2011. december 14., szerda

Hogyan csinálják a boldog emberek?

Jogos lehet a kérdés, hogyan csinálják a boldog emberek azt, hogy mindig boldogok? Mit tudnak, amit a hétköznapi, önmagukat nem mindig boldognak érző emberek nem tudnak? Nagyon sokan mondták már, hogy a boldogság hozzáállás kérdése, és nem attól függ, hogy kinek milyen a karmája, a lehetőségei, az adottságai stb. A hozzáállás pedig fejleszthető, még ha nem is könnyen, hiszen ehhez a szokásainkat kell megváltoztatni. A legtöbb helyzetben ugyanis a szokásainknak megfelelően reagálunk vagy értékeljük magát a helyzetet. 


Az alábbi anyag Sonja Ljubomiskitől származik, aki tizenkét pontba szedte a boldog emberek szokásait, és ez egy fontos pont, hogy a boldog és nem a sikeres emberek tizenkét pontját olvashatjuk az alábbiakban. Mert nem biztos, hogy mindenki sikeres lesz, akárhogy is erőlködik, de azt ne feledjük, hogy a boldogsághoz mindenkinek joga van.  


"Mindig is hittem abban, hogy a minőségi, élvezetes, és bölcs élet az emberi születési előjogom, és az idő elteltével ez automatikusan járni fog nekem. Sohasem sejtettem, hogy meg kell tanulnom élni, hogy vannak bizonyos szokások és látásmód, amit el kell sajátítani, mielőtt ráébredhetnék az egyszerű, boldog és komplikációktól mentes életre." - Dan Millman


Na akkor most jöjjön a tizenkét pont, és egy-két hozzájuk kapcsolódó gondolat:


1. Fejezd ki a háládat! Ez a szantósa jógikus elve, vagyis értékelni kell azt, amit kapunk, észre kell venni, hogy mennyi mindent ad nekünk az élet, és ez már önmagában fokozza a boldogásgérzetünket.
2. Légy optimista! Az optimisták a látszólag nehéz szituációkban is tanulási, fejlődési lehetőséget látnak, és így minden helyzetből a legtöbbet tudják kihozni.
3. Ne gondolkodj túl sokat, és ne hasonlítgass állandóan! Ha állandóan problémázunk, vagy másokhoz mérjük önmagunkat, akkor nem leszünk boldogok. Mert ha jobbnak találjuk magunkat a másiknál, akkor büszkévé válunk, és így nem tudjuk értékelni a másikat, ha viszont rosszabbnak látjuk magunkat, akkor az önbecsülénsük és a pozitív hítünk láthatja kárát.
4. Tegyünk jót! Az önzetlen segítés szerotonint szabadít fal az agyban, amit boldogsághormonnak is neveznek. Emellett, ha mi vagyunk az a változás, amit látni szeretnénk a világban, és közben még jobban is érezzük magunkat, akkor inspiráló példát nyújtunk másoknak.
5. Ápoljuk a kapcsolatainkat! Ha jó barátok, szerető családtagok vesznek körül, akkor sokkal több ártelmét érezzük az életünknek, mintha magányosan éljük a napjainkat.
6. Fejlesszünk túlélő-stratégiát! Ha nem akarunk kétségbe esni soha az életünkben, akkor készüljünk fel minden eshetőségre, legalább elméletben. Így a váratlan, kellemetlen helyzetekben is tudunk mibe kapaszkodni, mert nem próbáltunk mesterséges biztonságot teremteni, hanem nyitottak vagyunk. bármit is hoz az élet.
7. Tanuljunk meg megbocsájtani! Ha nem tudjuk elengedni a gyűlöletet és a haragot, azzal is a saját életünket keserítjük meg. Ha ragaszkodunk a negatív érzelmekhez, akkor azt fogjuk bevonzani mások felől is.
8. Merüljünk a Flow-ba! A flow az az állapot, amikor mintha megállna az idő, és a semmibe olvadna a külvilág, annyira elmerülünk valamiben. Ez a meditáció állapota, amikor a meditáló eggyé válik  a meditáció tárgyával.
9. Élvezzük az élet örömeit! Ez is olyan elv, amit a jógában alkalmazunk. Gyakran az élet legapróbb mozzanatai a legszebbek, és ha nem vagyunk figyelmesek, akkor elsiklunk felettük, mert nem vagyunk jelen a Most-ban. Sokszor a túl nagy erőfeszítés elveszi a figyelmünket attól, amit éppen csinálunk, vagy amiért oly sok erőfeszítést tettünk.
10. Kötelezzük el magunkat a céljaink mellett! Azok, akik nem kételkednek, és megalkuvás nélkül törekszenek céljaik elérésére, sokkal több lelkesedést éreznek az életükben, és sokkal több erőt sugároznak, mint azok, akik határozatlanok és akikben nincs eltökéltség. Csak csinálni kell, és mindent el fogunk érni.
11. Gyakoroljuk a spiritualitást! A spiritualitás vagy vallásosság kultiválása az ember életében azt az érzést adja, hogy valami nagyobbnak vagyunk a részei, és össze vagyunk kapcsolva a forrással. Amikor tudatosak vagyunk arról, hogy az életünk mögött van egy nagyobb erő, ami segít bennünket, akkor boldogabbnak és magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat.
12. Tartsuk karban a testünket! Ha a testünk nem egészséges, nem energiával teli és nem sugározza a szépséget, az károsan befolyásolja a mentális, érzelmi, spirituális egyéniségünket is. 


Szerintem az astanga gyakorlása e tizenkét pontból többet is elősegít, ha nem mindet, úgyhogy nem csoda, ha a rendszeres astangázók a földkerekség legboldogabb emberei között érzik magukat. Practice and Happiness is coming!

Nincsenek megjegyzések: