2014. december 18., csütörtök

Pránájáma és vegetáriánizmus

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Azt a kérdést, hogy a jógiknak vegetáriánusnak kell-e lenniük, nem csak a hitünk alapján kell megválaszolni. A buddhista, keresztény és iszlám misztikusok, akik legtöbbje valamilyen formában evett húst, az indiai jógikhoz, sziddhákhoz és risikhez hasonló misztikus állapotokat értek el. A felszabadulás statisztikai aránya magasabbnak tűnik az indiai vegetáriánus misztikusok körében, mint bárhol máshol a világon. Manapság sok nem vegetáriánus ember is sikeresen gyakorolja a jógapózokat, de a hosszú kumbhakákat csak a vegetáriánusok számára tartják biztonságosnak. A haladó pránájáma alkotja a legközvetlenebb utat a misztikus élmények felé, de ennek ára van, mégpedig a vegetáriánizmus. Swami Kuvalayananda azt javasolja, hogy a vegetáriánizmusra vonatkozó előírást nem kell alkalmaznia annak, aki csak a fizikai haszna miatt gyakorolja a pránájámát. Ebben az esetben 40 másodpercben kell korlátozni a kumbhakákat, ami elegendő a fizikai eredmények eléréséhez.

A 40 másodpercén hosszabb kumbhakákat a karma és a feltételekhez kötöttség megsemmisítése, és a Kundaliní felébresztése érdekében gyakorolják. Ezeket a területeket nem szabad megközelíteni, a húst eszünk. Ha egy húsevő megpróbálja felébreszteni a Kundalinít, az veszélyes és fájdalmas lehet a számára. Ha nem tudunk teljesen lemondani a húsról, akkor az a bölcs megközelítés, ha egy időre elhagyjuk, amíg mélyebbre merülünk a pránájámában. A pránájáma hatása képessé tehet, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a húsevéstől. Ha készen állunk arra, hogy egy bizonyos húsfajtát elhagyjunk, akkor kezdjük az emlősök húsával!

További megjegyzések a kerülendő ételekről

Szundaradéva Hatha Tatva Kaumudíja azt javasolja, hogy hagyjunk fel az édességek fogyasztásával. A jógi ideális esetben kerüli a süteményeket, csokoládét, fagylaltot és más cukortartalmú ételeket, vagy csak nagyon keveset eszik belőlük. A cukor erőteljesen befolyásolja a vércukor-szintet és cukorbetegséghez, vagy bás betegségekhez is vezethet. Ez más, magas glikémiás indexű ételekre is vonatkozik, például a fehér kenyérre, főtt babra és bizonyos gyümölcsökre.

A Siva-szamhitá szerint a jóginak kerülnie kell a savas, fanyar, csípős és keserű ételeket, valamint a sót és az olajban sült ételeket. A sav-bázis egyensúlyt már érintettük, és egyébként is túl nagy téma ahhoz, hogy itt részletesen megtárgyaljuk. A sav-bázis egyensúly olyan fontos a jógi számára, mint a dósák egyensúlya. Sok modern ember el van savasodva, és ez számos krónikus betegség okozója. A sót módjával kell fogyasztani, mert emeli a vérnyomást és károsítja az artériákat. Az ételek sütése általában növeli rákkeltő hatásukat. minél kevesebb sült ételt együnk, és figyeljünk oda, hogy miben sütünk. Bizonyos olajok sokkal mérgezőbbé válnak a hő hatására, mint mások. A kókuszolaj és a ghí hőállósága magas, így kevésbé lesznek mérgezők."

Nincsenek megjegyzések: