2011. december 21., szerda

Egyensúly

Tegnap volt egy találkozó az Atmában, Budapest néhány jógastúdiójának vezetői futottak össze, hogy megszervezzenek egy érdekesnek és izgalmasnak ígérkező programot "Egyensúly" címmel. A program jógaversenyként híresült el, ami ugye mindig ambivalens reakciókat vált ki a jógás körökben: van, aki üdvözli, és van, aki felháborodik, hogy miért kell a jógát versenysporttá kikiáltani, és miért kell erőltetni a teljesítménykényszert egy olyan műfajban is, ami a befelé fordulásról, a belső egyensúly megtalálásáról, a harmónia kialakításáról kellene, hogy szóljon. 


Egy mellékszálként hozzáteszem, hogy én is egy erőteljesen teljesítmény-orientált, a challenge-eket kedvelő ember vagyok, és csak most, kb. 8 év jógázás után kezdem lassacskán megérezni azt, hogy mit jelent az egyensúly a számomra, és mikor és milyen módon kell megtanulnom elengedni a teljesítménykényszert. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogok ugyanúgy törekedni mind a 6 astanga-sorozat ászanáinak elsajátítására, illetve nem fogok a jövőben komoly rákészülést igénylő jógabemutatókat tartani, vagy kipróbálni még egy-két extrém sportot. De lassan kezdem felismerni, hogy a küzdelemnek nem az egó szintjén kell zajlania, és mindezen erőfeszítéseknek kettős célja van, az egyik a belső megtapasztalás, saját határaink túllépése, vagyis az egó felett aratott győzelem és az alázat hamvaiból újjászülető lélek főnixmadara, a másik pedig a szórakoztatás, a jóga lehetőségeinek bemutatása és vonzóvá tétele mások számára.


Mielőtt belemennénk a jógaversenyek mellett és ellen szóló érvek tárgyalásába, hadd szóljak néhány szót a tervezett programról, akkor talán feloldódnak egy kicsit a kedélyek. A program egyébként február 26-án, a Millenáris Fogadó épületében fog zajlani, és délelőtt gyermekprogramokkal, feljesztő foglalkozásokkal, gyerekjógával várjuk a családosokat. Ebédidőben az indiai vegetáriánus fogások mellett egy képes előadást nézhet végig mindenki az indiai asrami életről, a spritualitás modern kori kifejeződéséről. 


Délután következik a program leglátvánoysabbnak ígérkező része, tíz perces jógabemutatók fognak váltakozni tíz perces elméleti előadásokkal, amelyek az egyensúly témáját tárgyalják az életünk különböző aspektusainak vonatkozásában. A bemutatókat különböző jógaiskolák, irányzatok képviselői tartják majd, és így igazi színes látványosságra készülhetünk, több szereplővel egyszerre a színpadon. Nyilván nem fogják nélkülözni az akrobatikus vagy extrém hajlékonysági elemeket sem a bemutatók, de szerintem az összeszedettség, koncentráció, a művészi megfogalmazás és az egyensúly is át fog jönni. 


Nyilván ennyire különböző produkciókat kb olyan nehéz lenne rangsorba állítani, mint e Megasztár fellépőit, úgyhogy itt maximum a közönség fogja kiválasztani a neki legjobban tetsző műsorszámot a szavazatai alapján, és azok a "versenyzők" fogják kapni a díjakat. De persze az egész dolog nem a jógairányzatok vagy gyakorlóik összehasonlításáról fog szólni, és ennek egyik résztvevő sem így indul neki. Egyszerűen szeretnénk bemutatni, hogy mennyire látványosan és élvezettel gyakorolható a jóga, és ha van hited önmagadban, akkor mi mindent tudsz kihozni az emberi testedből és az elmédből.


A bemutatók és az előadások után egy közös jóga-gyakorlás lesz, amelyben szintén tíz percenként váltják egymást az oktatók. Közben egy kisebbb t szintén lesznek 50 perces jógaórák, amelyeken részt lehet venni. Az estet pedig egy koncert fogja zárni, de még nem vagyok felhatalmazva arra, hogy részleteket közöljek a szereplőkről, ez nemsokára nyilvánosságra lesz hozva. Szóval lesz benne elmélet is, szellemiség is, és ne egy olyan ászana-versenyre gondoljatok, mint amit a Bikram-jógások szoktak rendezni világszerte. A versenyzők nem ugyanabban a dologban fogják összemérni a tudásukat, hanem mindenki azt a produkciót hozza, amit szeretne, és bemutatja a jóga végtelen aspektusainak egyikét-másikát a saját megközelítésében.


Szerintem érdekes és látványos program lesz, érdemes kilátogatni a Millenárisra ezen a vasárnapi napon. lesz még jógás kirakodóvásár is, illetve az Atma vega büféje egész nap, úgyhogy aki költekezni és táplálkozni akar, azt is megteheti. Most pedig azért a végén rátérek régi barátom, Baktai Ádám aktuálisa vitriolos blogbejegyzésére, amelyben természetesen a jógaversenyt kifogásolja. 


Nos, mint tudjátok, ilyenkor elszabadulnak bennem a lovak, és én is kivágok néhány keresetlen frázist, mégpedig mindössze azért, mert azt látom, hogy van itt egy pozitív kezdeményezés a jóga népszerűsítésére, amibe egy csomó ember komoly munkát fog belefektetni, és megint van valaki, aki az egészet ócsárolja, és úgy gondolja, hogy van alapja kijelenteni, hogy egy ilyen programnak semmi köze a jógához. Ádám kb tíz évet élt Indiában, de elképzelhető, hogy a kontinensnyi ország néhány történése azért elkerülte a figyelmét. Ugyanis Indiában már lassan harminc éve rendeznek regionális és országos jógaversenyeket, és nincs olyan ismertebb jógaoktató e szentföldön, aki nem büszkélkedhet vagy egy tucat trófeával. Már a kisiskolásokat is kötelező módon jógáztatják, illetve indítják versenyeken, hogy meglegyen a stimulus. Bár Ádám azt követeli, hogy az ilyen versenyeket ne nevezzük jógaversenynek, Indiában ősidők óta ezt teszik, és a jövőben is így fogják őket nevezni. 


Azzal, hogy a jóga szellemiség nélkül csupán torna, egyrészt nem értek egyet, másrészt senki nem vitatja el a szellemiséget a jógától, és a jógairányzatok és -iskolák tömlekegében nyilván minden kutakodó megtalálhatja azt az elegyét az elméletnek és a testgyakorlásnak, ami az ő személysigéséhez és igényeihez passzol. Van, akinek a fizikai challenge-re van szüksége ahhoz, hogy elinduljon az önvalója felé, és a jóga ezt a legmesszebb menőkig biztosítja.


Ádám azt állítja a cikkében többször is, hogy a jóga nem a leghatékonyabb nyújtó módszer. Hát nekem őszintén szólva más a tapasztalatom, és ezt egy csomó táncos, akrobata és harcművész is meg tudja erősíteni. Lehet, hogy ha valaki Etka-jóga szintű gyakorlást folytat, akkor nem használja ki az izmaiban és szalagjaiban rejlő nyújthatósági tartomány maximumát, de aki astangázik, vagy az Atma más óráira jár, annak szerintem esze ágában sincs elmenni egy stertching-órára, mert ott kb halálra unná magát. 


Szóval maradjunk abban, hogy a jóga, ha megfelelően csináljuk, igenis maximalizálja a hajlékonyságot, az egyensúlyt, a koordinációt és az izomerőt. Persze ha bizonyos aspektusokat még tovább akarunk fejleszteni, akkor hozzá lehet válogatni még ezt-azt, de azért a jóga eszköztára felettébb változatos, ha belevesszük például az akro-jógát, a segédeszközöket, mint az antigravity hinta, vagy a partner-nyújtásokat és gyakorlatokat, illetve a saját testsúlyos gyakorlást, amit az Ironon szoktuk csinálni. Tehát a lehetőségek száma végtelen, a jóga leminősítése önmagában arról árulkodik, hogy Ádám nem igazán mélyült el a témában, és a lájtos fizikai gyakorlás mellett vagy helyett inkább a szellemiséget erőlteti, ami nem baj, de nem kellene, hogy szükségszerűen együtt járjon a területen tevékenykedő egyéb oktatók leminősétésével, hogy amit ők csinálnak, az nem jóga.


Az egész posztból, ugyanúgy, mint a jómúltkorában a HVG-ben megjelent cikkéből, valamiféle mélyről jövő frusztráció sugárzik, egy erőtlen próbálkozás arra, hogy a saját pozícióját megindokolja, miszerint "Jógázzatok 100 kilósan, mert én is annyi vagyok, és nem izzadok meg gyakorlás közben, viszont jó kis védikus poénokat tudok elsütni, amitől ti is felsőbbrendűnek fogjátok gondolni magatokat, és dilettánsnak fogjátok tekinteni az összes többi irányzat gyakorlóit." Na nem kétlem, hogy ennek a megközelítésnek is megvan a közönsége, de én sohasem szerettem más próbálkozásait lefikázni vagy hiteltelennek kikiáltani, mert szerintem a jóga arról szól, hogy elismerjük mások tehetségét és erőfeszítését, és bátorítjuk a törekvését. Én magam is, ha néha kritikus hangévtelt ütők meg, azt csak annak érdekében teszem, hogy még több erőfeszítésre ösztönözzek másokat, és nem a saját magasabbrendűségemet kívánom sugallni mások leminősítése által. 


Ádámnak kellene vennie egy nagy levegőt, el kéne kezdenie komolyan és alázatosan gyakorolnia, és megszabadulnia a hibakereső mentalitásától. Szerintem ebben az esetben ő is, és a "tanítványai" is sokkal jobban éreznék magukat. Ha szükséges, én szívesen biztosítok ehhez egy ingyenes jógabérletet neki az Atmába :-).

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elolvastam az ominózus cikket, amit Ádám írt, és semmi kivetnivalót nem találtam benne. Ócsárlásnak se híre se hamva. Szelíd véleményalkotás volt és nem fröcsögés. Ellenben Te habzó szájjal torzítva fröcsögsz. Nézzél már légy szíves tükörbe és tartsál már egy önkontrollt. Hidd el rád férne nagyon!!

Gauranga Das írta...

Ok, dolgozom az ügyön. Szerintem mindenkinek elsődleges kötelessége, hogy önmagával békében legyen, és pozitív dolgozat tudjon adni a világnak. Szerintem ez a rendezvény például egy pozitív dolog, és én hajlandó vagyok tenni érte, és értékelem azon jógás társaim erőfeszítését, akik szintén hajlandók tenni a rendezvény sikeréért. Részt venni nem kötelező. Te viszont, kedves Névtelen, úgy tűnik, régóta nem vagy békében velem, illetve arról a képről, amit magadban alkotsz a megnyilvánulásaim alapján, de őszintén szólva így ismeretlenül sem törekszem arra, hogy megfeleljek az elvárásaidnak, főleg, hogy nem is tudom, mik azok. Nekem elég az, ha járom a magam útját és kutatom a lelkemet, a gondolataimat pedig megosztom másokkal. Nem lesznek mindig mézesmázosak, de hát ilyen az élet, néha édes, néha savanyú, vagy éppen keserű, vagy csípős, vagy fanyar vagy pedig sós. Élvezni kell az ízeket, ha pedig nem tetszik, lehet nyugodtan köpni egyet, te döntöd el, hogy mibe harapsz bele :-)

Réka írta...

Gauranga, szerintem érdemes lenne elkezdened húst enni olykor, többet szexelni, mert rólad ordít hogy a jógával, a küzdősporttal stb nem tudod levezetni a feszültséget amit a húsevés vagy más, nemtom milyen hiány okoz. Nem oroszlán vagy? Ezt nem rosszindulatból mondom, és itt nem a jógatanártól mit várok el-féle elvárásokról van szó, hanem arról hogy milyen vagy emberként. Tényleg túl sokat engedsz meg magadnak, és ha azt mondod én miért adogatok ilyen tanácsokat neked, nos az általad oly szeretett what you give is what you get a válasz. Te nem őszinte vagy sokszor, hanem bunkó, amit őszinteség jelszóval akarsz mentegetni magad előtt. Amúgy egyik blogbejegyzés se tetszett.

Gauranga Das írta...

Kedves Réka,

Természetesen oroszlán vagyok, és született húsevő :-) 19 éves koromig nagyon sok húst ettem, azóta vagyok vegetáriánus. A táplálkozásomban nem érzem azt, hogy erőltetett lenne, szerintem vérmérséklettől függetlenül mindenki tud vegetáriánus elnni, ez választás kérdése. Én tudatosan választottam a vegetáriánus életmódot, és nem hiszek abban, hogy bizonyos emberek képtelenek egyensúlyba kerülni anélkül, hogy húst ennének. A szexualitás az egy privát téma, de tudatában vagyok annak, hogy ezt sem lehet a szőnyeg alá söpörni. Szóval haladok az utamon, és vezetem a feszültséget... :-)

Réka írta...

Amúgy a lényegi mondanivalóddal, pl a jógaverseny témában egyetértek, de a körítés is számít, beleolvad a lényegbe, a stílus maga az ember és azt érzem, bár nem ismerlek, de azt hiszem néha egy független, külső szemlélő jobban meglát dolgokat mint egy téged ismerő ember, hogy gyökeres változásra van szükséged és ezt kutatod. Remélem sikerül úgy, hogy továbbra is építeni tudj magad körül, mert a szándék úgy érzem jó benned csak a körítés szörnyen bikramos.

Gauranga Das írta...

Köszi Réka, az ilyen kommentek már jobban bejönnek, amikor kiviláglik mögüle a segítő szándék is :-) Mert nekem mindent meg lehet mondani, akrámilyen stílusban, de ha nem érzem azt, hogy segíteni szeretne az illető, akkor nem annyira veszem komolyan, mert sokan vannak, akik csak irigységből vagy frusztrációból kommentelnek, bár persze néha abban is lehet valami megszívlelendő. Bikramos? :-) Hát én vagyok a magyar jóga fekete báránya, nem tudtad? :-) De azért a vegetáriánizmushoz ragaszkodom :-) A körítés meg majd lekopik, a végére úgyis csak a lányeg marad! One Love!