2017. október 22., vasárnap

Jógászana A, B

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Jógászana (A jóga póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A hátrahajlító blokk után megérkeztünk az ülő pózokhoz. Az első ülőpóz a lótuszülés továbbfejlesztett változata, az első sorozat garbhapindászanájához hasonló póz. Az ülő pózok között a lótuszülés a legfontosabb és egyben a legnehezebb is, de mivel az már az első sorozattól kezdve szerepel a gyakorlásban, itt egy egyensúlyozó változat fog sorra kerülni, utána pedig két egyszerűbb póz, a szvasztikászana és a sziddhászana. A garbhapindászanától eltérően itt nem a térdhajlatok alatt dugjuk át a kezeinket, hanem az A pozícióban a lábaink körül kulcsoljuk, és imatartásba helyezzük a kezeinket, míg a B változatban a csípők mellett a talajra helyezzük őket, vagy a hátunk mögött igyekszünk kulcsolni.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába.
Astau: Kilégzésre hajtogassuk be a lábainkat lótusz-pozícióba, emeljük a térdeinket a mellkashoz, és a könyökeinket lefelé tolva helyezzük a tenyereket imatartásba úgy, hogy a térdeink a hónaljunk alatt legyenek. Végezzük el öt mély légzést a pózban (jógászana A).
Nava: Kilégzésre bontsuk az imatartást, majd forgassuk befelé a kézfejeinket, és helyezzük a tenyereinket a talajra a csípők alatt vagy mellett. Végezzünk el ismét öt légzést a pózban (jógászana B). Alternatív változatként megpróbálhatjuk kulcsolni az ujjainkat a derekunk mögött, de ez csak bizonyos anatómiai arányokkal rendelkező és nagyon vékony gyakorlóknak fog sikerülni. Ha nem érnek össze az ujjaink, akkor érdemes az eredeti változatot gyakorolni.
Dasa: Belégzésre forgassuk előre a tenyereket a csípők mellett, majd a térdeket továbbra is a hónaljban tartva, emeljük ki magunkat úrdhva-kukkutászanába.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: