2011. december 18., vasárnap

Marícsjászana D

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


Marícsjászana D
(Marícsi bölcs póza)
Dristi: oldalra


Ez a póz ugyanolyan, mint a Marícsjászana C, csak a kinyújtott lábunkat féllótuszba rakjuk. Előfeltétel: Ezt a pózt csak akkor szabad gyakorolni, ha a Marícsjászana B már megfelelően megy.


Szapta: Belégzésre ugorjunk előre Dandászanába. Hajlítsuk be a bal lábunkat, és helyezzük féllótuszba, ugyanazat a módszert, pontosságot és elővigyázatosságot használva, amit az Arhda-baddha-padma-pascsimóttánászanánál leírtunk. Most hajlítsuk be a jobb lábunkat, mint a Marícjászana A-ban, úgy, hogy a jobb talpunk a jobb csípőízülettel egy vonalba kerüljön. A jobb csípőt a jobb lábbal együtt vigyük hátra, így a csípők elbillennek. Ha szükséges, emeljük el a jobb fenekünket a talajtól, és nyomjuk le a bal térdünket a földre. 


Most egy stabil háromszögön ülünk, ami a bal térdből, a bal fenekünkből és a jobb talpunkból áll. Ez ugyanaz a pozíció, ami a Marícsjászana B előkészülete. Itt pedig, az előrehajlás helyett kombináljuk ezt a pozíciót a Marícsjászana C csavarásával. 


Helyezzük a jobb kezünket a talajra a keresztcsont mögött, az ujjak mutassanak el a testünktől. Forgassuk a mellkast, a vállakat a behajlított térdünkhöz igazítva. Helyezzük a bal talpunkat a jobb térd külső oldalához. Belégzésre nyújtsuk meg az egész gerincet és emeljük ki a mellkast. Kilégzésre használjuk a külső és belső haránt hasizmokat arra, hogy a karunkat a térdünk köré csavarjuk, míg a bal vállunk a jobb térd külső oldalára nem kerül. Lehet, hogy több légzésig is eltart, mire a vállunk a megfelelő helyzetbe kerül.


A behajlított lábunkat húzzuk a középpont felé a combközelítő izmok segítségével. Ha a combközelítők be szoktak görcsölni, akkor helyezzük a jobb kezünket a térd külső oldalára, és húzzuk a térdet a középvonal felé. Forgassuk a bal karunkat befelé, kulcsoljuk a térd körül, és nyújtsuk ki, amíg a hátunk mögé nem kerül. Most nyúljunk hátra a jobb kezünkkel a hátunk mögött, és kulcsoljuk az ujjainkat, vagy a fogjuk meg a bal csuklót a jobb kezünkkel. 


A bal combot befelé kell forgatni addig, amíg nem éri el a semleges helyzetet. A bal térd maradjon a földön, és nehezítsük el a jobb ülőcsontot. Belégzésre emeljük meg a mellkas elülső részét és üljünk fel magasan. Mindkét vállat húzzuk hátra, és vigyük lefelé a lapockákat. Mindegyik belégzéssel emeljük a szegycsontot, hogy ellensúlyozzuk az összenyomó tendenciát. Így a gerinc mindkét irányban egyenletesen nyúlik, az ülőcsontok lent maradnak a talajon, a szív pedig a mennyekbe emelkedik. A csavaró mozdulatot kezdjük a gerincben, és engedjük, hogy a csigolyák közötti tér által még mélyebbé váljon a csavarás. Tartsuk ki a vinyászát öt légzésig. 


Kilégzésre engedjük el a kezünket, és forduljunk előre. Egyenesítsük ki a behajlított lábunkat, és utána bontsuk a féllótuszt (sohase fordítva csináljuk, mivel az veszélyes lehet a térdre nézve). Helyezzük a kezeinket a földre.


Astau: Belégzésre emelkedjünk fel.
Nava: Kilégzésre csaturanga dandászana.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.


Dvádasa-sódasa: ismételjük mag a pózt bal oldalra is.


Megjegyzések:


1. A combokon és a hason lerakódó zsírszövet nagyon megnehezíti a póz végrehajtását, és megterheli az ízületeket.
2. A baddhakónászanában végzett igazítás megadhatja a szükséges nyitottságot a csípőízületben, ami szükséges ahhoz, hogy a térdek megterhelése nélkül végre tudjuk hajtani a pózt.
3. Helyesen el kell sajátítani ezt a pózt, mielőtt megkíséreljük a szuptakúrmászanát. A Marícsjászana D fejleszti a törzshajlító és nyújtó izmokat, és a hasizmokat is, hogy a szuptakúrmászanát biztonságosan tudjuk végrehajtani. 
4. A Marícsjászana D az egyes sorozat három alappillére közül az egyik."    

Nincsenek megjegyzések: