2014. december 26., péntek

Mysore nosztalgia

Nem tudom, hogy kinek mivel telt a karácsonya, de én a kedvenc dolgomat csináltam: jógát oktattam!  December 24-én és 25-én is tartottam egy-egy Mysore Ashtanga órát a budai stúdiónkban, utána négy nap Ashtanga szeminárium következett, majd 30-ára és 31-ére is esik még egy-egy Mysore óra. Nosztalgikus hangulat fogott el közben, mert már vagy három éve nem tartottam Mysore órát. A régi budai stúdiónkban egy  ideig én tartottam a hétfő reggeli mysore órát, csak nem jártak rá túl sokan, mert hát kinek van kedve hétfőn reggel két órával korábban kelni, hogy lenyomjon egy Ashtanga-sorozatot? Aztán fokozatosan István vette át az összes Mysore órát, majd saját stúdiót nyitott, nálunk pedig kikoptak az órarendből a Mysore órák.

Sok új atmás jógázó ezért nem is tudja, hogy milyen az a mysore óra. Úgyhogy röviden elmondom. Ez a tradicionális gyakorlási rendszer, ahogy Mysore-ban is szokták oktatni az Ashtanga jógát. Persze arra hagyatkozik az egész rendszer, hogy a gyakorló már ismeri a sorozatot, és képes önállóan végrehajtani az ászanákat. Egy vezetett órán a tanár végigmondja és mutatja az összes pózt és a vinyászákat, míg itt már fejből tudni kell a sorrendet. Aki pár hónapja gyakorol rendszeresen, és otthon is elő szokta venni a sorozatot, az könnyebben tud érvényesülni egy Mysore órán, mint egy totál kezdő. A kezdők számára inkább a vezetett óra és a tanfolyami keret ajánlott, mert ott részletesebben megtanulhatják, mit is kell csinálni.

A Mysore órán tehát a tanár elmondja a kezdő mantrát a gyakorlókkal, majd levezényeli az első napüdvözletet, és mindenkit hagy, hogy a saját ütemében folytassa a gyakorlást. Így több ideje marad az igazításokkal foglalkozni, mivel nem mindenki egyszerre ér oda az egyes pózokhoz. Szóval aki sok igazítást akar kapni, az jöjjön Mysore órára! Azért már négy emberrel, főleg, ha az egyik a második sorozatot gyakorolja, sok dolga akad a tanárnak. Pattabhi Jois régi sálájában kevés volt a hely, így a híd és a dropback után felküldte a gyakorlókat az emeletre, hogy ott fejezzék be a befejező sorozatot. Én azonban jobbnak tartom, ha azt is látja a tanár, főleg, hogy több olyan póz is van benne, aminek a gyakorlását nem árt helyesen megtanulni a balesetek és sérülések elkerülése végett.

A vezetett második sorozat-óra is megszűnt az Atmában, mert kevés volt rá az érdeklődő. A mysore óra keretein belül azonban van lehetőség a második sorozat gyakorlására és fokozatos elsajátítására is, hiszen a tradicionális rendszer szerint a gyakorlók egyesével kapják az új ászanákat, amikor az előző pózok már megfelelően mennek. Így lesz olyan, aki csak az első sorozat felét gyakorolja, és van, aki az elsőt és a második sorozat első felét is. 

Szóval nosztalgiáztam egy sort, de az az igazság, hogy nem vagyok egy kora reggeli ember, így nem szívesen kelnék fel minden reggel fél hatkor, hogy héttől Mysore órát tarthassak, még ha irtózatosan sokan szeretnének is jönni. Főleg, hogy esténként is tartok órákat. Szóval holnap még ki lehet próbálni a Mysore órát, aztán nem kizárt, hogy a jövőben is lesz ilyen az órarendben, ha találunk megfelelően lelkes tanárt, illetve elegendő fanatikust, aki korán reggel Ashtangával szeretné kezdeni a napját.

Nincsenek megjegyzések: