2017. október 12., csütörtök

A Kundaliní az alsó csakrákban

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A szvádhisthána a primitív érzelmek nyugvóhelye is egyben. Ha vannak háziállataink, akkor észrevehettük, hogy sok olyan érzelem van, amiben osztozunk a kis kedvencekkel, főleg az emlősökkel. Valójában azért érezzük olyan közel állónak hozzánk a kutyákat, macskákat, lovakat vagy majmokat, mert sokban osztják a mi érzelmi struktúránkat és kommunikációs módszereinket. Az érzelmek a víz elemhez kapcsolódnak, és a Hold irányítja őket. A nők, akik érzelmesebbek, mint a férfiak, gyakran a holdfázisoknak megfelelő érzelmi ciklusokon mennek keresztül. Azt is észrevehetjük, hogy ha nagy mennyiségű víz közelében tartózkodunk, akkor érzelmesebbé válhatunk, mert a Holdhoz hasonlóan befolyásolják a testünkben lévő víz és hormonok érzelmi árapályát. A barátaink, családtagjaink vagy még a hozzánk közel álló állatok érzelmei is befolyással lesznek a mi érzelmeinkre. Ezért javasolja számos jóga-szöveg, hogy gondosan válogassuk meg a társaságunkat.

A szvádhisthánához kapcsolódó érzékelés az ízlelés. Vegyük észre, hogy az íz csak folyékony állapotban adható át. Ha a nyelvünk teljesen száraz, akkor nem fogunk sok ízt érezni. A vízzel és az érzelmekkel való kapcsolata miatt az ízlelés az az érzékelés, mely a legjobban képes befolyásolni az érzelmeinket. Ezért van az, hogy ha valaki rosszul érzi magát, akkor az érzelmi állapota megváltozhat a csokoládéevéstől vagy a sörivástól. Az alkohol egy folyadék, és mint ilyen, a víz-csakrához kapcsolódik, míg az összes többi csakrához nem nedves stimulánsok kapcsolódnak. Az alkohol kis mennyiségben képes stimulálni a szexuális funkciót és a kommunikációs képességeinket, mert jobban meg tudjuk szólítani mások érzelmeit. Ezért vagyunk magabiztosabbak egy pohár alkoholos ital után. Valamennyivel több alkohol fogyasztása után azonban az emlős-elődeinkről ránk maradt területvédő hajlam lép életbe.

Az összes fenti ok miatt az advaita védánta követői nem hajlandók meditálni a két alsó csakrán, és Gaudapáda (Sankara gurujának guruja) azt javasolta, hogy ne tegyük. A jógik azonban azért meditálnak rajta, hogy munkára fogják a bennük rejlő bámulatos, isteni kreatív erőt, és fölfelé irányítsák a spirituális fejlődés és a felszabadulás szolgálatára. Ez természetesen nem veszélytelen dolog: számos jógí esett áldozatul a Kundaliní hihetetlen erejének, melyet ha felébresztünk, de az első csakrákban tartunk, akkor szex-mániássá teheti az illetőt."

Nincsenek megjegyzések: