2011. december 31., szombat

Szeretgetés

Csütörtökön akro-jógán voltunk Gergőnél és Gabinál, és ott hallottam a "szeretgetés" kifejezést, amikor akró közben vagy utána megmasszírozzák és nyújtják egymást az akró partnerek. Thaiföldön én is megkedveltem a thai masszázst, pedig korábban meglehetősen masszázs-ellenes voltam. Úgy látszik, ahogy öregszik az ember, egyre jobban értékeli az emberi érintést, törődést és szeretetet. 


Nem is lehet rosszabbat elképzelni annál, mint amikor az ember magányos, nem érinti meg senki, se fizikai szinten, sem érzelmileg, és nem adhat és kaphat szeretetet nap mint nap. Persze szerintem ez is egy olyan helyzet, amit az ember választ magának, mert mindig lehet választani olyan életet, amikor van lehetőségünk kifejezni a szeretetünket, önmagunk iránt, és mások iránt. Talán ezért is szeretnek az emberek akro-jógázni, mert az egymásrautaltság, a kölcsönös bizalom, az őszinteség megnyitja az ember szívét az érintésen és a közös gyakorláson keresztül, és rájövünk, hogy nem vagyunk magányosak a világban, hanem szerető szívek vesznek körül bennünket. 


Az olyan jógaórákon, ahol mindenki egyedül végzi a gyakorlatokat, ez esetleg nem mindig jön ki, mert ott is megtörténhet, hogy egész óra alatt a saját elménk csapongását  követjük, és ahelyett, hogy a jógázó közösségben szétáradó szeretetben elmerülnénk és felföltődnénk vele, esetleg csak azt érezzük, hogy ilyen vagy olyan okból kifolyólag zavar vagy irritál a másik jelenléte.


Ahhoz azonban, hogy a nekünk kijáró törődést megkapjuk, nem is feltétlenül szükséges az, hogy valaki más foglalkozzon velünk. Persze a masszázs az jó dolog, szerintem sokkal jobb, mint az önmasszázs. De az ember vagy elmehet egy masszőrhöz, akinek az energiája kellemes hatással van rá, vagy számtalan más módját is választhatja a kényeztetésnek, amiről oly gyakran elfeledkezünk rohanó hétköznapjainkban, és extrovertált, teljesítményorientált világunkban. Az alábbi idézetet olvastam ma egy blogban: 


"Az igazság az, hogy nem kényeztethetjük magunkat eléggé. A testünknek, az elménknek, az érzelmeinknek és a lelkünknek minden nap szüksége van a jó bánásmódra. Mindegyik részünkkel törődni kell, és minél több módot találunk arra, hogy apróságokkal kényeztessük magunkat a nap folyamán, annál jobb lesz a közérzetünk. Ahogyan bánunk önmagunkkal, úgy bánunk a világgal."


Szóval úgy látszik, kiöregedtem a mártír-forradalmár szerepből, amit néha a jóga-szellemiség is sugall, hogy minél több önsanyargatásnak teszi ki magát az ember, annál közelebb kerül a megvilágosodáshoz. A mai világ és gondolkodásmód is inkább a fakír-jógi hangulat felől a wellness-jógi hangulat felé mozdítja a hangsúlyt, aminek szerintem nem feltétlenül kell ellenállni, mivel akaratlanul is olyan mértékű fizikai, toxikológiai, ideológiai, érzelmi stb. stressznek tesszük ki magunkat nap mint nap, hogy a szöges ágyon fekvés vagy lékben fürdés vagy éppen az evés és ivás ész nélküli leredukálása nem valószínű, hogy békességet hozna elkínzott lelkünknek. 


Persze a kényeztetést is ki kell érdemelni, és a belőle kapott pozitív töltetet meg kell tanulni visszasugározni másokra és a saját céljaink, törekvéseink elérésére fordítani, és megedzeni az akaraterőnket, amit a függőségek és a káros szenvedélyek általában szétforgácsolnak. A fenti blog, amiből idéztem, egy könnyen kivitelezhető trükköt javasol az önkényeztetésre: havonta vagy hetente egyszer, főleg télen, egy jó meleg kádfürdőt, gyertyafénnyel, illóolajokkal, sókkal stb. Ha még jobban fel akarjuk turbózni a wellness-élményt és a méregtelenítő hatást, akkor előtte végigmasszírozhatjuk a testünket valami jóféle természetes masszázsolajjal. A szauna, gőzfürdő, törökfürdő sem utolsó dolog, ilyenkor télen gyakori vendég vagyok ott magam is, és jó társaságban még élvezhetőbb az egész dolog, utána a gyakorlás is jobban megy, és az ember elméje is relaxáltabb, nem lehet olyan könnyen felidegesíteni. Szóval, kényeztetésre fel, ne csak álmodozzunk, adjunk meg magunknak azt, amit megérdemlünk! Ja, és ha arra vágysz, hogy valaki szeretgessen egy kicsit, akkor jöhetsz az Akro Jam-re ma délután az Atma Budába!

Nincsenek megjegyzések: