2014. december 16., kedd

További fehérjeforrások

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A halban fontos összetevők vannak, mint például az Omega-3 olajok, és az egyik legjobb fehérjeforrásnak tekintik. A jógikus irodalom hasonló alapon utasítja el, mint a húst, bár egyes indiai bölcsek engedélyezik a fogyasztását. Egy másik tényező, hogy a tenyésztett halak nagy mennyiségű vegyszert tartalmaznak, és az óceánból kifogott halak szintén egyre riasztóbb mértékű szennyezettségnek vannak kitéve, különösen higanyból.

A tejtermékek sok fehérjét tartalmaznak, de sok ember intoleráns irántuk. Emellett a jógikus szövegek csak a tej és a ghí fogyasztását írják elő, míg a többi tejterméket (például sajt vagy joghurt) nem javasolják. Mivel a tejtermék a tápláléklánc vége felé található, gyakran sok benne a toxin, valamint antibiotikumok és az állattartásban felhasznált vegyszerek is előfordulnak benne. Ha fogyasztunk tejterméket, akkor használjunk biominőségűt, amikor csak lehetséges.

A szóján kívül az egyéb hüvelyesek, mint a bab- és lencsefélék, nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak, de gyakran kombinálni kell valami mással, hogy teljes értékű fehérjét kapjunk. Mivel a legtöbb ember nem érzékeny rájuk, és nincs bennük nagy mennyiségű toxin, fontos proteinforrást jelentenek a jógi számára.

Összegzés: A hüvelyeseken kívül nincs túl könnyű és egyértelmű választási lehetőség a fehérjeforrások közül, ha bármelyiket is választjuk, el kell fogadnunk a vele járó negatív aspektusokat is. Akik toleránsak a tej iránt, használhatják azt kiegészítő proteinforrásként. Egy másik fontos kérdés, amire itt csak utalni szeretnék, hogy mennyire megalapozottak azok a számok, amelyek a napi proteinfogyasztásunkat meghatározzák. Az életmódunk mellett az egyéni proteinszükségletünket az is erősen meghatározza, hogy az őseink mihez alkalmazkodtak."

Megjegyzések: A hüvelyesekkel kapcsolatban a lektin- és fitát-tartalmat szoktál felhozni kifogásként, főleg a paleó táplálkozás követői. E kettő anyag viszont jól bontható előáztatással, illetve hőkezeléssel, tehát a proteinforrások közül én személy szerint inkább a hüvelyeseket részesítem előnyben a tejtermékekkel szemben. Vegetáriánusként éveken keresztül fogyasztottam nagy mennyiségű tejterméket, de úgy érzem, hogy a szervezetem jobban funkcionál, amióta csak növényi proteinforrásokra támaszkodom.

Gregor Maehle elfelejtette megemlíteni, hogy a az olajos magvak és egyes gabonafélék is kiváló proteinforrások, a superfoodokról nem is beszélve (maca, spirulina, kakaó stb), bár ez utóbbiak meglehetősen költségesek. A napi proteinszükséglettel kapcsolatban én a két szélsőség között helyezkednék el, vagyis aktív sportolás esetében testsúlykilogrammonként 1 és 2 gramm között érdemes fogyasztani. Az e feletti mennyiség, főleg állati eredetű fehérjékből, nem hasznosul megfelelően, és fölöslegesen terheli az emésztőrendszert és öregíti a sejteket. Az 1 gramm alatti fehérjebevitel pedig kevésnek tűnik, főleg aktív életmód mellett.

Nincsenek megjegyzések: