2014. december 4., csütörtök

Szattvikus ételkategóriák

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Szeretném félretenni annak érzelemdús megvitatását, hogy mely ételek beszerzése igényel erőszakot, és mely ételek nem etikusak. A tejtermékeket Indiában erőszakmentesnek tekintik, bár ez vitatható, hiszen előállításuk mindenképpen összekapcsolódik a bika-borjak halálával, még akkor is, ha a tejelő teheneket nem ölik meg, amíg a tejük el nem apad.

1. A tejtermékeket tekintik az egyik legszattvikusabb ételnek. A sajtokat, különösen az érlelt sajtokat túlzottan nehéznek és feldolgozottnak tekintik a jógához. Túl sok energiába kerül a megemésztésük és túl hosszú ideig tart. A tejet és a ghít szupertápláléknak tekintik a jógik. Ha nem vagyunk allergiásak a tejtermékre, akkor fogyasszunk belőlük sokat. A tejben azonban nagy mennyiségű mérgező anyag is van, mivel a táplálkozási lánc vége felé helyezkedik el. Ezért fontos a biotej fogyasztása. Most úgy tartják, hogy a tejtermékek iránti tolerancia az Ural-hegyekben jelent meg, mint genetikai mutáció kb. 5000 éve, és onnan délre és nyugatra terjedt. Akik viszont intoleránsak iránta, azok negatív reakciókat tapasztalhatnak, és kevéssé vigasztalják őket azok az elragadtatott kijelentések, melyekkel a jóga-írások élnek a tejjel kapcsolatban. A jóga tradícióját dél-ázsiai emberek vitték tovább. Mivel korán kifejlesztették a mezőgazdaságot, a tejtermékek iránti tolerancia is kifejlődött bennük. Egy Kelet-Ázsiai származású jóginak, ahol a tejtermelés kultúrája nem fejlődött ki, megfelelő helyettesítések után kell néznie.

2. A zöldségeket, a bogyósokat és a hüvelyeseket is szattvikusnak tekintik, és nagyon magas a tápértékük. Ugyanakkor lúgosítják a testet, és általában kevés méreganyagot tartalmaznak. A zöldségek ideálisak a jógához, és annyit ehetünk belőlük, amennyit csak akarunk. Nem fogom részletezni, hogy pontosan milyen zöldségeket együnk, mert ez is a származásunk függvénye.

3. A gyümölcsök a zöldségek számos előnyével ugyanúgy rendelkeznek, egy hátránnyal: túl sok bennük a cukor. Ha túl sok gyümölcsöt eszünk, az megzavarhatja a cukor-anyagcserénket és cukorbetegséghez vezethet. Mivel a gyümölcsök energiáját és cukortartalmát könnyű felszabadítani, érdemes reggel vagy napközben fogyasztani őket, este helyett, amikor kevesebb energiára van szükségünk. A gyümölcsökben általában kevés a méreganyag, mivel az élelemlánc elején helyezkednek el.

4. A magfélék és olajos magvak nagyon táplálóak, sok fehérjét és más tápanyagot tartalmaznak, de egyesek allergiásak rájuk. Ha megfelelően tároljuk őket, akkor általában kevés méreganyagot fognak tartalmazni."

Nincsenek megjegyzések: