2017. október 30., hétfő

Balla hangterápia tanfolyam

Múlt hétvégén sikerült elvégeznem a Balla Hagterápia tanfolyamot Budapesten, de csak most érkeztem, hogy megírjam ezt az élménybeszámolót. Mivel már augusztusban beszereztem egy szett hangtálat, és elkezdtem használni őket relaxáció közben a jógaóráimon, gondoltam, nem árt egy képzésen is részt venni, hogy megtanuljam minél hatékonyabban használni a hangtálakat. A tanfolyam jó választásnak bizonyult, mert bár nem a csoportos hangfürdő levezetésére volt kihegyezve a tananyag, hanem az egyéni kezelésekre különböző megbetegedések esetében, mégis annyi technikai és gyakorlati tudást kaptunk, hogy ez alapján már bátran kreatívkodhat az ember egy csoportos hangfürdőnél. 

Az első napot Pfeiffer Feri vezette, aki az anyagban és az egzakt tudományokban hívő mérnökként vezette fel magát, aki mégis kikötött a hangtálaknál, és több tucat eredményes gyógyulási eseten volt már túl. Élőben sokkal közvetlenebb benyomást tett, mint ismeretlenül, kép alapján. Nagyon jól átadta az alap tananyagot, a víz energetizálást, tértisztítást, álló, ülő és fekvő alapkezelést, amit akár már egy hangtállal is el lehet kezdeni, de mondjuk 5-6 hangtállal egy fekvő embert egészen jól el lehet kezelgetni. Persze, ha nagyobbak a hangtálak, és több van belőlük, akkor kevesebbszer kell megütni a kezelés időtartama alatt, mivel hosszabb a hangtálak lecsengési ideje. De azért az is egy szempont, hogy a hangtálak beszerzési ára olyan 30-40 ezer Ft körül van kilónként, így a nagyobb, több kilós hangtálakra, főleg, ha párban veszi az ember, elég tekintélyes összeget el lehet költeni. És persze csak akkor érdemes, ha az ember valóban használja is őket, és nem csak egy pillanatnyi hóbort az egész. 

A legjobban a Kundaliní-vasalás című kezelés tetszett az első napon. Ehhez az embert bele kell állítani egy nagy hangtálba, majd a fejére tenni egy másikat. A hangtálakat gyors egymásutánban kell megütni, majd hangyni, hogy végighaladjanak a rezgések a testen és az aurán föl-le. Öt-hat ütés után előfordul, hogy a kezelt személy kiájul a tálból, így résen kell lenni, és el is kell kapni szükség esetén.

Másnap a tanfolyam haladó része következett, ezt Balla Tibi tartotta Kecskemétről, aki ennek a módszernek a kidolgozója, és a nekünk megtanított kezelési tematikába összesűrítette az elmúlt tizenöt évnyi terápiás tapasztalatait. A kezeléseket mindkét nap párban kipróbáltuk egymáson, és annyira feltöltekeztünk a rezgésekkel, hogy én mindkét este kilenckor eldőltem otthon, és elaludtam, nem tudtam tovább foglalkozni a gyerekekkel. Szombatról vasárnapra virradóra volt az óra visszaállítás, de én, miután 9-kor lefeküdtem, fél egykor felébredtem, és nem is bírtam már elaludni, inkább blogírással töltöttem az időt.

A tibeti hangtál egy csodálatos, ősi eszköz, bár érdekes, hogy a hazájukban, ahol gyártják őket, Indiában és Nepálban nem igazán tudják, hogyan használják őket kezeléshez és az egészség helyreállításához. Pedig Tibi minden létező helyet végigjárt és kikérdezte a helyieket a kezelések mikéntjéről, de végül neki magának kellett kikísérleteznie a leghatékonyabb technikákat, melyek a test körül és a csakrákon elhelyezett tálak kongatásából és dörzsöléséből állnak.

Többen kérdezték tőlem a tanfolyam után, hogy milyen betegségek kezelésére jó a hangterápia. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy egy-két kivételtől eltekintve szinte minden helyzetben be lehet vetni őket, persze ha szükséges, a nyugati orvoslás módszereivel karöltve. Mivel a hangtálak rezgésszinten dolgoznak, helyreállítják a beteg szervek, sejtek rezgéseit, és így visszaállítják az energiatestünk egyensúlyát is. 

Én egyelőre a jógaórák végén, a relaxáció közben használom a hangtálakat, illetve csoportos hangfürdőket is rendezek, de itt főleg a zengőtálaknak az elmére gyakorolt relaxáló hatását használjuk ki. Tehát nem kell igazából betegnek lenni ahhoz, hogy hasznát lásd egy jó hangfürdőnek vagy hangterápiás kezelésnek. Természetesen a kezelés során a hangtálak között fekszik az ember, illetve a tálak a csakrákon (gyomor, szív, homlok) helyezkednek el, így még sokkal intenzívebb módon kapjuk meg a rezgéseket, mint amikor körben lefekszünk egy szobában a hangfürdőhöz. 

Tervezem, hogy a jövő évben egyéni kezelésekbe is belekezdek, csupán a hangtál-készletemet kell még némileg kibővíteni, hogy valóban végig tudjak csinálni egy kezelési tematikát. Sőt, szerintem hasznos dolog, ha a hangterápiás kezelések mellé a jógát, mozgásterápiát is bevezetjük, mert ezzel az ember a maga egészségéért is tud tenni valamit, míg a hangtálas kezelésnek inkább passzív résztevője. Ha szeretnétek megismerkedni a hangtálak használatával, szívből ajánlom mindenkinek Tibi tanfolyamait.   

Nincsenek megjegyzések: