2019. augusztus 10., szombat

Baddha-padmászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"72. Baddha padmászana (kötött lótuszpóz)
Ez az ászana az ardha matszjéndrászana A változatának kontrapóza és közvetlenül utána kell végrehajtani.
Technika
1. Üljünk függőleges törzzsel, előrenyújtott lábakkal. Hajlítsuk be egyik lábunkat, mondjuk a jobbat térdben és helyezzük a lábfejünket a bal combon minél magasabbra. A sarkunk essen olyan közel a köldökhöz, amennyire csak lehetséges. Most hajlítsuk be a bal lábunkat és helyezzük a bal lábfejünket a jobb combra, olyan magasra, amennyire lehetséges. A sarkunk legyen minél közelebb a köldökhöz. A térdeink legyenek annyira közel, amennyire csak lehet, és érjenek a földhöz.
2. Vigyük hátra a bal karunkat és fogjuk meg a bal nagylábujjunkat. Most vigyük hátra a jobb karunkat és fogjuk meg a jobb nagylábujjunkat. Megjegyzés: fontos a karok hátravitelének sorrendje. A fent leírt esetben a bal lábunk lesz a jobb fölött, és a bal kart visszük hátra elsőnek. Amikor az ászanát megismételjük a másik oldalon, akkor a jobb lábunk lesz a bal fölött és a jobb kart fogjuk hátravinni először.
3. Hajtsuk végre az állzárat és döntsük előre a törzset. A házas emberek esetében a tekintet irányuljon az orrhegyre, mások esetében pedig a két szemöldök közé.
4. Vegyünk mély levegőket. A mély légzéshez a haladó gyakorlók hozzátehetik a belégzés és kilégzés utáni légzésvisszatartásokat is (antar és báhja kumbhakam). A légzésvisszatartás a kezdeti szakaszban ne legyen több öt másodpercnél a belégzés, és két másodpercnél a kilégzés után. A belégzés és a kilégzés legyen annyira finom és hosszú, amennyire lehetséges, a torokban súrlódó hangot létrehozva. Annyi légzésciklust hajtsunk végre, amennyi kényelmesen, erőlködés nélkül lehetséges.
5. Térjünk vissza az 1. pozícióhoz és ismételjük meg a másik oldalon is. Ez az egyik ászana, mely kifejezetten ajánlott a pránájáma végzéséhez. Amikor sok pránájámát végzünk, akkor éhséget érzünk, de ez egy hamis érzet.
Hatásai: Ez a testünk minden részére hasznos hatással van, keskenyebbé teszi a derekunkat, erősíti a tüdőt és az ereket.
(A baddha padmászanát a modern ashtanga rendszerben csak az egyik oldalra végezzük el, de ebben az esetben a vinyásza számolást úgy közlöm, mintha mindkét oldalon elvégeznénk:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába, és helyezzük be a lábainkat lótuszpózba, először a jobbat, azután a balt. Fogjuk meg hátulról a nagylábujjainkat (először a balt, utána a jobbat) és hajtsuk végre az állzárat. Végezzünk el minél több légzésciklust a baddha padmászana szthitiben.
Astau: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába, és helyezzük be a lábainkat lótuszpózba, először a balt, azután a jobbat. Fogjuk meg hátulról a nagylábujjainkat (először a jobbat, utána a balt) és hajtsuk végre az állzárat. Végezzünk el minél több légzésciklust a baddha padmászana szthitiben.
Nava: Belégzésre bontsuk a pózt, és helyezzük a két tenyerünket a padlóra a térdeink két oldalán.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben bontva a lótuszpózt.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Csaturdasa: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Pancsadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: