2019. augusztus 13., kedd

Isten hangja

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"K: Mit jelent a "hit"?
V: Egy eksztatikus találkozást Istennel, ezen kívül pedig az Isten-megvalósítás zsigeri megtestesülését.
A személyes kapcsolat Istennel elengedhetetlen annak érdekében, hogy útmutatást kapjunk. "Isten oldala" felől nincs semmi, ami megakadályozná ezt a kapcsolatot; csak a mi elutasításunk Isten iránt az, ami megakadályozza. Amikor elkezdünk ezeken meditálni, az elutasításunk, mely távol tartja tőlünk Istent, egyre elviselhetetlenebbé válik, míg végül feladjuk.
Tehát az első lépés az, hogy Isten útmutatását kérjük. Most, hogy tudjuk - ezt az útmutatást Isten nem vonja meg tőlünk, azt is tudhatjuk, hogy ha úgy érezzük, hogy nem kapunk útmutatást, az csupán azt jelenti, hogy nem vagyunk hajlandóak meghallgatni. Ekkor belépünk a kifejezett hallás és csendesség állapotába. Az egyik legerősebb szankalpa (elhatározás) a meditációhoz: "Most olyan csendes vagyok, hogy hallhatom Istent." Mondjuk ki magunkban ezt a mondatot, mielőtt elkezdjük a meditációt, és utána hallgassunk. Ha a gondolat visszatér, akkor ismételjük el újra a mondatot. Nem tudok semmilyen erősebb módszert az önkorlátozó gondolatok megszüntetésére. Ez a bhakti-jóga.
Amikor halljuk Isten hangját (ez persze metaforikusan értendő, hiszen a legtöbb esetben nem a hallásunkkal érzékeljük), a következő lépés az, hogy az életünket Istennek szenteljük. A Gítában Krisna ezt úgy nevezi: "minden tett gyümölcsének felajánlása Nekem." A Biblia egyik szép története még inkább illusztrálja ezt a lépést. Egy napon Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy menjenek ki és tanítsanak a nevében. A tanítványok azt mondták: "De Mester, nem tudjuk, hogy mit mondjunk." Jézus válasza ez volt: "Most induljatok, és majd meg fogom mondani, mit mondjatok, amikor odaértek!" Az üzenet egyszerű: Ha az életünket Istennek szenteljük, Isten beszélni fog rajtunk keresztül."

Nincsenek megjegyzések: