyagi energia istennője)
श्रीं śrīṃ - Laksmí - (a szerencse istennője, a Létezés és annak szükségletei)
क्लीं klīṃ - káma-bídzsa, vagyis a vágy mag-mantrája (Rádhá és Krisna, vagy Kálí)
क्रीं krīṃ - Kálí istennő, az idő, változás és elmúlás energiája
दुं duṃ - Durgá - aki védelmez, de ugyanakkor fogva is tart az anyagi lét börtönében
गं gaṃ - Ganésa, a boldogság adója
ग्लौं glauṃ Gan
ésa, a boldogság adója
हौं hauṃ - Síva - a védelmező
हुं huṃ - Csandabhairaví Kavacsa Bídzsa - védőpajzs
हूं hūṃ - Mahákála Kurcsa Bídzsa - védelmező mag-mantra
ह्रूं hrūṃ - Kálarátrí - Durgá védelmező alakja
ह्रुं hruṃ - Vaivaszvata (Vivaszván, a Nap fia) - védelmez a tudatlanság és erkölcstelenség ellen
लं laṃ - Prithví - Föld (múládhára csakra)
वं vaṃ - Varuna - Víz (szvádhisthána csakra)
रं raṃ - Agni - Tűz (manipúra csakra)
यं yaṃ - Váju - Levegő (anáhata csakra)
हं haṃ - Síva - Éter (visuddhi csakra)
सौः sauḥ - Síva-Sakti (férfi és női princípium, kozmosz és szív, makrokozmosz és mikrokozmosz, Legfelsőbb Lény és egyéni lény (egó)
फत् phat - Vidjuddzsihva Asztra Mantra (villmányelv - fegyver mantra)
स्वाहा svāhā - Szváhá (Agni felesége) - felajánlások az áldozati tűzbe ("felajánlom magamat")
क्श्रौं kśrauṃ - Naraszimha (oroszlánfejű istenség, védelmet és boldogságot ad)
हस्कफ्रें haskaphreṃ - Ánanda Bhairava - Guru (védelmet és inspirációt ad)

(Általában fonetikus átírással szoktam megadni a szanszkrit mantrákat, itt azonban a szokásomtól eltérően, és a pontosság kedvéért meghagytam a nemzetközi diakritikus átírási rendszert.)

Nincsenek megjegyzések: