2011. december 1., csütörtök

Marícsjászana B

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Marícsjászana B
(Marícsi bölcs póza)
Dristi: orrhegy


A Marícsjászana A és B majdnem ugyanazok, az egyetlen különbség a kettő között az, hogy az A pozícióban egyenes a láb, míg a B-ben féllótuszban van. 


Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és nyújtsuk ki a lábainkat. A bal lábat hajítsuk be és helyezzük féllótuszba olyan módon, ahogy az ardha-baddha-padma-pascsimóttánászanánál le volt írva. hajlítsuk be a jobb térdet, emeljük fel a jobb ülőcsontot a talajról, és a bal térdet vigyük a talaj felé. Úgy helyezzük el a jobb lábat, hogy a hogy a jobb bokánk agy vonalban legyen a nagytompor-csonttal, vagyis a csípő csontos külső részével.


Vigyük a bal térdet ki bal oldalra, amíg nem lesz 45 fokos szög a két comb között. Tartsuk fenn ezt a szöget, miközben előrehajolunk. Ha a térd kint van oldalt, akkor a póz hatékony csípőnyitó. Különben csak előrehajlítás lesz belőle.


Nyújtózkodjunk előre a jobb karunkkal, és nyújtsuk meg a jobb csípőt. Nyújtózzunk előre a jobb térd belső oldalán, amíg a jobb váll a jobb térdnél előrébb nem kerül. Maradjunk amilyen alacsonyan csak lehetséges, és a vállunkat ideális esetben kulcsoljuk a jobb láb térde és bokája között félúton. 


A jobb oldalbordáinkat nyomjuk a jobb comb külső oldalához, és kulcsoljuk körbe a karunkkal a lábunkat, és ha lehetséges, fogjuk meg a bal csuklónkat a jobb kezünkkel. Kapaszkodjuk  a csuklónkba, lélegezzünk be mélyen, és emeljük magasra a mellkasunkat. 


Astau: Kilégzésre hajoljunk előre, és helyezzük a mellkasunkat a jobb láb és a bal térd közé középre. Ugyanakkor ne engedjük a bal térdet befelé mozdulni, amit a jobb csípőízület előretolásával érhetünk el. Ahelyett, hogy a bal térd felé dőlnénk, hajoljunk előre a jobb lábunk belső oldalához simulva, mindig odanyomva a bordákat. 


Ugyanakkor forgassuk befelé a bal combot, és nyújtózkodjunk a bal comb belső oldala mentén. Helyezzük a homlokunkat, és ha az már könnyen megy, akkor az állunkat a talajra, anélkül, hogy bármikor is megtörnénk a nyak ívét. A szegycsonttal nyújtózkodjunk a padló felé, és támogassuk meg a megfeszített hasfallal. 


A Marícsjászana B-ben gyakori probléma az, hogy a féllótuszban lévő lábfej külső oldala elkezd fájni. A fájdalmat a boka túlzott kicsavarása okozza, ami a comb nem elegendő belső rotálásából adódik. Minden lótusz- és féllótusz pózt befelé forgatott combbal kell végrehajtani. Ha a csípőízület kötöttsége miatt ezt nem tesszük meg, akkor sok esetben a térdízületet, vagy ebben az esetben a bokaízületet terheljük túl. A megoldás az, hogy meg kell előzni a boka visszafeszülését a szárkapcsi izomcsoport segítségével, ami a lábszár külső oldalán helyezkedik el. Ezek az izmok visszajuttatják a lábfejet a semleges, spiccelő helyzetbe. A keletkező kreatív feszültséget most a csípőízületbe kell irányítani, és a combot befelé kell forgatni. Ha ez nem lehetséges, akkor tanulmányozzuk részletesebben a csípő befelé forgatását az előző pózokban. Maradjunk a Marícsjászana B-ben öt légzésig.


Nava: Belégzésre egyenesedjünk fel, és üljünk minél magasabban, miközben a kezeink továbbra is kulcsolva vannak. Kilégzésre engedjük el a kezeinket, és nyújtsuk ki először a jobb lábat, majd a bal lábat vegyük ki a féllótuszból, és a kezeinket tegyük le. 


Dasa: Belégzésre emelkedjünk fel.
Ékádasa: Kilégzésre csaturanga dandászana.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg a pózt bal oldalra is."

Nincsenek megjegyzések: