2017. október 25., szerda

Ganésa-mantra

Visszatérünk a mantrákhoz, melyeket a legutóbbi workshopon énekeltünk. Ganésát, az elefántfejű istenséget mindenki ismeri. 

Ganésát a jólét, bölcsesség és jószerencse istenségeként ismerik. A Legfelsőbb Lény azon potenciáját képviseli, mely eltávolítja az akadályokat és sikerre viszi célkitűzéseinket. A hagyomány szerint minden vallásos szertartás az Úr Ganésa imádatával kezdődik. Úgy tartják, hogy az Úr Ganésa minden erényes tulajdonsággal és sikerrel megáldja a híveit. Amikor belső spirituális elhatározásra jutunk, imádkozhatunk az Úr Ganésához, hogy megkapjuk a spirituális potenciát a szándékaink sikerre viteléhez. Az Úr Ganésa eltávolítja az akadályokat, és anyagi, valamint lelki bőségben részesíti híveit. 

Mint minden istenséget, Ganésát is számtalan mantrával és himnusszal szokták imádni, de a legfontosabb és legismertebb a Ganésa mahá-mantra:

Óm Gam Ganapatajé Namaha

Óm - az univerzális hangrezgés, a Védák első mag-mantrája
Gam - Ganésa potenciájának mag-mantrája
Ganapatajé - Ganapatinak (a hívei urának)
Namaha - hódolat felajánlása

Most nézzük meg, hogy milyen hatásai lehetnek e mantra éneklésének:

Az akadályok eltávolítása: Minden hindu hívő az Úr Ganésát imádja, mielőtt bármilyen új tevékenységbe fog. Úgy tartják, hogy sikert érnek el bármiben, amibe belekezdenek, ha előtte elégedetté tették az Úr Ganésát. Ő el fogja távolítani az akadályokat a siker útjából.

Lelki látásmód: Az Úr Ganésa egyik felesége Sziddhi (lelki erő vagy különleges képesség). Úgy tartják, hogy Ganésa imádatával spirituális látásmódra és tökéletességre tehetünk szert. Ganésának azt a formáját, amikor az ormánya jobbra fordul, Sziddhi-vinájakának (a lelki tökéletesség adományozójának) nevezik.

Intelligencia: Ganésa másik feleségét Buddhinak nevezik, és az intelligenciát, bölcsességet, megkülönböztető képességet jelenti. Az Úr Ganésa bölcsességet is adhat, Az elefánt-fej is a bölcsesség szimbóluma. A tradíció szerint az Úr Ganésa jegyezte le a 100 ezer versből álló Mahábhárata eposzt, mely az emberiség eddigi leghosszabb eposza. 

Gazdagság: Ganésa egyik felesége Riddhi, a jólét istennője. Az Úr Ganésa imádata jólétet és bőséget idézhet elő az életünkben.

A büszkeség legyőzése: Az Úr Ganésa imádatát tartják a legjobb módnak a hiúság, önzőség  és büszkeség legyőzésére. Ganésa az anyagi univerzum képviselője is egyben, annak végtelenül változatos megnyilvánulásaiban. 

Az érzelmek legyőzése: Ganésa egy baltát tart bal felső kezében, amely arra utal, hogy el kell vágnunk az anyagi ragaszkodásainkat. Jobb felső kezében egy lótuszt tart, amely arra utal, hogy úgy kell élnünk az életünket, hogy ne befolyásoljon az anyagi érzelmek hullámzása. 

Az egó feladása: Ganésa imádatával megszabadulhatunk az egónktól. Az egér, melyet az Úr Ganésa szállítóeszközének tekintenek, a lábai mellett ül. Ez arra utal, hogy csak akkor válhatunk tökéletessé, ha legyőzzük az egónkat. 

A tudás alkalmazása: Ganésa úgy ül, hogy a jobb lába a bal fölött van. Ez arra utal, hogy ha sikeres életet akarunk élni, akkor a tudásnak és racionalizmusnak (melyet a jobb oldal képvisel) kontrollálnia kell az érzelmeket (bal oldal). 

A Pránava képviselője: A Pránava az Ómkárára, vagyis az Óm szótagra vonatkozik, mely minden védikus mantra magja és kezdő szótagja. Ganésát a pránava képviselőjének és így a védikus tudás letéteményesének is tartják.

Nincsenek megjegyzések: