2014. december 20., szombat

A vaszisthászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Vaszisthászana

A vaszisthászana a harmadik sorozat első póza. Mindegyik póz esetében a következőket fogom ismertetni:

Név jelentése, mitológia
Összefoglalás
Végrehajtás (vinyásza számolás)
Aktív elengedés technikája
Rávezető változatok
Egészségügyi hatások
Ellenjavallatok

A vaszisthászana mitológiája

Ezt a pózt Maharisi Vaszistháról, a hét nagy bölcs egyikéről nevezték el. B.K.S. Iyengar a következőket írja róla: „Vaszistha egy híres bölcs vagy látnok volt, a napkirályok nemzetiségének családi papja, akinek a nevéhez több védikus himnusz is fűződik, különösen a Rig Véda hetedik mandalájában. A bráhmana méltóság és hatalom jellegzetes képviselője volt, s egyike volt annak a hét bölcsnek, akiket később a Nagy Medve (Göncölszekér) csillagkép csillagaival azonosítottak. Számos legenda szól vetélkedésével a királyi bölcs Visvámitrával, aki ksatrija volt (vagyis a lovagi kasztba tartozott), ám vallásos odaadása és aszkézise eredményeképpen felküzdötte magát a bráhmanák közé.”

A hét nagy bölcs személye minden manvantarában, vagyis Manu korszakában változik. Vaszistha a jelenlegi manvantarában tölti be a hét Risi egyikének szerepét, és az Úr Brahmá mentális fiának tekintik. A legenda szerint Brahmá akaraterejéből született. Korának egyik legnagyobb aszkétája volt, aki egész életét a világ javára fordította. Vaszistha a Nap-dinasztia (Szúrja-vamsa) királyainak, köztük az Úr Rámának is a családi papja volt. Vaszistha birtokában volt Kámadhénu, a kívánságteljesítő tehén, és a lánya, Nandini, akik bármilyen kérést teljesíteni tudtak.

Vaszistha és felesége, Arundhatí többször is említve vannak a Rig Védában. A hagyomány szerint a Nagy Medve csillagkép egyik csillaga Vaszistha, és mellette az Alcor nevű kisebb csillag Arundhatí.

Vaszistha a többi bölcstől eltérően soha nem épített magának kunyhót, csak amikor a Szaraszvatí folyó partján lakott. Ott tanította számos tanítványát és rendszeresen mutatott be védikus áldozatokat a világ java érdekében.

Vaszistha a szerzője a Vaszistha szmritinek, amely a dharmáról, vagyis az erényességről szól. Emellett ő a Vaszistha Rámájana szerzője is. Vaszistha abban hitt, hogy ha bármit el akarunk érni ebben a világban, ahhoz ez egyéni erőfeszítésünk mellett szükség van Isten kegyelmére is. Vaszistha szerint a lustaság egy olyan betegség, ami boldogtalanságot hoz az életünkbe.


A Vaszistha ásrama maradványai még most is megtalálhatók Ajódhjában. Brahmarishi Vaszistha ásramja több, mint tizenhat hektáron helyezkedett el. Ez időben Iksváku volt Ajódhjá uralkodója, és a legenda szerint Iksváku megkérte Vaszisthát, hogy csináljon valamit, amitől elég víz lesz Ajódhjában. Így hát Vaszistha egy folyót fakasztott egy ajódhjai kútból, amit Szarajúnak neveztek el. A folyót a mai napig szent folyóként tisztelik.

Nincsenek megjegyzések: