2017. október 28., szombat

A jógászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A jógászanában a lótuszra vonatkozó minden aktív elengedés-technikai szabályt alkalmazni kell, vagyis a combok kifelé forgatása után behelyezzük a lábainkat lótuszpozícióba, majd enyhe befelé forgatással semlegesítjük az erőfeszítést, illetve igyekszünk közelíteni a combokat egymáshoz, és a lábfejeket beljebb nyomni a csípőhajlatba. Minden olyan pózt, melyben a törzsünket ráhajtjuk a lótuszban lévő lábakra (így a jógászanát is), csak akkor gyakoroljunk, ha a talpak már ténylegesen beérnek a csípőhajlatba, és a térdeink közben nem feszülnek.
A térdek felemeléséhez aktiválni kell a csípőhajlító izmokat, de amikor a kezeinkkel biztosítjuk a térdek helyzetét a hónaljunk alatt, a csípőhorpaszt már ellazíthatjuk. Ugyanakkor a karok aktivitását használjuk arra, hogy a törzsünket minél közelebb húzzuk a lábakhoz és ugyanakkor egyenesítsük a gerincet és nyújtózkodjunk felfelé. Minél jobban összesimul a törzs és a lábak, annál kevesebb erőfeszítéssel meg fogjuk tartani az egyensúlyt. A haladó pózok esetében a szthira-szukham ászanam elv megvalósítása (vagyis az, hogy a póz szilárd és könnyed legyen, és mentes legyen a megfeszítés-ellazulás kettősségétől) sok gyakorlást igényel.

A jógászana B változat végrehajtásával befelé rotáljuk a felkarcsontokat, de amikor a tenyereket betettünk a fenekünk alá, ellazíthatjuk ezt a befelé rotáló erőfeszítést is.

Rávezető változatok

A jógászana hatékony végrehajtásához képesnek kell lenni végrehajtani a lótuszpózt, és különösen annak előrehajlított és kiemelt változatait: jógamúdrászana, kukkutászana, úrdhva-kukkutászana, kárandavászana, pársva-kukkutászana. Azok a pózok, ahol a lótuszban lévő lábaink a hónaljuk alatt vannak, különösen fontos rávezető pózok. Ha mindezeket megfelelő módon begyakoroltuk, akkor a jógászana A változat végrehajtása általában nem fog gondot okozni. A B változatnál fokozatosan sajátítsuk el a kézpozíciót, valamint a kiemelést. Haladó változat: A póz befejezésekor a kivezető vinyászában ne csak úrdhva-kukkutászanáig emeljük a térdeinket, hanem lótusz-kézenállásig, majd ott bontsuk. Ha még nagyobb kihívásra vágyunk, akkor az előreugrásnál is kiemelhetjük magunkat kézenállásba, majd ott betehetjük a lábainkat lótuszba, és lassan leereszkedhetünk úrdhva-kukkutászanába, majd onnan az ülőcsontokat a talajra engedve egyből felvehetjük a pózt.

Egészségügyi hatások:

Tisztítja és tonizálja a májat és a lépet
Erősíti a méhet és a végbelet
Aktiválja az alsó csakrákat
Megszünteti az inkontinenciát és a székrekedést
Megnyitja a csípőt
Erősíti a veséket
Elősegíti a méregtelenítést
Szabályozza a vérnyomást és javítja a vérképet
Erősíti a csontokat

Ellenjavallatok: a csípő, térd és a boka sérülései, váll- illetve csuklóproblémák, terhesség, menstruációs görcsök.

Nincsenek megjegyzések: