2014. december 31., szerda

Új év - Új test - 30 napos kihívás

Január elseje van, elérkezett az újévi fogadalmak beteljesítésének ideje. Még decemberben posztoltam a mellékelt képet a Facebookon, és egyből többen rám is írtak, hogy érdekli őket a 30 napos kihívás, és hogy mit kell tenni. Aztán arra gondoltam, hogy jönnek az ünnepek, és ilyenkor sokan meg szoktak inogni, azonban január elsején mindenki hirtelen életmódot akar váltani, és meg akar szabadulni a fölösleges kilóktól. Nos, ehhez szeretnék itt egy kis használati utasítást adni, mely ráadásul ingyen, különösebb befektetések nélkül végrehajtható. Persze nem mondom azt, hogy a diétás DVD-kre és személyi edzőkre költött pénz teljesen hasztalanul van kidobva, sőt, együtt mindig könnyebb az edzés is meg a diéta is. De ha valaki spórolni akar, akkor itt leírom a használati utasítást, és 30 nap alatt garantáltan egy másik ember fog visszanézni rád a tükörből, mint a szilveszteri ivászat és zabálás után megviselt jelenlegi gyűrött ábrázatod. A használati utasítás végén pedig leírom a játékszabályokat is, hogy inspiráljalak benneteket egy kicsit. Az alábbi utasításokat 30 napon keresztül megszakítás nélkül kell követni, persze nem árt, ha utána is folytatjuk.

Új Év - Új Test 30 napos kihívás

1. Mit együnk? Kezdj el funkcionálisan táplálkozni, vagyis azt edd, amire szüksége van a szervezetednek: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak, egy-két gabona. Persze a hatásosság kedvéért az első harminc napban jobban jársz, ha egyáltalán nem fogyasztasz gabonaféléket, tejterméket és lehetőleg húst sem. Nem várom el, hogy mindenki legyen vegán, aki életmódot akar váltani, de egy hónapig ki lehet bírni. Ha mégsem megy, akkor sovány állati fehérjeforrásokat ehetsz mellé, de a gabonát és a tejterméket akkor is zárd ki, valamint minden cukros és édesített ételt-italt.

2. Mikor együnk? Vannak olyan nézetek, melyek szerint nem szabad este hat után enni, ha fogyni akarsz. Az én tapasztalatom mást mutat. Ha például a Harcosok étrendjét követed, és napközben nem eszel semmit, vagy csak zöldségleveket, akkor este hat és tíz között simán jóllakhatsz (idevágó blogbejegyzések: Warrior Diet 1, Warrior Diet 2). A másik változat, és van, akinek ez jön be, hogy a napi kalóriabeviteledet 4-5 kisebb adagra elosztva, pár óránként eszel. Ez felpörgeti az alapanyagcserét, és egyenletesebb vércukorszintet biztosít, főleg, ha kerülöd a túl magas glikémiás indexű ételeket. 

3. Mennyit együnk? Nem szeretek kalóriát számolni, de a hatékonyság kedvéért húzzuk meg a határt legalább egy hónapig 1500 kalóriában. Ez egy átlagos ember napi alapanyagcseréje, vagyis ha edzel is mellette, akkor jelentős kalóriadeficitet fogsz létrehozni. Ha nincs túl sok fölösleged, akkor ennél azért többet kell enni, különben nem csak zsírból, de izomból is fogsz fogyni. Ennél kebvesebb kalóriát semmiképen ne fogyassz, mert akkor beleesel a jojó-effektusba, vagyis amint ismét megemeljed a kalóriabevitelt, a zsírsejtek mágnesként magukba vonzzák az összes bevitt kalorigént. Így is jó eséllyel az elért súlyveszteség (már amennyiben az a cél) egy harmada lesz tiszta zsír, egy harmada víz, egy harmada pedig izom, vagyis később rá kell állni az izmok visszaépítésére is.

4. Csodabogyók: Mindenféle zsírégető csodabogyó szedése TILOS! Nem csak azért, mert ez csalás, hanem azért is, mert egészségtelen. A zsírégetők egy része a zsírsavak emésztését gátolja, így leterheli a gyomrot és a májat, míg a többi úgynevezett termogenetikus elv alapján működik, vagyis fokozza a hőtermelést, és ezzel a szívet terheli. Te pedig hatékony, jó emésztést és kemény munkával elért bomba alakot szeretnél, ezért nem fogsz csalni. Másodsorban a zsírégetővel is valamikor le fogsz állni, akkor pedig visszajön minden, ha nem tanultad meg kontrollálni az anyagcserédet, és főleg, ha továbbra is hulladék-ételeket eszel normális kaja helyett. Amit érdemes szedni fogyókúra közben (meg utána is), az egy pár vitamin: B-komplex, D, C.

5. Edzés: Rendszeres edzés nélkül nincs értelmes fogyókúra, illetve életmódváltás, sőt, egészséges élet sem. De ne csak harminc napig tartson ám! Ha már sportoltál, akkor próbáld meg az alábbi edzést végigcsinálni harminc napig megszakítás nélkül. Ha még nem edzettél, akkor tarthatsz heti egy vagy két pihenőnapot. Tehát az edzés: napi harminc perc kardió (ehhez néhány ötletet Itt olvashatsz, de bármelyik kardiógép is megteszi a teremben) és harminc perc erősítő edzés,  e kettőt végezd el egymás után, minél kevesebb szünettel. A sorrend tetszőleges, vagyis veheted előre a kardiót, de az erősítést is. Az erősítő gyakorlatokhoz nagyon jók a saját testsúlyos gyakorlatok, például fekvőtámasz, húzódzkodás, felülés, lábemelés, guggolás, kézenállás, híd, minden, amihez lehetőséged van, végtelenül variálható. De ha terembe akarsz menni, akkor ess neki a gépeknek, persze ne túl nagy súllyal, viszont kis szünetekkel eddz, hogy a pulzusod ne essen le közben. 

Minden nap végezz teljes test-edzést, ne csak karra vagy seggre dolgozz. A Youtube-on is találsz töménytelen mennyiségű edzésvideót, akár minden nap végezhetsz egy másikat. Keresőszavak : HIIT, Freeletics Workout, Calisthenics Routine, Street Workout , Insanity stb. De persze azt sem bánom, ha eljössz Beast Mode edzésre, hogy helyesen megtanuld a gyakorlatokat. A napi egy óra edzés két óra jógával kiváltható, de akkor az legyen hot vagy dinamikus (pl. Agni, Ashtanga, Vinyásza Flow stb.) Ehhez inspirációként rendezünk egy 30 napos challenget az Atmában, értékes nyereményekkel.

6. Alvás. Ez az, amiről a legtöbb fogyókúra-guru elfelejt beszélni. Ha nem alszol eleget, akkor nem regenerálódsz, lelassul az anyagcseréd, és nem fogsz fogyni, illetve sokkal éhesebb leszel, mintha rendesen kipihened magadat. Napi 6-8 óra alvásra van szükséged, és minél korábban fekszel le éjfél előtt, annál jobban jársz. Így még föl is tudsz kelni reggel egy órával korábban és le tudod tolni az edzést a nappaliban. 

7. Stressz. Szintén nagyon fontos tényező a stressz. Minél több a stressz-faktor az életedben, annál feszültebb vagy, és nem tudsz az egészséges életmódra koncentrálni. Sőt, ha túl szigorú a táplálékmegvonás, ez önmagában önkéntelen stresszreakciókat vált ki. A stressz alatt álló emberek inzulinszintje megemelkedik, így kevesebb zsírt tudnak égetni, mintha nyugodtak lennének. A kortizolszint is növekszik, ami ugyan segíti a zsírégetést, viszont az izmot is bontja, amit pedig nem szeretnénk. Mindent összevetve, több kutatás igazolta, hogy a stressz károsan befolyásolja a fogyókúrát, és erősíti az utána várható jojó-effektust. Tehát tegyél valamit ezen a területen is, ha mást nem tudsz, akkor szedj egy kis magnéziumot, attól majd belazulsz!

És végül a játékszabályok: 

1. Csinálj egy Before-képet magadról a 30 napos kihívás elején, nem túl sok ruhában (azért a jóízlés határain belül, fiúk kisgatya, csajok bikini), és küldd el a gaurangad@gmail.com címre.
2. Mérd le a testsúlyodat reggel éh gyomorra, és ha teheted, menj el egy testösszetétel-analízisre, hogy megtudd a zsír%-odat. 30 napon keresztül minden napod a mérlegen fog kezdődni!
3. Mérd le a következőket: felkar, váll, mellkas, derék, csípő, comb. Ezeket az adatokat a testsúllyal együtt küldd el nekem ugyanúgy emailben.
4. Jelölj be ismerősnek a Facebookon (facebook.com/gaurangad), és küldd el nekem a sikereidet a kihívás közben!
4. Tartsd be a fenti hét pontot 30 napig (ha komolyan gondolod, akkor utána is, bár a kaját kissé megemelheted, de a junkfood továbbra is tilos!).
5. 30 nap elteltével készíts egy After-képet a Before-hoz hasonló pózban és ruhában, mérd le súlyodat és a testméreteidet, és szintén küldd el a megadott email címre. 

A beküldők képeit a Facebookon tesszük közzé, és három értékes nyereményt sorsolunk ki közöttük: egy havi korlátlan jógabérletet az Atmába, egy öt alkalmas Beast Mode-bérletet és egy 450 grammos Naturize rizsproteint. Jelentkezz még ma! A nevezési határidő: január 3 este! Kemény vagy? Vállalod? Komolyan gondolod, vagy csak beszélsz?


Nincsenek megjegyzések: