2014. december 13., szombat

Ászanák kategóriái a 3. sorozatban

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Az első és a második sorozat esetében van némi lehetőség arra, hogy könnyebb változattal helyettesítsük azokat a pózokat, amelyek nehézséget okoznak, viszont a harmadik sorozatban már az elejétől fogva olyan nehézségi szintű pózok kerülnek sorra, hogy gyakorlásukat csak fokozatosan, lépésről lépésre tudjuk elsajátítani. Éppen ezért a harmadik sorozat összes pózának elsajátítása esetenként hónapokat, vagy éveket is igénybe vehet, de sokan bele sem kezdenek, vagy sohasem jutnak a végére.

A sorozat elején vannak a legnehezebb pózok: a láb-a-nyakban pózok, illetve a kartámaszok, melyekhez képest a sorozat második része már jóval könnyebben kivitelezhetőnek tűnik. Minden esetre az első vagy második sorozathoz viszonyítva valóban tóval több terhelést ró az emberre a harmadik sorozat gyakorlása. Ennek ellenére, még ha nem is tudjuk rendszeresen beleilleszteni a gyakorlásunkba, érdemes legalább a kipróbálás szintjén megismerkedni a harmadik sorozat pózaival is.


A harmadik sorozat ászanái kategóriákra bontva

Az első és második sorozatban is megvizsgáltuk az ászanák négy kategóriáját, vagyis az élettelen objektumokat képviselő pózokat (tamasz), az állatokat képviselő pózokat (radzsasz), emberi lényeket képviselő pózok (tamasz, radzsasz és szattva) és az isteni lényeket képviselő pózokat (szattva). A következőkben, bár mindegyik póz mitológiáját később részletesen ismertetni fogom, áttekintjük, hogy a harmadik sorozat pózai közül melyek képviselik az egyes kategóriákat.

Élettelen objektumokat képviselő pózok: Viparíta Dandászana (fordított botpóz), Díghászana (hosszú póz).

Állatokat képviselő pózok: Csakórászana (fogolymadár-póz), Úrdhva-kukkutászana (kiemelt kakaspóz), Ékapáda Bakászana (egylábas daru- vagy varjúpóz), Viparíta Salabhászana (fordított sáskapóz), Ganda Bhérundászana (kétfejű saspóz), Ékapáda Rádzsa-kapótászana (egylábas galambkirály-póz).

Emberi lényeket képviselő pózok: Vaszisthászana (Vaszistha Risi póza), Visvámitrászana (Visvámitra Risi póza), Kasjapászana (Kasjapa Risi póza), Dúrvászászana (Dúrvásza Risi póza), Gálavászana (Gálava Risi póza), Koundinjászana (Koundinja póza), Astávakrászana (Astávakra Risi póza), Púrna Matszjéndrászana (Matszjéndranátha teljes póza).

Isteni lényeket képviselő pózok: Bhairavászana (Haragos Siva póza), Szkandászana (Szkanda póza), Virancsjászana (Virincsi, vagyis Brahmá póza), Hanumánászana (Hanumán póza), Szúpta Trivikramászana (Trivikrama fekvő póza), Trivikramászana (Trivikrama póza), Natarádzsászana (Táncoló Siva póza).


A felsorolásból szembetűnik, hogy a harmadik sorozatban már sokkal kevesebb az élettelen tárgyakat és állatok neveit képviselő póz, ezzel szemben sokkal több a különböző risik (bölcsek) és isteni lények neveit képviselő ászana, melyek gyakorlása által ezeknek a személyiségeknek az energiájával kerülünk kapcsolatba. Az állatok közül és főként a madarak képviseltetik magukat, melyek az elme szárnyalását (és annak megfékezését) képviselik. A következőkben a harmadik sorozat ászanáinak sorrendjét fogjuk megvizsgálni.

Nincsenek megjegyzések: