2017. október 10., kedd

A jóga és a gyereknevelés

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az emberi lénynek a szexualitást eszközként kell használnia arra, hogy 'felismerje a Brahmant, Istent a parterében”, ahogy Risi Jágjavalkja mondta. E célból került bevezetésre a brahmacsárja gyakorlása, melynek lényege az, hogy minden élőlényben meglássuk a tudatot, az isteni önvalót. Ez kizárja, hogy csak a testüknek tekintsük őket, és szexuális élvezetet próbáljunk meríteni belőle, vagy csupán a legerősebb utódok nemzésére törekedjünk (Brihad-áranjaka Upanisad 4.5-6). A szvádhisthána csakra blokkja a brahma-ganthi miatt vagy megakadályozza a szexuális funkciókat, vagy azok túlhangsúlyozásához vezet és ahhoz a képességhez, hogy ne tudjunk felülemelkedni rajta.

A szvádhisthána jelentése: „saját hajlék”, és a név arra a tényre vonatkozik, hogy ez a csakra volt a Kundaliní eredeti lakhelye, mielőtt lezuhant volna a múládhárába. Vannak jóga-technikák, melyek ennek a csakrának a funkcióját hivatottak javítani, és innen felemelni a Kundalinít, mint például a báhja (külső) uddíjána, a naulí és a kapálabhátí, de olyan technikák is vannak, amelyek megelőzik a túlhangsúlyozását, például a külső kumbhaka, a nemi szerv nyomása a sarkunkkal a sziddhászanában vagy a vadzsrólí múdrában, ami a húgycső befelé szívásából áll, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a szexuális erő túlzott kivetítését.

A szvádhisthána funkciója szentnek tekinthető, és figyeljük meg, hogy ez mennyire egybeesik az elhelyezkedésével, a keresztcsonttal. Az ókori görögök, akik szentnek nevezték el a keresztcsontot, ismerték e csakra kapcsolatát a Kundalinível. A keresztcsont, ha megfelelően lebeg az SI-ízületek között, előre-hátra billeg, amit nutációnak és ellen-nutációnak nevezünk. E finom mozdulatok által a keresztcsont a gerincvelői folyadék pumpájává válik. A gerincvelői folyadék nem csak masszírozza, pulzálásra bírja és tápanyagokkal látja el az agyat, hanem közvetlenül összekapcsolja a szvádhisthánát az ágjá csakrával is, mely az agy harmadik tekervényében helyezkedik el, egy gerincvelői folyadékkal teli üregben. Így a gerincvelői folyadék és a keresztcsont közvetlen kapcsolatban állnak a Kundalinível.

De pontosan miért nevezik szentnek ezt a csakrát? Mivel a szüleink szvádhisthánája megfelelően működött, kaptunk tőlük egy testet, mely most a járművünk a szabadság felé vezető úton. A Védák azt tanítják, hogy a legtöbb ember számára elfogadható, ha átadja a következő nemzedéknek a szabadság elérésének feladatát. Ha gyermekeink vannak, ne gondoljuk azt, hogy a felnevelésük bármiféle módon ellentétben áll a jógával. Éppen az ellenkezője igaz. A gyermeknevelés szent tevékenység, és kevés olyan tevékenység van, mely több jógikus eredményt ad. Az emberi társadalom egyike a sok módnak, ahogy Isten kifejezi határtalan kreativitását, így a gyermekek felnevelése Isten szolgálatát jelenti."

Nincsenek megjegyzések: