2014. december 2., kedd

Az ételek prána-tartalma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Swami Ramdev a tejet, a gyümölcsöket és a zöld leveleseket tartja az ideális ételnek a pránájámához, máshol pedig azt javasolja, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk zöld leveleseket. Szahadzsánanda, a Hatha-jóga Mandzsarí szerzője szintén a zöld leveleseket ajánlja a székrekedés elkerülése érdekében (2.23). Srikrishna, a „Pranayama”című könyv szerzője azt javasolja, hogy főleg zöldségen és gyümölcsön éljünk. A jóga gyakorlója által választott ételnek magas prána-tartalommal kell rendelkeznie, és ezért frissnek kell lennie és mentesnek a tartósítószerektől és vegyszerektől. Az ételek a finomítás és csomagolás által automatikusan tamaszikusak lesznek, mivel ezáltal veszítenek prána-tartalmukból. Amellett, hogy messzire elkerüljük az élelmiszerboltok polcait, azzal is tisztában kell lennünk, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt radioaktív anyagokkal kezelnek és tartósítás céljából olyan vegyszerekkel permetezik, mint az arzén. Lehet, hogy kívülről jól néznek ki, pránikus értékük mégis erősen csökken. A sugárkezelést és a vegyszereket azért alkalmazzák, hogy csökkentsék a baktériumok erjesztőképességét. A mi emésztési folyamataink hatékonysága azonban nagyon hasonló baktériumokon alapul. Ha vannak a hűtőnkben olyan ételek, amelyek úgy tűnik, hogy nem akarnak tönkremenni, akkor elképzelhető, hogy azokat teljességgel denaturálták. Alapszabályként kezelhetjük azt, hogy amit a külső baktériumok nem tudnak megemészteni, az az emésztőcsatornánkban lévő baktériumok számára is gondot fog okozni. Anélkül, hogy fanatikussá válnánk, együnk annyi bioélelmiszert, amennyit csak lehetséges, és kerüljük a műtrágyát és a rovarirtószereket. A műtrágyák hatására a zöldség és a gyümölcs nagyra nő, de csökken a tápértéke.

Az ételek kategóriái

Most pedig vizsgáljuk meg az ételek kategóriáit és az előnyeiket, illetve hátrányaikat a jógi szempontjából. Ismétlem, mivel nem vagyok dietetikus, a tanácsaim csak jógikus szempontból elemzik az ételek hatását.

Valószínűleg a legfontosabb szabály az étkezéssel kapcsolatban az, hogy az, ami az egyik embernek étel, a másiknak méreg. Csak azért, mert egy bizonyos ételkategória beválik az indiaiaknak, nem biztos, hogy ugyanaz működni fog a kelet-ázsiai, mediterrán vagy afrikai származású embereknek is. Az evolúció és a történelem során az emberek sokféle ételhez alkalmazkodtak, ami korábban nem volt megfelelő. A mai jóga-tanulók közül sokan eltérő etnikai háttérrel rendelkeznek, amit figyelembe kell venni. Fel kell tenni magunkban a kérdést, hogy az őseink mihez alkalmazkodtak. Az étrendünknek a személyes helyzetünkhöz is illeszkednie kell, vagyis például azoknak, akik fizikailag aktív életet élnek vagy nehéz fizikai munkát végeznek, több proteint kell fogyasztaniuk. Ha például valaki európai vagy afrikai származású, és naponta több órás, intenzív ászana-gyakorlást végez, akkor valószínűleg több proteinre van szüksége, mind egy dél-ázsiai származású embernek, aki nagyobb hangsúlyt fektet a pránájáma vagy meditáció gyakorlására."

Nincsenek megjegyzések: