2014. december 6., szombat

Bevezetés az Ashtanga harmadik sorozatába

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ashtanga harmadik sorozat (Szthira-bhága)

Bevezetés

Az Ashtanga vinyásza jóga harmadik sorozata, ahogy ma ismerjük, bevezeti a gyakorlót a haladó pózok világába. A pózok végrehajtása sokkal megterhelőbb, mint az első vagy második sorozat esetében, és nem csak erőnlétileg kívánnak sokkal többet a pózok, hanem a technikai végrehajtásban, hajlékonyságban is sokat kell fejlődnie a gyakorlónak az előző sorozatokhoz képest. Régebben a négy haladó sorozat pózait egy összefüggő folyamatosságban gyakorolták, bár akkor még kevesebb pózt tartalmazott a haladó sorozat. Később kettő, majd négy sorozatra bontották a gyakorlást, hogy a napi másfél-két óra Mysore gyakorlásba beleférjen. A sorozat neve „szthira-bhága”, amit általában „szilárd erőként” szoktak fordítani. Ez azt jelzi, hogy a pózok által igényelt megnövekedett fizikai és idegi igénybevétel, erősebb koncentráció mellett és képesnek kell lennünk megőrizni az elménk nyugalmát, a nyugodt és mély légzést. Ezáltal még erősebb alapot teremtünk a meditációhoz, és akár kedvezőtlen, zavaró körülmények között is képesek leszünk visszavonni a figyelmünket a külvilágtól és befelé fordulni, az önvalónk felé.

Az ászana-gyakorlás mindazonáltal nem helyettesíti a külön végzett pránájáma- és meditációs gyakorlatot, csupán előkészíti azt. Sőt, abban az esetben, ha már fejlett szinten is képesek vagyunk végrehajtani az ászanákat, még inkább érdemes elkezdeni a jóga magasabb ágai, a pránájáma és a meditációs technikák gyakorlását.

Kulcs-ászanák

Mindegyik sorozatban vannak kulcs-ászanák, amelyek megfelelő végrehajtása elengedhetetlen a továbblépéshez, mivel a későbbi pózok is ezekre épülnek. Természetesen bizonyos anatómiai adottságok vagy sérülések esetén nem érdemes erőltetni egy-egy pózt, amelynek a végrehajtásával nehézségeink adódtak. A cél nem feltétlenül az összes póz tökéletes végrehajtása, hanem a spirituális fejlődésünk előkészítése, megalapozása és az egészségünk megőrzése. Éppen ezért mondta Pattabhi Jois, hogy az első és a második sorozat pózai számos kedvező egészségügyi és pszichés, illetve idegrendszeri hatással rendelkeznek, míg a haladó sorozatok ászanáit már nem annyira az előnyös hatásaik miatt gyakorolják, inkább kihívásként, illetve a látványos bemutatók kedvéért.

Nincsenek megjegyzések: