2017. október 17., kedd

A szvádhisthána csakra lehetséges zavarai

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ez okból kifolyólag a jógik csak abban az esetben meditálnak kizárólag ezen a csakrán, ha a szexuális funkciójukban zavart éreznek, nem érdekli őket a gyermekeik felnevelése, vagy nem elég elkötelezettek irántuk, vagy ha ehhez a csakrához kapcsolódó bizonyos funkciókat kell végrehajtaniuk. Például egy színész, csapatsportoló vagy előadóművész esetében. A szvádhisthána funkciójának sötét oldala természetesen a nacionalizmus, ami olyan mértékben túlsúlyba kerülhet, hogy az illető az emberiség elleni bűntényekre, például népirtásra vetemedik. A népirtás akkor válik lehetővé, ha a politikai vezetők a hatalmi eszközeikkel visszaélve felébresztik a szvádhisthána destruktív erejét.

Az elzárt szvádhisthánával kapcsolatos problémák mellett ez a csakra főként akkor okoz bajokat, ha a magasabb csakrák el vannak zárva. Ilyenkor az ember erre a csakrára korlátozza a megértését, és „úgy cselekszik, mint egy állat”. Arra is hajlamos lesz, hogy kizárólag a családjával, törzsével vagy nemzetével azonosítsa magát, és nem képes felfogni azt az eszmét, hogy az emberiség egy család, vagy a világ polgárainak eszmeiségét. Ez a veszély nem áll fenn, ha tovább dolgozunk a spirituális evolúciónkon, és sorrendben megnyitjuk a magasabb csakrákat.

Az egyik ok, ami miatt a jógik fontosnak tartják a padmászanát (lótuszpózt), az, hogy automatikus tendenciát hoz létre az energia felemelésére a két alsó csakrából. Eleinte nehéz kikeveredni a két alsó csakra gravitációs mezejéből, mivel tamaszikus természettel rendelkeznek. Ahogy az űrbe kilőtt rakétát is addig kell gyorsítani, amíg el nem hagyta a Föld gravitációs terét, ugyanúgy a jóginak is erőfeszítést kell tennie a spirituális gyakorlatában, amíg az állati ösztönök birodalmát, melyet a két alsó, tamaszikus csakra képvisel, meg nem haladta. A Sakti a tudat gravitációs süllyedését képviseli a durva anyagba, míg ha helyesen állítjuk be a gerincet a padmászanában, aktiválni tudjuk és fel tudjuk emelni a leszálló erő ellentétpárját, a Kundalinít.

Manipúra csakra (köldökcsakra)

Elhelyezkedése: derékmagasságban
Minősége: radzsasz
Eleme: tűz
Érzéktárgy: látvány
Színe: feketés kék, az esőfelhő színe
Szirmok száma: tíz
Mantra: RAM
Jantra: vörös háromszög

A manipúra hihetetlenül fontos szerepet tölt be a spirituális evolúcióban. Itt van az első alkalom, hogy a Kundaliní viszonylag stabil helyzetbe tud kerülni, míg a két alsó csakrában instabil, és könnyen visszaeshet. A manipúrát gyakran erő-csakrának is nevezik, és bár ez nem meríti ki a szerepkörét, mégis találó a elírás. A prána két tárolóhelye közül a szoláris tárolóhely a manipúrában van. Mivel a szoláris prána egyenlő a kifelé ható erővel, az önkifejezés erejével, ennek a csakrának valóban sok köze van a személyes hatalomhoz.

Nincsenek megjegyzések: