2014. december 7., vasárnap

Kulcs-ászanák

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Az első sorozatban négy kulcs-ászanát emelhetünk ki: a marícsjászana D-t, a szúptakúrmászanát, a garbhapindászanát és a baddhakónászanát. Ezek főleg csípőnyitó pózok, melyek a második és harmadik sorozat mély csípőnyitásaira készítenek elő. A második sorozat kulcs-pózai a pásászana, a kapótászana, a dvipada-sírsászana és a kárandavászana. Elvileg mindaddig nem lenne szabad belekezdeni a haladó sorozatok gyakorlásába, amíg ezt a négy pózt nem tudjuk segítség nélkül végrehajtani. A pásászana a törzs és a vállöv mobilitását feltételezi, és a második sorozat elején található. Ha nem ér össze a kezünk, akkor elképzelhető, hogy le kell fogyasztani a fölös zsírpárnákat magunkról, illetve szükség esetén a térd és a boka mobilitását is növelni kell, hogy stabilan meg tudjunk maradni a pózban.

A kapótászana egy mély hátrahajlító póz, melyhez hasonlók a haladó sorozatokban is elő fognak fordulni. Ennek a póznak a helyes végrehajtásához nem csak a törzs mobilitása, de a csípők és a vállak nyitottsága is fontos előfeltétel, amit az első sorozat gyakorlása nem igazán segít elő, hiszen ott az előrehajlítások és a vinyászák miatt a vállöv inkább előrehúzódik, mintsem hogy megnyílna hátrafelé és fölfelé. Éppen ezért a második sorozat előkészítéseképpen érdemes több vállnyitó gyakorlatot beiktatni a hídpózok gyakorlása mellett.

A dvipada-sírsászana az első sorozat szúptakúrmászanájához hasonlóan a két láb nyakba rakásának képessége mellett egyúttal egyensúlyozó gyakorlat is. A csípő ilyen irányú nyitottságára a harmadik sorozatban is nagy szükségünk lesz. A negyedik kulcspóz a kárandavászana, amely egy erőpóz, és jó előkészítő a harmadik sorozat kartámaszos pózaihoz.

Ha a harmadik sorozat pózai közül kellene kiválasztani a kulcs-ászanákat, akkor én az úrdhva-kukkutászanát, a virancsjászana A-t, a hanumánászanát és az ékapáda-rádzsakapótászanát emelném ki. Az úrdhva-kukkutászana szintén egy kartámaszos póz lótuszban, a második sorozat kárandavászanájához hasonlóan. A virancsjászana A a féllótuszt és az ékapáda-sírsászanát kombinálja némi egyensúlyozással, illetve kiemeléssel. A hanumánászana a nyújtott lábas csípőnyitó pózok egyike, míg az ékapáda-rádzsakapótászana a csípő oldalirányú nyitását kombinálja a hátrahajlítással. A későbbiekben mindegyik pózt részletesen ismertetni fogom.

Nincsenek megjegyzések: