2011. december 20., kedd

Limitless

Egyik hétvégén megnéztem a Limitless című filmet, abban a hiszemben, hogy valami jó ötletes forgatókönyvvel álltak elő, mint az Inception esetében. Hát ez azért jóval gyengébbre sikerült, a törtnet lényege az, hogy van egy lúzer író, akinek az egyik haverja megkóstoltat vele egy NZT nevű drogot, ami képessét teszi arra, hogy 100%-ban koncentráljon és kihasználja az agykapacitását. A sikertelen íróból egy csapásra top tőzsdecápa lesz a drognak köszönhetően, és itt jönnek a komplikációk. Egyrészt a drog függőséget okoz, és amikor nem jut hozzá, megszűnnek a rendkívüli képességei, sőt, egy csomó mellékhatással is meg kell küzdenie, valamint a maffia is utánaered.


Ez a szokásos csapda, amit a drogok és a doppingszerek is képviselnek: az ember minimális erőfeszítéssel, egy külső anyag bevitelével tesz szert olyan képességekre, amelyek máskülönben csak nagyon fáradságosan fejleszthetők ki, illetve olyan tudatállapotba jut, amihez hasonlót csak hosszadalmas meditációval érhetne el. És bármilyen ilyen szer használata esetén borítékohatók a káros mellékhatások, mert ha valamilyen előnyhöz jutunk alaptalanul, akkor azért valamivel meg is kell fizetni. 


Az emberben ténylegesen benne van a potenciál arra, hogy szinte korlátlan mértékben i tudja terjeszteni és összpontosítani a mentális képességeit, de ezt nem lehet könnyen és erőfeszítés nélkül elérni, még káros mellékhatások árán sem. Van néhány gyógynövény, ami segíti az agyműködést, például a Ginkgo, a Gotu kola vagy a Brahmi, de eleve azt kell megértenünk, hogy a fizikai agy az csupán a hardver, és a lényeg az elme, vagyis a szoftver. Ha az operációs rendszer és maga a program nem elég hatékony, akkor nem tudja kihasználni az agytekervényekben rejlő kapacitást. És az elmét is ugyanúgy edzeni kel, mint az izmokat, tudatosítás, koncentráció, és problémamegoldás által. 


A jóga rendszere erre tanít, hiszen a cél a rádzsa-jóga, vagyis az elme jógája. És még ha nem is feltétlenül érünk el csúcshatást a hétköznapi életünk problémáink megoldásában, a belső békét, harmóniát, a flow-élményt mindenki elérheti, ha tudatosan gyakorolja a jógát. Ha állandóan fel akarjuk törni az univerzum kódját, és erőnek erejével meg akarunk érteni vagy kontrollálni akarunk mindent, akkor a tudatunk nem lesz olyan harmonikus állapotban, mint ha megtanuljuk az intelligens elengedést, bizalmat fejlesztünk ki az életben, és érezzük, hogy minden a helyén van, mi is a helyünkön vagyunk, és az történik, aminek történnie kell. 


Ebben a tudatállapotban megindul a flow, és teljes mértékben jelen leszünk életünk minden pillanatában, érezzük az összekapcsoltságot, látjuk a célt, és tudjuk, hogy jó úton haladunk a cél felé. Bár fáradságos dolog az elme hullámzásainak kioltása, ez az egyetlen mellékhatás nélküli és tartós módja a csúcshatás elérésének, és ennek következtében olyan örömöt tapasztalunk meg, ami minden más érzést felülmúl az életünkben, és mélységes békével és nyugalommal, elégedettséggel árasztja el a szívünket. Paradoxonnak hangzik, de keményen meg kell küzdeni a békéért, és nem elég csak megjátszani, hogy béke van, miközben a felszín alatt a tudatunk legmélyebb  bugyraiban ott háborognak az indulatok és a diszharmonikus érzelmek. 


Az út természetesen mindig fontosabb, mint a cél elérése, és ezért, ha folyamatosan haladunk rajta, akár csak kis lépésekben is, lassan megszűnik az elme szétszórtsága, ténylegesen céltudatosabbá és összeszedettebbé válunk, és mindazok a képességek ki fognak alakulni bennünk, amikre szükségünk van a boldogság eléréséhez. Practice & Focus! 

Nincsenek megjegyzések: