2014. december 29., hétfő

Így zöldítsd ki a háztartásodat!

Egyesek szerint a Föld ökológiai katasztrófa felé tart, méghozzá egy emberöltőn belül. Mások szerint ezzel nem kell foglalkozni, mert "mindig lesz valahogy", és "egyébként sem rajtunk múlik". Számomra azonban meglehetősen egyértelmű, hogy az iparosodás óta, vagyis az utóbbi 100-150 évben valóban mérhetetlen károkat okozott az emberi faj földünknek, és sok-sok visszafordíthatatlan folyamatot indított el a globális civilizáció önző és meggondolatlan terjeszkedése. Elég csak az elsivatagosodott földterületekre, a kiszáradt édesvízű tavakra, a megmérgezett folyókra vagy a radiaoktív melléktermékekkel szennyzett vizekre és földekre gondolni, de ha ehhez még hozzátesszük a feldolgozatlan szeméthegyek millió tonnáit évente, valamint az évente több ezer kipusztuló állat- és növényfajt, akkor az ember azért elgondolkodik, hogy milyen világot szeretne itthagyni a gyerekei és unokái számára.

Én is sokáig elhessegettem magamtól az ilyen jellegű gondolatokat, mert azt gondoltam, hogy én úgysem tehetek semmit, és még ha tennék is, annak úgysincs jelentősége globális szinten. Azonban az élet megtanított arra, hogy a látszólag legkisebb erőfeszítés is elindíthat egy tendenciát, és minél több ember veszi át az értékrendet, annál nagyobb hatása lesz az egésznek a világra nézve. Éppen ezért szeretnék most bemutatni öt lépést, mait mindenki megtehet viszonylag kevés erőfeszítéssel, és ha minél többen tesszük meg őket, akkor az mér jelentős erőt fog képviselni.

1. Gyűjts szelektíven!
2. Közlekedj biciklivel!
3. Használj víztisztító berendezést!
4. Légy vegán!
5. Hasznosíts újra!

1. Szelektív hulladékgyűjtés. Most már nagyon sok társasházban adott a lehetőség, hogy külön kukába dobjuk ki a papírt, a műanyagot és az egyéb háztartási szemetet. Vannak olyan gyűjtőkonténerek, ahol a fémet és az üveget is külön gyűjtik. Sőt, a legtöbb kertes házhoz is díjtalanul kivisznek szelektív kukát, és el is szállítják a tartalmát. Így a szelektív gyűjtéssel még szemétdíjat is spórolhatunk, de még fontosabb, hogy lehetővé tesszük a szemetünk egy részének újrahasznosítását. Akinek van kertje, az még akár komposztálhatja is a szerves hulladékot. Nem mondom azt, hogy éljünk úgy, hogy nem termelünk szemetet, de legalább könnyítsük meg annak újrahasznosítását!

2. Bicikli - a zöld jármű. Én már harmadik éve járok minden nap biciklivel a munkába és mindenhová, és egyre több embert látok, aki ezt a közlekedési eszközt választja. Tulajdonképpen ingyenes, nem használ üzemanyagot, és még az alakot is formálja. Persze nem mindenhová lehet eljutni vele, és például bevásárláshoz nem felel meg. De ha a mindennapos autó-, vagy BKK-használat helyett minél többet biciklizünk, simán megspóroljuk egy év alatt egy elfogadható minőségű kerékpár árát, a következő években pedig még nyerünk is rajta. Csak jól fel kell öltözni, amikor hideg van :-).

3. Viztisztító gépezet. Évek óta veszem a PET-palackos ásványvizeket, és már meguntam a műanyag palackok kidobását és a hatos zsugorok hazacipelését. Így hát vettünk egy víztisztító berendezést, amiből már 60 ezer Ft alatt kijön egy jó minőségű, fordított ozmózis elve alapján működő szerkezet, a szűrők cseréje pedig pár ezer forint évente. Ha eddig ásványvizet ittunk, akkor megint csak egy év alatt vissza fogjuk spórolni az árát, tiszta vizet ihatunk, és még a környezetetet sem szennyezzük a pille-palackokkal. Persze ha valaki eddig csapvizet ivott, akkor nem fog spórolni a víztisztítón, de viszont jobb minőségű víz kerül a sejtjeibe, így az évek során az orvosi kezeléseken és a gyógyszereken térül meg a befektetés, mivel egészségesebbek maradunk. A szénsavas üdítőkről nem is beszélve. 

4. Növényi étrend. Nem csak hogy sokkal egészségesebb, mint a mértéktelen húsevés, de egy vegán ember ökológiai lábnyoma is legalább tízszer kisebb, mint a húsevőé. Egy kiló hús megtermelése annyi energiát és vizet emészt fel, mint 10-15 kiló növényi élelmiszer megtermesztése. És minél többen mondanak nemet a húsra és a tejtermékre, annál jobban visszaszorul az állatgazdaságok piaci szerepe. Ha senki nem eszi meg a vágóállatok húsát, akkor eleve kevesebbet fognak belőlük tenyészteni. A legtöbb ember kajára költ a legtöbbet, és nem mindegy, hogy az a pénz hová áramlik. Még radikálisabb lépés az, ha az ember megtermeli a saját élelmét, vagy annak egy részét, de persze elképzelhető, hogy erre nem mindenkinek lesz lehetősége.

5. Újrahasznosítás. A kaja mellett ruhára és tartós fogyasztási cikkekre költjük a legtöbbet. Amikor ezek elromlanak, vagy kimennek a divatból, elavulnak, akkor némi leleményességgel sokféle módon tudjuk újrahasznosítani őket, ahelyett, hogy kidobnánk és újat vennénk. Minél kevesebbet vásárolunk, annál boldogabbak leszünk. Persze a fogyasztói társadalom ezt nem árulja el nekünk, sőt, igazából az ellenkezőjéről próbál győzködni. 

A háztartásban használt vegyszerekről, tisztítószerekről most nem ejtettem szót, mivel ez az a része a háztartásunknak, amit még mi sem zöldítettünk ki. Viszont legalább arra odafigyelünk, hogy amit magunkra kenünk, az legyen minél vegyszermentesebb és természetesebb. Az interneten persze számtalan ötletet kaphat az ember a háztartási vegyiáruk olcsó és környezetbarát helyettesítésére, úgyhogy érdemes ezzel is foglalkozni. Ha mindenki megtenné ezt a pár egyszerű lépést, akkor hamarosan mindannyian jobb életminőséget érhetnénk el és hagyhatnánk az utódainkra. Nem vagyok egy véresszájú környezetvédő, mint ahogyan hőzöngő vegán sem, de azt hiszem, ennyit én is megtehetek a jövőnk érdekében. 

Nincsenek megjegyzések: