2019. augusztus 18., vasárnap

Karnapídászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"75. Karnapídászana (fülprés-póz)
Mivel ez az ászana gyógyítja a fülekkel kapcsolatos betegségeket, karnapídászanának nevezik.
Technika:
  1. Vegyük fel a halászana 2. változatában jelzett pozíciót.
  2. Kilégzésre hajlítsuk be a térdeinket és fokozatosan hozzuk beljebb úgy, hogy a térdeink belső fele a fülünkhöz érjen, a térdkalácsok érjenek a talajhoz, a combjaink pedig legyenek közel a testünkhöz, a vállaink érjenek a combjainkhoz.
  3. Végezzünk mély légzést, a lenti leírás szerint.
  4. Belégzésre végezzük el a lépéseket fordított sorrendben, amíg nem érjük el a hanyatt fekvő helyzetet.
  5. Pihenjünk.
Mély légzés: Ez az ászana a pránájámával együtt képes megszüntetni a süketséget. Kétféle süketség létezik. Az egyik az, amikor a dobhártya befelé hajlik, a másik pedig az, melyben a dobhártyák enyhén kifelé fordulnak. Az első fajtát általában az különbözteti meg a másodiktól, hogy az első típusba tartozók nehezebben tudnak hallani. Ha a dobhártya befelé hajlik, akkor a pránájámát belső légzésvisszatartással kell végezni. A másik esetben a pránájámát külső légzésvisszatartással kell végezni. A belső légzésvisszatartás időtartama kétszer olyan hosszú, mint a külsőé. De nem érhetjük el ezeket az eredményeket, ha nem sajátítottuk el a szarvángászanát és a halászanát a karnapídászana előtt. Amellett, hogy meggyógyítja a süketséget, az ászana további hatásai:
  1. csökkenti a köldök körüli zsírlerakódásokat,
  2. megszünteti az aranyeret,
  3. vakbélgyulladás és krónikus gyomorfájás esetén.

Aranyér: Két fajtája létezik: az első a belső aranyér, a másik pedig a kidudorodó, melyet néha vérzés kísér. Mindkettőre jó hatással van ez az ászana. Ebben az esetben azonban a belső és külső légzésvisszatartásnak azonos hosszúságúnak kell lennie. Ezt az az időtartam határozza meg,hogy a kilégzés után mennyi ideig tudjuk kényelmesen visszatartani a légzést, és nem a belégzés után. Először hajtsuk végre a sírsászanát, pihenjünk, majd végezzük a karnapídászanát aranyér kezelésére. Általános megfigyelésként az aranyérben szenvedőknek kerülniük kell a hosszú ideig történő egyenes ülést.

A legjobb eredmény érdekében végezzük ezt az ászanát üres hassal.
Megjegyzés: az átlagos egészséggel rendelkezők által végzett pránájáma ne haladja meg a nyolc kört. Az a lényeges, hogy semelyik lépésnél ne érezzünk erőlködést. Abban az esetben, ha valaki gyógyhatása miatt gyakorolja az ászanát, a körök száma az egyén erejének szintjétől függ. A pránájáma összességében szabályozott légzést jelent, és a témának szentelt fejezetben részletesen foglalkozunk majd vele.
Vakbélgyulladás és krónikus gyomorfájás: ezek általában a máj, lép vagy a belek nem megfelelő működése miatt alakulnak ki, és ez az ászana elősegíti a belső szervek tonizálását. Ha az illetőnek volt már hasi műtétje, akkor némileg módosítani kell az ászanát úgy, hogy a halászanával együtt végezzük. Az egyik lábunk karnapídászanában lesz. Ezt úgy vesszük fel, hogy a halászana 3. változatába kerülünk, majd egymás után hajlítgatjuk a térdünket, hogy a füleink közelébe kerüljenek. Így tudjuk csökkenteni a hasüregre nehezedő nyomást. Ha valakit nem operáltak, akkor a karnapídászanát kombináljuk az ardhapadmászanával, hogy növeljük a hasüregre nehezedő nyomást. Kezdjük a szarvángászana pozícióból, tartsuk egyenesen az egyik lábunkat, a másikat pedig hajlítsuk be, és hozzuk a sarkunkat az átellenes (pl. bal sarkat a jobb) lágyékhoz (ardhapadmászana pozíció). Most lélegezzünk ki, és az egyenes lábunkat vigyük a fejünk mögé, mint a halászanában, majd hajlítsuk be a térdünket és vigyük közel a fülünkhöz, mint a karnapídászanában.

Nincsenek megjegyzések: