2017. október 2., hétfő

Tehetség vs szorgalom

Hallottatok már az EOS-ról? Ez egy rövidítés, a jelentése: Expert-Operator System. Ez egy tanulási/tanítási módszer, melyet eredetileg egy orosz akadémikus talált ki, és a téma magyar gurujának honlapja szerint "Az EOS egy olyan praktikus rendszer, aminek használata révén a veleszületett tehetségek is átadhatóvá válnak." Nos, mivel magát a képzést és a módszert nem ismerem részletesen, ez a blogbejegyzés most nem az EOS módszer kritikája akar lenni, csupán azt fogjuk megtárgyalni részletesebben, hogy mi is az a tehetség, és ha nincs, akkor hogyan fejleszthetjük ki? Mert ha a fenti állítás igaz volna, akkor én most elmehetnék például egy virtuóz zenészhez, és az a fejembe/fülembe töltené az abszulút hallás ajándékát a zeneszerzés és -előadás minden csínjával-bínjával együtt, melyeken ő soha életében nem görcsölt, csak úgy "jött neki". Ez valóban szép volna, csak hát nem tudom, hogy mennyi időbe telne. Lehet, hogy több életbe. 

Aki azt gondolja ugyanis, hogy a tehetség átadható vagy tanulható, az nem igazán érti sem azt, hogy honnan jön a tehetség, sem azt, hogy miképpen működik a karma törvénye.  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a veleszületett tehetség, a gyerekzsenik rendkívüli képességei valamiféle ajándékok a sorstól vagy az élettől, vagy éppenséggel a genetika csodás mutációi. A valóság azonban ennél némiképpen árnyaltabb, logikusabb, ha mondhatjuk, prózaibb. De ehhez be kell vezetnünk a karma, a reinkarnáció és az előző életek fogalmát. Semmit sem adnak ingyen, mindenért meg kell dolgozni. A karma törvénye szerint a rendkívüli tehetségek előző életeik során keményen dolgoztak azért, hogy ezt vagy azt a képességet megszerezzék, kifejlesszék, legyen szó akár művészi vagy zenei virtuozitásról; kiemelkedő irodalmi, filozófiai gondolkodásról, spirituális erőről, vagy akár rendkívüli eredményekről a sportban. 

Ez utóbbi példánál maradva: nem csak a jó genetika kell a sporthoz, hanem nagyon komoly céltudatosság és eltökéltség is. Mindkettő alapjában az előző életünkben megtett erőfeszítés fekszik. Aki előző életében is sportolt, az jó eséllyel egészségesebb, sportosabb génállományú testben fog újjászületni, valamint rendelkezni fog egy olimpikonhoz illő mentális szívóssággal, kitartással is, a kettő kombinációjával pedig már képes lehet rekordokat döntögetni ebben az életében. De az összes többi példa esetében is levezethetjük ugyanezt. Mindaz, ami ebben az életünkben önmagától megnyilvánuló tehetségnek tűnik, azért az előző életeinkben tettük meg az erőfeszítést, nem hogy éveket, de gyakran több életnyi időt beleáldozva. 

Kétlem, hogy az ilyen, hosszú életek kemény munkájával megszerzett tehetség pár hónapnyi vagy akár pár évnyi oktató folyamattal átadható lenne valaki másnak, aki nem járta végig ugyanezt a karmikus utat. Ám nincs minden veszve, ha még nem készítettük elő magunknak a rendkívüliséget, akkor most elkezdhetünk dolgozni rajta. Csak kitartás és eltökéltség kérdése, és az erőfeszítéseink valamikor meg fogják hozni a gyümölcsüket. 

Mindez nem csak az anyagi célok elérése, hanem a spirituális fejlődés terén is igaz. Egy nagy mester, spirituális erővel rendelkező, tiszta személy sok-sok élet óta dolgozik ennek a státusznak az elérésén. Valóban igaz, hogy az ő irányításával mi is hamarabb célba érhetünk, de senki nem fogja helyettünk megtenni a távot. A nulla százaléktól valahogyan el kell jutni a száz százalékig, és ez gyakran több életen át ívelő folyamat lesz. A mai ember nem szereti a hosszú távú eredményeket, mindent azonnal és lehetőleg erőfeszítés nélkül akar. Így azonban csak önmagunk becsapása fog sikerülni, valódi, komoly eredményeket nem lehet egy-két pillanat alatt elérni.

Nincsenek megjegyzések: