2011. december 29., csütörtök

811 - a paradicsomi diéta???

Na utánanéztem ennek is, mert van egy FB-ismerősöm, aki ezt propagálja. Az internetes cikk, amely a 811, pontosabban 80/10/10 diétát taglalja, a következő hangzatos címmel indít: "A 80/10/10 KÜLDETÉSE AZ EMBERISÉG VISSZAVEZETÉSE A BOLDOGSÁGOS PARADICSOMI ÚTRA." Na, ez komoly, gondoltam, akkor lássuk, mit is esznek tulajdonképpen az üdvözült 811-esek! 


"A 80/10/10 vagy 811 elnevezésben a számok százalékos arányt jelentenek, vagyis 80% szénhidrát (egyszerű szénhidrát), 10% fehérje és 10% zsír. Ilyen módon egy 2000 kalóriás napi energiabevitel esetén, 1600 kalória származik egyszerű szénhidrátból, 200 fehérjéből, és 200 olajokból. Ételcsoportra lebontva ez azt jelenti, hogy a kalóriabevitel 90-95 %-a édes gyümölcsökből, 2-6 %-a zsenge zöld levelekből, zöldségekből, és nem édes gyümölcsökből (paradicsom, paprika, uborka…), és 0-8% csonthéjas és olajos magokból származik. A gyakorlatban ez az étrend naponta 2-3 nagy gyümölcs étkezést jelent kiegészítve egy nagy zöld saláta étkezéssel délután. Időnként, nem napi szinten, a délutáni zöldek mellé max. 3 dkg (kis marék) csonthéjas v. olajos mag alkalmazható."


A cikk további része lényegi információkat nem tartalmaz, csupán azt bizonygatja, hogy az ember genetikailag erre a táplálkozásra lett teremtve, és hogy a hőkezelt élelmiszerektől el kéne borzadnia, mert hogy az mennyire káros. Nos, egy pár megjegyzést azért hozzáfűznék a magam részéről, saját tapasztalatokra is alapozva. Az első érv, amivel ugye a nyers vegánok átlalában elő szoktak hozakodni, az, hogy az ember génállományához az állatvilágból a legközeleb az emberszabású majmoké esik, márpedig azok nyers vegánok, és dominánsan gyümölcsevők. Hurrá! 


Egyik kedvencem ez a gorillás kampány-kép, mert ugye a gorilla irdatlan erős állat, és valóban csak növényeket eszik (a vegánok szerint). De azért nekem van egy olyan érzésem, hogy egyrészt a gorillának mág így is teljesen más az emésztőrendszere, mint az embernek, még ha csak pár % is az eltérés a génállományban, másrészt a gorilla 200 fölötti kilós testsúlyához képest napi 18 kiló ételt is megeszik. Mellesleg a legtöbb forrás szerint a gorillák simán megeszik a bogarakat, hernyókat sttb. tehát azért nem annyira meggyőződéses vegánok :-) De mentségükre legyen mondva, hogy azokat is nyersen eszik, nem pedig olajban sütve :-). 


Ha ezt lebontjuk mondjuk egy 65 kilós emberre, akkor neki napi 6 kiló növényt kellene elfogyasztania. Nekem ez már eleve gyanús. Egyrészt, mire ezt megeszed és rendesen megrágod, elmegy vagy két-három óra a napodból, másrészt irdatlan mennyiségű vizet, rostot, stb. viszel be a szervezetdbe. Nekem ez nem tűnik a leghatékonyabb táplálkozásnak, mert ha az ember az optimális "üzemanyagot" fogyasztja, abból elvileg jóval kisebb mennyiség is elég kellene, hogy legyen, illetve hamarabb kellene, hogy csillapítsa az éhségérzetet.


Azzal egyetértek, hogy a finomított szénhidrátok, pl. gabonaételek, édességek, magas keményítő-tartalmú ételek elnehezítik a gyomrot, és "hamis" éhségérzetet generálnak, aminek általában egyenes következménye az elhízás, mert az ember újra és újra nekiugrik a szénhidrát-zabálásnak, miközben a fontos vitális anyagokban még mindig silány az étrendje. Ez valószínűleg a húsételekre is igaz lehet, bár azt már olyan régen nem fogyasztottam, hogy nem annyira emlékszem a húsételek által kiváltott éhségérzett jellegére. De az biztos, hogy a húsételek is vitaminokat és ásványi anyagokat vonnak el a szervezettől, és eltömítik a sejteket a sok zsírsavval. 


A következő kifogásom az, hogy itt megint rá akarnak erőltetni egy egységes táplákozási rendszert mindenkire, mert hogy genetikailag az a "tökéletes". Én ezt egy meglehetősen szűk látókörü megközelítésnek gondolom. Egy városi puhánynak, vagy olyan embernek, aki minimális mennyiségű fizikai erőt fejt ki egy nap, jól jöhet a 811 diéta, főleg, ha hús- vagy szénhidrát-függőségből jön ki éppen, hiszen ez a könnyed étrend jó lehetőséget ad a fogyásra és a méregtelenítésre, viszont nem mardos az éhség a sok gyümölcscukor miatt. Még talán egy jógásnak is elmegy, ha mellette nem űz erő- vagy teljesítménysportokat. 


De ha valaki mondjuk nehéz fizikai munkát végez, vagy végigtol napi 1-2 kemény edzést, ahol 2-3-4 ezer kalóriát eléget, akkor szerintem simán jól jöhet neki egy kis többlet-fehérje és energia a tejtermékekből. Én legalábbis ezt teszem. Na nem fogyasztok napi több kiló tejterméket, de 20-30 deka sajtot, túrót, joghurtot, tejfölt azért elfogyasztok, és olajos magvakat, illetve hüvelyeseket is. Szeretem a zöldet is, de ekkora mennyiségű fehérjét salátából kinyerni az nem lenne olyan könnyű vállalkozás. 


Szénhidrátot én is nagyon minimálisat eszem, de bizonyos testalkat vagy életvitel mellett azért szükség lehet valamivel több gabonára is. Ha a testzsír kezd kórosan lecsökkenni, akkor én növelném a szénhidrát-bevitelt, mert a zsírsavak önmagukban nem hízlalnak, ha nincs összetett szénhidrát-bevitel. Tehát igány szerint kell táplálkozni, az egészségügyi állapotunkat, edzési és alakformálási céljainkat figyelembe véve. Én azért azt gondolom, hogy hús nélkül mindenki meg tud lenni, ha nagyon akar, talán még az eszkimók is, mert most már ott is van Tesco :-).


Még egy gondolat a 811 diétával kapcsolatban: bár erőtreljesen támadja a túlzott szénhidrát-bevitelt keményítő és cikrok formájában, ugyanakkor ezt irdatlan mennyiségű gyümölcscukorral helyettesíti, tehát ebben a diétában szerintem ugyanúgy ott van a cukorfüggőség, csak talán nem annyira káros formában. Én magam reggelire szoktam gyümölcsöt enni, és ebédre, illetve vacsorára már áttérek a zöldségekre. Tejterméket mindegyik mellé lehet párosítani, illetve az olajos mag, hüvelyes nálam is 10-15 százalékban szerepel. A gyümölcs és zöldség aránya viszont kb 1 az 1-hez, vagy néha a zöldség még több is. Persze mindenki kísérletezhet, de legyünk reálisak, és ne áltassuk magunkat "vibrant" egészséggel, ha nem bírunk felemelni egy húszkilós bőröndöt, vagy meghalunk egy szigetkör lefutása után. 


Azon kívül még roppant idegesítő a cikkben a nyelvtani pongyolaság, a  névelők használatának következetes mellőzése. Ha már valaki arra vállalkozik, hogy írásban kommunikálja a nézeteit, akkor azért nem ártana, ha megismerkedne a magyar nyelvtannal, mert az ilyen primitív megfogalmazás nekem olyan embert sugall, aki szinte bármire befanatizálható, anélkül, hogy körültekintően mérlegelné a zászaljára tűzött állítások valóságtartalmát. 

3 megjegyzés:

Szamóca írta...

Azért elég sötéten fested le ezt az étrendet, pedig szerintem nagyon jó, bár tényleg elég extrémnek hangzik első látásra.
Jómagam hónapokig csináltam és próbáltam követni, úgyhogy ismerem a 811-et. Abban nincs igazad, hogy talán csak kis fizikai terheléssel járó életmód mellett alkalmazható, hiszen a 811 hangsúlyozza, hogy edd meg a számodra szükséges kalóriát, csak gyümölcsökből, nem édes gyümikből és magokból, tehát az életvitelhez szükséges energiában elvileg nem szenvedsz hiányt.
A bökkenő az étrenddel máshol van tapasztalataim szerint, méghozzá ott, hogy meg lehet szokni a több kg gyümi megevését, emésztését, de a magyarországi viszonyok között ennyi gyümölcs vásárlása iszonyú összegekbe kerül. Számításaim szerint havonta egy embernek kb egy 2500 kcal-os 811-es étrend olyan 80-100 ezer forint körül van, ha csak a szezonális gyümölcsöt vásárolja, ami hónapok után már elég uncsi, úgyhogy az ember szívesen venne néha egy mangót, vagy vmi különlegeset, hogy változatos legyen.
Nos, ez az összeg több, mint a havi fizetésem és szerintem ezzel még sokan így vannak ebben az országban, úgyhogy akármilyen jó is ez az étrend, szerintem a luxus kategóriában sorolható. Viszont méregtelenítő kúrának tökéletes, vagy havonta, hetente egy-egy 811-es nap beiktatása is nagyon jót tesz a szervezetnek.
Nem tudom, hol olvastál erről és milyen cikkből tájékozódtál, de az tény, hogy a 811 magyar honlapja tényleg katasztrofális mind nyelvi, mind szerkesztési, formai szempontból.

Kovács Veronika írta...

a könyv írója, azaz a diéta atyja maga is sportoló és élsportolók edzője. olvasd el a könyvet és választ kapsz a kérdéseidre. mindre.

Dia írta...

Kifogásokat mindennel kapcsolatban lehet találni, ám ezek a kifogások általában a félelmeinkből táplálkoznak. A könyvet javaslom elolvasni ugyanis ez a leírás csak részben fedi a 811-es diéta lényegét, emiatt egy elferdített képet ad magáról az étrendről.
Én spec az átálláson vagyok és anyagilag nem megterhelőbb ez az étrend. Ha meg igen érdemes megegyezni a zöldségessel, sztem rendszeres nagy tételű vásárlás esetén tuti lehet alkudni. :) Én ezt csinálom. :D