2011. december 26., hétfő

Real Men Do Yoga

Az elmúlt hetekben találkoztam ezzel a cikkel, és most jutott időm arra, hogy végig is olvassam. Telkes Orsi "Jógával az élet" blogjában található, és azt taglalja, hogy miért ódzkodnak a férfiak a jógától. Nos, mindenkinek azt ajánlom, hogy szánja rá az időt, és olvassa végig a cikket, utána kezdjen csak a saját gondolataim olvasgatásába, ami nem is igazán reakció a cikkre, inkább csak a témával kapcsolatos eszmefuttatás. Ez eredeti cikk is tartalmaz ugyanis egy csomó magvas gondolatot, amit nem akarok szóról szóra megismételni.


Nos, személyesen bennem sohasem merült fel az a kérdés, hogy a jóga egy nőies vagy nem férfias dolog, és hogy nőknek való, vagy hogy Sickratmant átfogalmazzam: "Jógára jársz? Buzi-e vagy?" Amikor én elkezdtem ismerkedni a jógával, akkor még nem volt akkora divat, de annyira egzotikusnak tűnt, és annyi volt a misztifikáció körülötte, hogy roppant módon elkezdett vonzani, és abban az időben még túlsúlyban voltak a férfi oktatók a nőkkel szemben. Yesudian, Iyengar, Vígh Béla, Weninger Antal és még sorolhatnám a klasszikus szerzőket. Úgyhogy nekem fel sem tűnt, hogy ez ne lenne egy férfias dolog.


A társadalmi modellektől eltekintve (a férfi az erős, izomtól dagadó és agresszív harcos, a nő a hajlékony, gyenge, a lelkiségre nyitott és érzelemdús anya), valahol a genetika is azt sugallja, hogy a nőknek hamarabb lesznek sikerélményeik a hajlékonyságot és szívósságot kívánó jógában, ahol ráadásul befelé is kell fordulni, mint a férfiaknak, akik egy átlagos jógaórán kb halálra unják magukat, ha pedig olyan gyakorlat van, ami nekik is nehéz, akkor frusztráltak lesznek, mert nem szeretnek gyengének mutatkozni, főleg nők előtt. A tesztoszteron ugyanis valóban merevvé teszi a szöveteket, míg az ösztrogén hajlékonnyá, tehát az valahol igaz, hogy a nők nagy átlagban könnyebben tudnak fejlődni a jógapózokban, mint a férfiak. Persze eltérések mindig vannak, másrészt ez nem versenysport, az embernek önmagához mérten kell fejlődnie, és kb egy tucat sportággal a hátam mögött még mindig azt tudom mondani, hogy a jóga a király, és mindenkinek nagyon hasznos az, ha fejleszti a hajlékonyságát, de főleg annak, aki merev. Vagyis ha egy merev férfi elmegy jógázni, az lehet, hogy nem látványos, vagy szép, de igazból sokkal több hasznot kap a jógaórából, mint egy űberhajlákony RG-s lány, akinek eleve már túl vannak nyújtva az ízületei, és alig tartják össze a csontjait. 


A másik dolog persze az, hogy a férfiak keresik a kihívást, és ha nem fáradnak el kellőképpen egy jógaóra után, akkor nem lesz annyi kedvük ismét rászánni az időt. Én magam is ezért kezdtem el a brutálabb jógaórák felé tendálni, és melegben jógázni. A Bikram-stúdiókban például nem olyan rossz az arány, mindjuk lehet, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy ott a csajok tenyérnyi topokban és forrónaciban jógáznak, és a legtöbbjük egész jó karosszériával rendelkezik :-).


Nálunk az Atmában is hasonló a helyzet, illetve az astanga-gyakorlók körében azért elég szép számmal vannak férfiak, mert az is megpróbálja az embert. És szerintem, ha egy értelmesen gondolkodó férfi rájön, hogy a hajlékonyság kifejlesztése (az erővel párhuzamban természetesen) is egy komoly kihívás, akkor simán elkezdi gyakorolni a jógát, és szerintem itt mg az sem feltétlenül probléma, ha női oktató vezeti az órát. Nálunk egyes atmás oktató lányok óráin kifejezetten sok férfi szokott lenni, de nálam is vannak rendesen, főleg a Hot Ashtangán és az Ironon.


Amit én előnytelennek tartok ezzel kapcsolatban, az például a női jóga, ahová csak nőket engednek be, és ezzel pontosan azt a hangulatot erősítik, hogy a jóga nőknek való, és a férfiaknak semmi keresnivalójuk köztük. Ezzel persze szerintem ugyanakkor öngólt is lőnek, mert eleve a legtöbb nő szingli, aki minden nap ráér jógára járni, és ha munka után szórakozás helyett mindig csak jógára jár, akkor nem nagyon is van más ismerkedési lehetősége. Szóval a nőknek is az az érdekük, hogy jöjjenek a férfiak jógára, és szerintem a férfiak általában értékelik azt, ha látják, hogy egy nő ugyanúgy végigizzadja azt az órát, ami egy férfinek is kihívás.


A lelki dolgokkal kapcsolatos része is igaz, és valóban ez is lehet egy olyan tényező, ami távol tartja a férfiakat a jógától. De a valódi férfi, aki keresi önmagát, az megküzd a félelmeivel, és legyőzi őket, és így találja meg a belső harmóniát önmaga női és férfi oldala között, ami viszont a legtöbb nő számára is vonzó. Egy egyensúlyban lévő férfi sokkal vonzóbb, mint egy gyenge akaraterővel rendelkező, függőségekbe menekülő férfi, mivel a nők elsősorban menedékre és biztos támaszra vágynak a férfiak részéről, és az, hogy mekkora hősök, csak másodlagos szempont. Szóval valódi férfiak, gyülekező, jógára fel!

Nincsenek megjegyzések: