2019. augusztus 3., szombat

Pásászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"70. Pásászana (kötélpóz)
Ezt az ászanát azért nevezik így, mert megköti a vitális folyadékot (a spermát és a petesejtet).
Technika
1. Álljunk egyenesen, összezárt lábakkal. Kulcsoljuk össze az ujjainkat és nyújtózkodjunk a karokkal a fejünk fölé, felfelé fordított tenyerekkel.
2. Hozzuk a nyakunkat és a gerincet vissza a függőleges helyzetbe, de a karjaink még mindig legyenek nyújtva a fejünk fölött. Kilégzés közben hajlítsuk be a térdünket és guggoljunk le a sarkunkra. A talpunk maradjon szilárdan a talajon, a térdeink legyenek összezárva, a gerincünk pedig egyenes. A combjaink legyenek minél közelebb a mellkashoz.
3. Kilégzésre fordítsuk a törzsünket balra, továbbra is egyenesen tartva a gerincet. Bontsuk az ujjak kulcsolását és engedjük le a karjainkat. Vigyük a jobb karunkat körbe a bal térd körül a hátunk mögé. A bal karunkat is vigyük hátra és fogjuk meg vele a jobb csuklót. Fordítsuk jobbra a fejünket úgy, hogy az állunk a jobb vállunk fölé kerüljön, de ne érjen hozzá.
4. Vegyünk négy mély levegőt légzésvisszatartás nélkül.
5. Fordítsuk előre a fejünket, hozzuk vissza előre a karjainkat, forgassuk vissza a törzsünket és ismételjük meg a pózt a másik oldalra is.
6. Nyújtsuk a karjainkat a fejünk fölé összekulcsolt ujjakkal és felfelé fordított tenyerekkel. Belégzésre álljunk fel.
7. Kilégzésre hajlítsuk előre a törzset és helyezzük el a tenyereinket a lábaink két oldala mellett, amennyire hátra tudjuk. A lábainkat ne hajlítsuk be, hanem tartsuk egyenesen. A homlokunk érjen a térdkalácsokhoz.
8. Belégzésre térjünk vissza a rendes álló helyzethez.
Megjegyzés: Az ászana teljes hasznának elérése érdekében az 1, 3., 6., 7 és 8. lépések fontosak. A kontrapózt, a kancsjászanát azonnal a pásászana után kell végezni.
(A pásászana vinyászái a modern rendszer szerint:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre guggoló pozícióba, összezárt térdekkel és a teljes talpakkal a talajon. Fordítsuk ki a törzset balra, és kilégzésre kulcsoljunk a jobb karral a két lábszár alatt, megfogva a jobb csuklót. Krishnamacharya módszerével ellentétben a fejünket ne jobbra, hanem balra forgassuk ki. Hajtsunk végre öt-tíz mély lélegzetvételt a pásászana szthitiben.
Astau: Belégzésre bontsuk a pózt, de maradjunk guggoló pozícióban. Fordítsuk ki a törzset jobbra, és kilégzésre kulcsoljunk a bal karral a két lábszár alatt, megfogva a jobb csuklót. A fejünket forgassuk ki balra. Hajtsunk végre öt-tíz mély lélegzetvételt a pásászana szthitiben.
Nava: Belégzésre bontsuk a pózt, és helyezzük a két tenyerünkt a padlóra a talpaink két oldalán.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésrefelfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Csaturdasa: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Pancsadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: