2017. október 24., kedd

A manipúra és a vezetői képességek

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Mivel a manipúra az agni - az emésztési tűz székhelye, mely felépíti a testünket az ételből kinyert építőkövekből - ez a csakra az egészség és az orvoslásról szóló tudás székhelye is. Patandzsalí, az ájurvéda (a védikus orvostudomány) egyik letéteményese, azt mondja, hogy a manipúra csakrán meditálva szerezte az orvostudománnyal kapcsolatos ismereteit (Jóga-szútra 3.29)Az egészségi állapotunk szintén közvetlen összefüggésben áll az agnink erejével. Ha az agni erős, a szervezet sokféle betegséget le tud győzni, semlegesíteni tudja a méreganyagokat és be tudja építeni a tápanyagokat. Ha az agni tisztátalan és károsodott, akkor pittának nevezik, és az egészség akadálya lesz, mint ahogy a másik két dósa, a váta és a kapha is. A jóga nem a három dósa egyensúlyéra törekszik, mint az ájurvéda, hanem azok kivezetésére.

A beépítés/megszerzés/felhalmozás másik formája a vagyon. A
manipúra azt jelenti, hogy "a drágakövek városa", és bár az eredeti értelmezés valószínűleg az agni izzására vonatkozik, a vagyonra is utal, és meg kell jegyezni, hogy a szanszkrit manipúra szóból származhat az angol "money pool" (pénzforrás) kifejezés is. A manipúra felelős a kereskedői és vállalkozói képességek kifejlesztéséért. Minél nyitottabb a manipúra csakra, annál jobban meg tudjuk állni a helyünket a modern kapitalista társadalomban. A vezetői képességek kifejlesztésében is fontos szerepet játszik, mivel az emberszabású agytekervényeinkhez kapcsolódik. Az emberi társadalomban a vezetői szerepet dominánsan a non-verbális kommunikáció határozza meg, amelyet emberszabású őseink is használtak a vezetőik kiválasztása során. Míg a múládhára a hüllő-agyunkat képviseli, a szvádhisthána pedig az emlős-agyunkat, a manipúra már a komplexebb, emberszabású majmokéhoz hasonló agyfunkciókhoz köthető. A főemlősök nem csupán nyers erő által választják meg a vezetőiket. Kiderítették, hogy az emberekhez hasonlóan az emberszabású majmok vezetőinek a legmagasabb a szerotonin-szintje, mely hormon az örömérzetet határozza meg. Amikor a hierarchia alján álló majmoknak szerotonin-injekciót adtak, gyorsan felküzdötték magukat a csúcsra, még sokkal nagyobb ellenfelekkel szemben is. Néhány nap múlva azonban, amikor a szerotonin-szintjük visszaállt, ismét a kupac aljára kerültek.

A meggyőző beszéd és a nyelvi készség, mint vezetői tulajdonság, szintén a
manipúrához kapcsolódik, és természetesen van jó és rossz oldaluk is. Érdemes észrevenni a manipúra és a"manipuláció" szavak hasonlóságát. A nagy katonai, üzleti és politikai vezetők erős szoláris pránával és aktív manipúra csakrával rendelkeznek. Ha bármilyen összetett feladat formájában szeretnénk szolgálni az emberi társadalmat, elengedhetetlen, hogy aktiváljuk ezt a csakrát. Ha a manipúra zárva van, és a magasabb csakrák vannak nyitva, akkor látóvá válhatunk, de nem fogunk tudni vezető szerephez jutni a társadalomban - keresztül fognak lépni rajtunk. Az inaktív manipúra csakrához gyakran társul az áldozat-szerep, míg az aktív manipúra, ha zárt szívcsakrával párosul, az uralkodó hajlamot erősíti. A múltban sokszor elnyomták a nőket azzal, hogy a szívcsakrájuk megnyitására és az együttérzésre biztatták őket. Ha az ilyen nő párja egy aktív manipúrával és zárt szívcsakrával rendelkező férfi, a nő alárendeli magát neki és az életét a férfi szolgálatának áldozza fel."

Nincsenek megjegyzések: