2017. október 23., hétfő

Béke

Múlt szombaton tartottam a Csandra-kramát (Hold-sorozatot) és utána hangfürdőt, valamint mantráztunk egy jó fél órát közösen a résztvevőkkel. Ezt úgy kell elképzelni, hogy viszonylag rövid szanszkrit mantrákat osztottam ki egy papírlapon, és mindegyiket elénekeltük 108-szor egy egyszerű dallammal, közben pedig játszottunk is a hangszereken, amelyeket a hangfürdő során használtam. Úgy gondoltam, hogy megosztok néhány gondolatot az elhangzott mantrákkal kapcsolatban, ugyanis a mantrák recitálása egy meditáció, és minél inkább tisztában vagyunk a jelentéstartalmával, annál jobban tudunk meditálni rajta, miközben énekeljük, és nem gépiesen fogjuk ismételgetni. 

Az első matra, ami elhangzott az Óm Sánti Óm volt. Szeptemberben az Óm mantrát zengettük 108-szor, de az annyira el tud nyúlni, hogy most egy kicsit pörgetősebb változatban énekeltük ezt a mantrát. Az Óm mantra jelentéséről már több bejegyzésben értekeztem (Óm mantra, Óm mantra a Jóga-szútrában, Óm mitológiája, Óm éneklése). Most akkor következzen a Sánti szó jelentősége.

Az indiai kultúrában egy szertartás vagy folyamat elején és végén is szokták alkalmazni az úgynevezett sánti-mantrákat. A "sánti" szó békét jelent, és sok mantrában háromszor ismétlik egymás után: sánti, sánti, sánti. Ezt azért teszik, mert a béke nagyon fontos. A háromszoros felosztás mindegyik változatára vonatkozik: a test, elme és a lélek békéje, a test, elme és a beszéd békéje, vagy pedig a belsőnkben, a környezetünkben és a ránk ható erőkben keressük a békét. Ezek az erők mind isteni erők, akár a természet erőiről van szó, akár a félistenek vagy a Legfelsőbb áldásáról, jóindulatáról vagy éppen haragjáról. 

Miért fontos a béke: A Jóga-szútra szerint a jóga célja az elme hullámzásainak megszüntetése, vagyis az elme megbékítése, a gondolatok folyamának felfüggesztése. Ezáltal megszűnik minden zavaró hatás, ami eltereli a figyelmünket a Most-ról, és így zavartalanul tudunk meditálni, vagy koncentrálni bármilyen feladatra, amit szeretnénk végrehajtani. A béke tehát alapvető feltétele annak, hogy bármilyen erőfeszítésünk hatékony és sikeres legyen. 

Hogyan érhetjük el a békét? Ez is egy fontos dolog, mivel nem tudunk csak úgy a semmiből békét varázsolni a lelkünkbe és magunk köré. Az igaz, hogy az ember meg tudja tanulni irányítani a reakcióit a felmerülő különböző élethelyzetekre, de ez is egy fáradságos folyamat, és ehhez is szattvikussá kell tenni a személyiségünket. A jóga tanításában viszont alapvető gyakorlatnak számít az ahimszá, az erőszakmentesség gyakorlása. Ennek az a jelentősége, hogy ha mi nem bántunk másokat, akkor minket sem fognak bántani. persze a múltunkból fakadó visszahatások még előjöhetnek az életünk során, akkor is, ha már egy ideje minden téren törekszünk az erőszakmentességre. Tehát ha a jelentben gyakoroljuk az erőszakmentességet azzal, a jövőnkre nézve hozunk létre kedvezőbb helyzetet a jóga gyakorlásához. 

Nincsenek megjegyzések: