2019. augusztus 24., szombat

Karnapídászana változatok

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Egy másik változat az ékapáda szarvángászana és a karnapídászana kombinációja. Ebben a változatban az egyik lábunk függőlegesen és nyújtva marad, a másikat pedig leengedjük a fejünk mögé, mint a halászanában, és utána behajlítjuk a térdünket és a fülünk mellé tesszük, mint a karnapídádszanában. A végső pozícióban a combunkat a hasunkhoz kell préselni. Ismételjük meg a másik lábunkkal is. Mindezekben a pózokban végezzünk pránájámát légzésvisszatartással. Így a pránájámában lesz antara és báhja kumbhakam is. Mindkettő azonos hosszúságú, tartson 2-5 másodpercig. Mindkét lábunkat maximális ismétlésig hajlítsuk és egyenesítsük. Mindkét lábunkat azonos alkalommal hajlítsuk és egyenesítsük, hogy a testünk mindkét oldalát egyformán erősítsük.

A fenti ászana-változatok a rádzsa-jógának megfelelőek. Metszjéndranátha, Górakhnátha és a hatha-jóga iskola más képviselői szerint a hasi panaszokkal rendelkezők számára az ászana megerőltetőbb változata van előírva. Ez a változat a szarvángászana pozícióval kezdődik, mindkét lábunk függőlegesen van, egyenesen, összeérő térdekkel, a hátunkat pedig a tenyerünkkel támasztjuk. Hajlítsuk be a lábainkat térdben úgy, hogy a sarkunk a fenekünkhöz érjen. Most hajlítsuk be a lábainkat csípőben úgy, hogy a két térdünk együtt van és a bal térdünk a jobb fülünkhöz ér. Utána a lépések fordított sorrendjében hozzuk vissza a lábainkat a szarvángászana pozícióba. A következő behajlításnál a jobb térdünket hozzuk a bal fülünkhöz. Ezáltal még nagyobb nyomást helyezünk a hasunk területére. Mindkét oldalra ugyanannyi alkalommal hajlítsuk a térdeinket. Ha egészséges ember végzi ezt az ászana-változatot, azzal meg tudja előzni a hasi fájdalmakat. Ennek az ászanának az ellenpóza a dhanurászana (íjpóz) és az úrdhva-dhanurászana, melyeket később fogok ismertetni."

(A karnapídászana vinyászái a modern ashtanga-vinyásza rendszer szerint:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászana pozícióba.
Astau: Kilégzésre gördüljünk hátra a szarvángászanába, és hajlítsuk be a térdeinket, hogy a belső oldalukkal össze tudjuk préselni a fülkagylóinkat. A kezeinket kulcsoljuk a hátunk mögött, mint a halászanában. Ez a karnapídászana szthiti. Végezzünk el annyi légzést, amennyit szeretnénk, akár kumbhakákkal, váltott lábakkal, vagy pedig az összezárt térdeinket felváltva leengedve az átellenes fülünk mellé.
Nava: Kilégzésre gördüljünk tovább csaturanga-dandászanába csakrászanán (hátrabukfencen) keresztül.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Trajódasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Csaturdasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: