2015. július 1., szerda

Jogod van az egészséghez!

Mi az életed célja? Az ember általában boldog akar lenni, de ez egészség nélkül nem megy. Az egészség a legjobb befektetés, mert senki sem szeret beteg lenni, ráadásul a betegség általában fájdalmas, és pénzbe kerül a kezelése is. Szóval jobb egészségesnek lenni. Ehhez viszont tenni kell. Eddigi élettapasztalatom alapján akkor tudjuk a legtöbbet tenni az egészségünkért, ha rendszeresen mozgunk, jógázunk, nem eszünk hulladék kajákat, mindig kialusszuk magunkat, és minél kevésbé stresszelünk. Ez utóbbi persze nehéz, de valójában ez is belső hozzáállás kérdése, hogy hagyjuk-e a külső körülményeket vagy embereket, hogy letöröljék a mosolyt az arcunkról.

Ha körülnézek magam körül, azt látom, hogy a legtöbben nem étkeznek túlzottan tudatosan. Azt eszik, ami ízlik, és a feldolgozott, függőséget okozó élelmiszerek tömkelegében persze az ember nem is veszi észre, hogy azoknak a kajáknak, amit eszik, semmi tápértéke nincs, és emellett egy csomó káros hatása van. Cukor, péksütemény, pizza, chips, nasik, édességek, állati fehérje, glutén, szója, koffein, és még sorolhatnám, de úgyis tudja mindenki. 

Nemrég egy edző kért tőlem táplálkozási tanácsot, aki ráadásul vegán. Én ilyenkor mindig meg szoktam kérni, hogy írja le három napig, hogy mit és mennyit eszik. Az összmennyiség nem volt túl sok, viszont szinte teljességgel hiányoztak belőle a friss gyümölcsök, zöldségek, és a jó minőségű növényi fehérjeforrások. Ha naponta háromszor eszel fehérjeporokat és nem eszel igazi élelmiszert, az még nem tekinthető egészséges étrendnek. 

Márpedig, ha a testünket egy biokémiai laboratórimunak tekintjük, akkor több, mint 50%-ban a táplálkozásunk fogja meghatározni az egészségi állapotunkat hosszú távon. Ha pedig jön a stroke, vagy a rák, vagy valamilyen autoimmun betegség, krónikus gyulladás, akkor már késő azon bánkódni, hogy ezt akár meg is előzhettük volna. Nem azt mondom persze, hogy a vegánok soha nem betegszenek meg és nem fognak meghalni, de a statisztikai esélyét erőteljesen le tudják csökkenteni mindenféle krónikus betegségnek. Persze, ha ésszel csinálják.

Az egészséghez tehát jogod van, de tenned is kell érte. A tudatos táplálkozás és az élvezeti ételek kerülése bizony fegyelmet igényel, de sokkal kevesebb szenvedéssel jár, mint az egészségtelen életmód. Valamit mindig fel kell áldozni, és az életben sokkal jobb élvezetek is vannak, mint az értelmetlen zabálásból fakadó azonnali gratifikáció, majd az azt követő bűntudat és általános rossz közérzet, satöbbi. Mindannyian ismerjük ezt az ördögi kört.

A sporttal ugyanaz a helyzet, de itt igazából nem is kell túl sok mindentől lemondani, csak a lustaságról. Valóban kényelmesebb dolog a tévé előtt bambulni és megnézni egy filmet, miközben ropogtatod a popcornt és szürcsölöd a kólát, vagy esetleg még egy fagyival és csokival is megtetézed a bulit. Ehhez képest kimenni futni, vagy elmenni edzeni vagy jógázni több erőfeszítést igényel, de szerintem sokkal élvezetesebb. 

Én szinte minden reggel hétkor ott vagyok az edzőteremben, és sokan vannak, akik azért kelnek egy órával korábban, hogy munka előtt jól meghajtsam őket, majd másnap sajgó izmokkal ébredjenek. Ki mibe fektet be? Ha van időd, van pénzed, akkor elszórakozhatod és elihatod, de fordíthatod testedzésre, jógára is, és ha rendszeresen teszed, akkor meglesz az eredménye. Igazából még akkor sem maradsz ki a jóból, ha nem tudsz pénzt költeni rá. Vannak utcai edzőparkok, vannak ingyenes jógavideók. Akár otthon is le tudsz edzeni vagy lejógázni, csak a motivációt kell megtalálnod hozzá. Nem titok, hogy sok ember azért jár személyi edzőhöz vagy csoportos órákra, mert ott kapja meg a motivációt, ami kell neki az edzéshez. Vannak magányos harcos típusok, de viszonylag kevesen. 

A kulcs a rendszeresség és a céltudatosság. Jelöld ki a céljaidat, beszéld meg az edződdel, és ha rendszeresen beleteszed a munkát, akkor el fogod érni őket, jönni fog a fejlődés. Nincs ebben semmi titok. A legnagyobb fitnesz-személyiségek és sportolók is kemény munkával és áldozatokkal érték el az eredményeiket. Félretették a kifogásaikat és dolgoztak. Tedd te is ezt. Ha úgy érzed, hogy van érvényes kifogásod, akkor nyugodtan írd meg kommentben, és meggyőzlek az ellenkezőjéről. Természetesen csak akkor, ha akarod. Az életedért, az egészségedért, a sportos, bomba alakért, a fiatalságod megőrzéséért csakis te vagy a felelős. Ezt jegyezd meg. Én is csak azokat tudom előbbre vinni a céljaik felé, aki eljönnek hozzám, és rááldozzák az időt és a pénzt. Ha már elfogadtad a kifogásodat, azzal csupán te is tagja lettél a szürke többségnek, akik mindig valaki mást okolnak a sikertelenségükért, és az áldozat szerepében tetszelegnek. 

Egyikőnk sem lesz sohasem a körülmények áldozata, csakis saját magunk áldozataivá válhatunk, ha elfogadjuk a gyengeségünket, a lustaságunkat, a kishitűségünket, és azt a lúzer elképzelést, hogy valaki más a felelős az egészségünkért és az álmaink eléréséért. Döntsd el, hogy mit szeretnél, és cselekedj a szerint. Ha azt szeretnéd, hogy a te történeted is egy sikersztori legyen, ami másokat inspirál arra, hogy változtassanak, akkor cselekedj ma!

Vegyünk egy gyakorlati példát arra, hogy mire gondolok. A fenti kép a múlt hétvégén lezajlott giri-sport világbajnokságon készült, Pécsett. Mellettem az öreg jedi-lovag a hetvenkét éves Borisz papa, aki Kazahsztánból jött el idáig, hogy részt vehessen a versenyen. Elmondhatom, hogy azok a gyakorlatok, amiket 16 és 24 kilós girjával végrehajtott, ma már nekem is mennek, de én csak negyvennégy éves vagyok, és két éve grijázom. Az én korosztályom java részének azonban valószínűleg nem mennének, a hetven fölöttiekről nem is beszélve, akik már akkor örülnek, ha nem kell pelenkát hordaniuk és egyedül ki tudnak menni a vécére. Szóval így kell felelősséget vállalni az életünkre és az egészségünkre.

Nincsenek megjegyzések: