2017. október 19., csütörtök

A manipúra csakra jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

A manipúra hihetetlenül fontos szerepet tölt be a spirituális evolúcióban. Itt van az első alkalom, hogy a Kundaliní viszonylag stabil helyzetbe tud kerülni, míg a két alsó csakrában instabil, és könnyen visszaeshet. A manipúrát gyakran erő-csakrának is nevezik, és bár ez nem meríti ki a szerepkörét, mégis találó a elírás. A prána két tárolóhelye közül a szoláris tárolóhely a manipúrában van. Mivel a szoláris prána egyenlő a kifelé ható erővel, az önkifejezés erejével, ennek a csakrának valóban sok köze van a személyes hatalomhoz.

A manipúra az agni, vagyis a tűzelem székhelye is egyben. Az agni általában szennyezett formájában van jelen, mint a pitta, vagyis az emésztés tüze. A jógi arra törekszik, hogí a pittát átváltoztassa elemi tűzzé, mert akkor az agni átalakul az intelligencia tüzévé. Tipikus jóga-gyakorlatok, melyek ezt elősegítik: a naulí, kapálabhátí, a báhja (külső) uddíjána, a külső kumbhaka (légzésvisszatartás), a jóga-meditáció és a szent szövegek tanulmányozása. Pránikus nyomás által (vagyis az apána-váju, a lefelé mozgó életlevegő felfelé fordításával, felemelhetjük a Kundalinít a manipúra csakrába, ott pedig összekeverjük az agnival. Innen fölfelé pedig a tűz és levegő útjának nevezik a gyakorlást. A jógik javaslata az, hogy innen a tűz és a levegő segítségével emeljük tovább a Kundalinít.


A manipúra csakra kulcsszavai és funkciói a megszerzés, felhalmozás, és a feldolgozás. A manipúra a prána, vagyis a test erejének fizikai raktára. Ez nem csak az ételt, hanem a vagyont, hatalmat és a legtöbb olyan dolgot jelenti, amelyet be tudunk fogadni, meg tudunk szerezni és fel tudjuk halmozni. Ha a pitta, az ebben a csakrában elhelyezkedő metabolikus tűz akadályba ütközik, akkor falánkká válhatunk, vagy elefánt-nagyságúra hízhatunk. Nem csak fizikailag, de a gazdasági vagy politikai szinten is elefánt-méreteket ölthet valaki. Pozitívabb értelemben véve, ez a csakra felelős a prána befogadásáért és tárolásáért. A kumbhaka (légzésvisszatartás) során kivonjuk a pránát a visszatartott levegőből, és a manipúrában halmozzuk fel. Nagy segítség, ha képesek vagyunk vizualizálni ezt a folyamatot. Ha a testük sérült részei felé akarjuk irányítani a pránát, akkor tegyük ezt kilégzéskor, és vizualizáljuk, ahogyan a manipúra csakrából árad ki a prána."

Nincsenek megjegyzések: