2014. december 23., kedd

A kávé és más stimulánsok hatása a pránájámára

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Dzsajatáráma, a Jógapradípjaká szerzője figyelmeztet, hogy az alkohol, dohány, marihuána és ópium fogyasztása végestelen ideig tartó pokolbéli létet eredményez (372-380). Ez a figyelmeztetés erős túlzásnak tűnik, de a szerző jót akar. Természetesen vannak emberek, akik nagy sikert értek el annak ellenére, hogy fogyasztották ezen anyagok valamelyikét, vagy akár mindegyiket, azonban a kérdés megint az, hogy növelni vagy csökkenteni akarjuk-e az esélyeinket. Ha drogozunk, azzal csökkentjük annak statisztikai esélyét, hogy tartalmasan és biztonságosan az életünk részévé tegyük a spirituális élményeket és örömöt.

Ezt bárminemű érzelmi töltés nélkül kell megvitatni. Az alkohol egyszerűen mobilizálja és szétszórja a pránát. A pránájámával arra törekszünk, hogy összegyűjtsük a pránát, és növeljük a lelki gyakorlatokra rendelkezésre álló energia mennyiségét. Ugyanakkor az alkohol tamaszikussá teszi az elmét. Ezen kívül, egy olyan fertőtlenítőszer, amely tönkreteszi az agyat és az idegrendszert. A dohány, vadkender és az ópium olyan idegmérgek, amelyek szintén tamaszikussá teszik az elmét, és eltömítik a nádíkat, amelyeket tisztítani szeretnénk a pránájáma által. Ha bármilyen dolgot szívunk, annak veszélyes hatásait fokozza a pránájáma. A kumbhaka segítségével igazából meg tudjuk duplázni a tüdőnk aktív felszínét. Ha ezután dohányzunk vagy marihuánát szívunk, akkor az esélyünk a tüdőrákra jóval magasabb, mint egy pránájámát nem gyakorló dohányosnak.

Srikrishna, a „Pranayama” című könyv szerzője azt javasolja, hogy kerüljük a fűszereket és a sült ételeket, alkoholt, dohányzást, kávét, teát, szénsavas üdítőket, a haladó pránájáma gyakorlók pedig a húst, csirkét, tojást és halat is. A fűszerek nagyon radzsaszikusak és izgatottá, ingerültté és csapongóvá teszik az elmét. A fűszerek annyira csapongóvá teszik az elmét, mint egy majom, amelyik először megivott egy üveg whiskyt, utána megcsípte egy skorpió és végül megcsúszott és beleesett egy darászfészekbe.

A kávé és a tea mobilizálja és szétszórja a pránát, ami nem fér jól össze a pránájámával. Emellett a kávé nagyon radzsaszikussá teszi az elmét és kilengéseket okoz a vércukor-szintünkben. Hirtelen sok energiát mozgósít, de egy idő múlva kimerülünk és másfajta stimulációra vágyunk. A kávé emeli a vérnyomást és a pulzust, melyeket a pránájámával csökkenteni törekszünk. Nagyon le is savasítja a testünket. Ezért a kávé az egyik legkárosabb anyag a jógi számára.

Szintén próbáljuk meg kerülni a vegyi alapú kozmetikumokat, tisztítószereket, oldószereket és festékeket. A szintetikus gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, kortizol és egyes oltóanyagok bizonyára szükségesek lehetnek, ha életveszélyről van szó, de fel kell tenni a kérdést, hogy az állandó előírások valóban segítség-e másoknak, a gyógyszeriparon kívül. A pránájáma és a hallucinogén drogok fogyasztása ellen is figyelmeztetnünk kell mindenkit. A hallucinogén drogok hatására bizonyos fiziológiai biztonsági rendszerek felfüggesztődnek. Könnyen károsodhat az agyunk, ha ezeket a szereket a pránájámával kombináljuk. Az ópium és származékai, mint a morfium vagy a heroin gyilkos hatásúak a spirituális gyakorlókra nézve. Elvágják a spirituális antennáinkat és beszűkítik a látókörünket a múládhára csakra túlélőfunkcióira. hasonlóan veszélyes a kokain, a crack kokain, a speed és az ecstasy, amelyek minden fejlődést meghiúsítanak a manipúra csakra fölött. A kávé is ebbe a csoportba tartozik, csak sokkal kevésbé erős, mint a többi. Nem akadályozza meg a fejlődést, de nem is kedvez neki."

Nincsenek megjegyzések: