2017. október 31., kedd

A manipúra és a radzsasz

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A manipúra az első radzsaszikus csakra. A radzsasz a prakriti (teremtés, természet) három minősége (gunája) közül az egyik, és a lázas cselekvést képviseli. A manipúra által vezérelt emberek a társadalom mozgatói és reformerei. Nem ismerik a depresszió érzését. Mindig lázasan dolgoznak azon, hogy rajta hagyják a kézjegyüket az életen és a társadalmon.

A szvádhisthánához hasonlóan, a manipúra is a limbikus rendszert használja a másokkal történő kommunikációra non-verbális eszközökkel, például gesztusokkal vagy arckifejezéssel. De a szvádhisthánával ellentétben, a manipúra nem annak érdekében teszi, hogy biztonságban és védelemben érezze magát a kötelékek kialakítása által, hanem arra használja a limbikus agyat, hogy másokat vezessen, gyakran az egész csoport haszna érdekében. Az emberek vagy emberszabású majmok csoportja csak akkor lehet sikeres, ha egy nyitott manipúrával rendelkező személy vezeti őket. Ha nem elérhető ilyen személy, akkor krízis fog kialakulni a csoportban, és olyan valakit fognak vezetőnek választani, aki nem tudja ellátni ezt a feladatot. Másfelől viszont, ha elérhető egy manipúra személy, az még nem garantálja, hogy az ő hitrendszere a csoport előnyére válik. Ez csak azt jelenti, hogy természetes módon fog tudni vezetni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy boldogan vezeti a szakadékba a törzsét vagy a népét. A történelem tele van olyan zsarnokokkal, akik nagy meggyőződéssel és halálbiztos hatékonysággal vezették a vesztükbe az embereiket. Ha meg tudjuk érteni a manipúrát, és aktiválni tudjuk a megfelelő képességű emberek nagy csoportjában, akkor értelmesebben el tudjuk dönteni, hogy ki rendelkezik a megfelelő programmal, és nem csak a szükséges karizmával.

Ha nem tudunk túllépni ezen a csakrán, akkor a vagyonunk által fogjuk meghatározni magunkat, és minden helyzetben a hasznot és az anyagi előnyöket fogjuk keresni. A 2007-2008-as gazdasági világválság a zabolázatlan mohóság tipikus példája, melyet a manipúra csakrától való túlzott függőség eredményezett. Ha viszont a manipúra csakra nem működik, vagy blokkolt, az a visnu-granthi, vagyis Visnu csomójának hatása. Visnu a társadalom fenntartója. A visnu-granthi a manipúra csakra szintjén azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek kiállni az érdekeinkért társadalmi szinten, vagy rajta hagyni a lenyomatunkat. Jelentheti azt, hogy nehezen haladunk a karrierünkben vagy a pénzkeresésben. Lehet, hogy nehezen tudunk meggyőzni és vezetni másokat. Azt is jelentheti, hogy nehezünkre esik jelentős módon hozzájárulni a társadalomhoz."

Nincsenek megjegyzések: