2014. december 22., hétfő

Átfordult a Nap

December 21-én átfordult a Nap, miután elérte pályája legdélibb pontját, és újból elindult Észak felé. Mindannyian éreztük a november-decemberi hideget és sötétséget, az egyre rövidülő napok depresszióját, a fény hiányát. De, mint minden dolog ebben a világban, a fény és árnyék egyensúlya is helyrebillen, és a sötétség időszaka után bekövetkezik a fény időszaka, vagyis a téli napfordulótól a nyáriig tartó időszak, amikor a nappalok egyre hosszabbak, és egyre több fény árasztja el az északi féltekét.

Vasárnap reggeli gyakorlásra igyekezvén már láttam is ennek az előjelét, mert már hétkor kivilágosodott, és felkelt a Nap. A Karácsony, a szeretet ünnepe is valójában a kereszténység előtt a szinte egész Észak-Európában elterjedt pogány vallások téli napforduló-ünnepének keresztényesített változata. Bár a dátum pár nappal eltér, és Krisztus születéséhez kötötték az eseményt, valójában a napfordulót ünnepeljük, a Fény eljövetelét. 

Skandináv elődeink Yule-ként ünnepelték ezt az eseményt. Persze hozzá kell tenni, hogy északi népek révén, véres állatáldozattal ünnepelték a napfordulót, majd a levágott állatok vérével kenték be az istenszobrokat, a templom falait és oltárát, valamint saját magukat is, tüzet raktak a templom közepén, és nagy kondérokban megfőzték a feláldozott állatok húsát, hogy lakomát készítsenek belőlük, a végén pedig jól besöröztek. 

Persze ízlés dolga, hogy ki hogy ünnepli a Napfordulót, ebbe most ne menjünk bele. Nekünk például vegán (és gluténmentes) karácsonyunk lesz, minél kevesebb erőszakkal, és minél több szeretettel. De egy érdekes dolog még kapcsolódik a téli napfordulóhoz, mert afeletti örömöm, hogy most már aztán elkezdenek hosszabbodni a nappalok és rövidülni az éjszakák, azért még nem feledteti el velem azt a tényt, hogy a tél java része még hátra van. Érdekes jelenség ez is, hogy most már évek óta nem volt fehér karácsonyunk, és meglehetősen enyhe a decemberi idő, viszont januárban, februárban és márciusban mintha sokkal durvább hidegek volnának. A tél valahogy eltolódott, és a téli napforduló most már nem is a közepét, hanem inkább a kezdetét jelzi a télnek. 

Ennek egy asztrológiai magyarázata lehet, mégpedig a napév és a csillagképek alkotta zodiákusgyűrű közötti eltolódás. A téli napforduló dátuma ugyanis egyre jobban visszacsúszik a zodiákus jegyeiben, most már legalább három héttel el van tolódva egymáshoz képest az úgynevezett tropikus (napévhez kötött) és sziderikus (csillagképekhez kötött) zodiákus. Ez a két ciklus hossza közötti minimális eltérésnek köszönhető, és bár a nyugati asztrológia nem veszi figyelebe, a védikus asztrológiában és a holdnaptárban figyelembe veszik ezt az eltérést. Mindenesetre a fény jön, a hideg még marad egy darabig, de végül minden visszatér a körbe és kiegyensúlyozódik. Boldog karácsonyt mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: