2014. december 21., vasárnap

Vaszisthászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből

Vaszisthászana (Vaszistha bölcs póza)
Dristi: pádajóragrai (lábujjakra)

Összefoglalás: A visvámitrászana megfelelő átvezető póz az álló gyakorlatok után a talaj-pózokhoz, illetve a második fő részben következő csípőnyitásokhoz és a harmadik fő részben következő kartámaszokhoz. A pózban oldalsó deszkapózban támaszkodunk, ami a jógában egyébként is viszonylag ritkán fordul elő. Így a csukló és a váll egyenkénti aktiválása mellett a póz a törzsizmokat is aktiválja, aminek a sorozat további részében nagy hasznát vesszük. A pózban az egyik lábat kiemeljük, és tulajdonképpen ugyanazt a testhelyzetet vesszük fel, mint az utthita-pársvaszahitában (egylábas lábemelés oldalra), csak a tenyerünkön támaszkodunk közben, és így a gravitáció más szögben hat a törzsre.

Vinyásza számolás

Az álló sorozat végén (abban az esetben, ha csak a pársvóttánászanáig végeztük el), szamaszthitibe térünk vissza. Így ékamtól kezdjük a vinyásza-számolást. Ha viszont végigcsináltuk az álló pózokat egészen a vírabhadrászana B-ig, akkor a csaturangába való hátraugrástól, vagyis a csatvárítól kezdjük a vinyásza-számolást. Az alábbiakban az egyértelműség kedvéért szamaszthititől fogunk kezdeni.

Ékam: Belégzésre emeljük fel a karokat úrdhva-vriksászanába, és nézzünk a két hüvelykujj közé.

Dvé: Kilégzésre döntsük előre a törzset és helyezzük el a tenyereinket a két talpunk két oldalán. Nézzünk az orrhegyre.

Tríni: Belégzésre emeljük a fejet és a törzset addig, amíg a tenyerünk még leér a földre, és a könyökeink nyújtott helyzetbe nem kerülnek. Vigyük át a tekintetünket a két szemöldök közé.

Csatvári: Kilégzésre emeljük meg a lábainkat és a törzsünket, és hangtalanul érkezzünk meg csaturanga-dandászanába. Dristi ismét az orrhegyen.

Pancsa: Belégzésre emeljük ki magunkat felfelé néző kutyapózba, és emeljük a tekintetet ismét a két szemöldök közé.

Sad: Kilégzésre vegyük fel a lefelé néző kutya-pozíciót, a tekintetet a köldökre irányítva.

Szapta: Belégzésre vegyük fel a deszkapózt (szantólanászana, nyújtott karokkal támaszkodjunk a talajon, miközben a törzs és a lábak egyenes síkban vannak, de a talajhoz képest kb 30 fokos szöget zárnak be, majd forduljunk ki a jobb oldalunkra, és emeljük a bal kart függőlegesen a levegőbe. Ebben a pozícióban a jobb tenyerünkön és a jobb külső talpélünkön támaszkodunk, a bokák pontosan egymás fölött vannak, vagyis a bal lábfej nem ér a talajhoz. A jobb kar legyen teljesen függőleges, vagyis a tenyér ne legyen előbbre, mint a váll. Ekkor a két kar egy függőleges vonalat alkot, és az egész testünk egy síkban van. Ügyeljünk rá, hogy a csípő ne ereszkedjen a jobb boka és a jobb váll között húzott vonal alá, illetve a törzs és a lábak végig ezen vonal fölött maradjanak. Nézzünk fel a bal kéz ujjaira, majd lélegezzünk ki.

Astau: Belégzésre emeljük a bal lábat a bal kezünkig, majd a nagylábujjat három ujjal (hüvelyk, mutató és középső) megragadva, nyújtózkodjunk tovább fölfelé és hozzuk egy síkba a testünket. Végezzünk öt légzést ebben a pózban (vaszisthászana).

Nincsenek megjegyzések: