2017. október 26., csütörtök

Hatalom és etika

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az egyén számára fontos a manipúra feltöltése pránával, ha egy embercsoporthoz vagy közönséghez fordul, amikor meg akar győzni valakit, amikor üzleti döntéseket hoz, egy cég igazgatótanácsi ülésén vesz részt, amikor jogi ügyekkel foglalkozik, amikor műtétet vagy egyéb orvosi tevékenységet végez, katonai egységet vezet, ételt eszik vagy emészt, politikai tárgyalásokat végez vagy üzleti ügyeket intéz, és számos tudományos tevékenység, például tanulás során. Meg kell jegyezni, hogy önmagában az, hogy pránát tudunk juttatni a manipúrába, nem határozza meg, hogy ezeket a képességeket etikusan fogjuk-e használni, vagy sem. A társadalom arra támaszkodik, hogy az emberek bizonyos százaléka aktiválja a manipúrát; máskülönben nem képes funkcionálni, még kevésbé virágozni. Az aktív manipúrával rendelkezők automatikusan vezetői státuszba fognak kerülni és rányomják bélyegüket a társadalomra. Elengedhetetlen azonban, hogy a manipúra erejét etikai szabályoknak vessük alá. Patandzsalí etikai kódexe az asztéja (nem-lopás) és aparigraha (a mohóság kerülése) jamákon keresztül szabályozza a manipúra csakrát. A kereskedők esetében a nem-lopásba beletartozik a tisztességes profitszerzés, de nem a nyerészkedés. Egyes idealisták elképzelése, hogy a profit bármilyen formája etikátlan, nem reális. Mert, ahogy Mózes törvénye kimondja: "Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!". (1. Korinthusi 9.9). Ha senkinek nem lenne szabad profitra szert tennie, akkor a társadalmunk még mindig a középkorban lenne.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Vatikán egyetért azzal, hogy határt kell szabni a profitnak, mivel nemrégiben halálos bűnnek kiáltotta ki a tisztességtelen vagyont. Meg kell azonban jegyezni a felettébb vagyonos emberek védelmében, hogy az utóbbi időkben egyre több vagyonos ember végez olyan mértékű jótékonysági tevékenységet, ami megegyezik vagy meghaladja a vagyoni helyzetét, Benedek pápa időszerű emlékeztetőjének köszönhetően, vagy attól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy elmozdultak a
manipúrától, és elkezdték megnyitni a magasabb csakráikat is. A mohóságtól való mentesség a megvesztegetés elkerülését is jelenti. Manapság nagy konszernek gyakorolnak befolyást a politikára adakozás, lobbizás stb. által, gyakran olyan mértékig, hogy a befolyásuk már egyfajta árnyék-kormányt alkot. Ez a manipúra befolyásának egyik sötét oldala.

A
manipúrával kapcsolatos érzék a látás. Ez a tűz-csakra. A látás a fénytől függ, mely által a kép a retinára vetül, majd az agyba kerül. A fény bármilyen formája, legyen az a Nap által sugárzott, a Hold által visszatükrözött, vagy mesterséges fény, nem más, mint a tűz kontrollált formája. Az analitikus intelligencia is ennek a csakrának a funkciója, ezért van fontos szerepe a manipúra csakrának a tudományos gondolkodásban. Az intelligencia ereje a tűz egyik formája, vagyis az emésztési tűz egy magasabb oktávja. Ahogy a Nap fénnyel árasztja el a földet, ugyanúgy világítja meg az intelligencia tüze azokat a dolgokat, melyekről eddig tudatlanok voltunk."

Nincsenek megjegyzések: