2011. december 7., szerda

Marícsjászana C

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Marícsjászana C
(Marícsi bölcs póza)
Dristi: oldalra


A Marícsjászana C az első ülő csavaró póz. A gerinc háti szakasza a T1-T12 csigolyáig bezárólag csavarásra van tervezve. Itt a csigolyatüskék szöge lehetővé teszi a legnagyobb mértékű csavarást az egész gerinc viszonylatában. A csavarások java része itt történik. A csavarás nyújtja a bordaközi izmokat. Mivel a hátrahajlításban az egyik fő akadályozó tényezője a kötött bordaközi izmokban keresendő, a gerinccsavarások a hátrahajlítások legjobb előkészítői.


Az ágyéki gerincszakasz, amelyik nagyon hajlékony az előre- és hátrahajlító irányokban, viszonylag korlátozottan képes csavarodni. Ez a szükséges stabilitás biztosítása érdekében van. Ha az ágyéki gerincszakasz túlzottan nagy csavarodásra lenne képes, az instabillá tenné az alsó háti szakaszt. Így az ülő csavarásoknál nem a csípő merőlegesen tartására kell törekedni, hanem a felső háti szakaszra kell irányítani a csavaró hatást.


Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és ugyanerre a számolásra vegyük fel a Marícsjászana C-t. hajlítsuk be a jobb lábunkat, és a talpunkat helyezzük közel a bal combhoz. A jobb csípőt vigyük hátra annyira a lábunkkal, hogy a csípők ne legyenek merőlegesek a bal lábra. A bal láb maradjon egyenes. A kezdők letehetik a jobb kezüket az ülőcsontok mögött (az ujjak mutassanak kifelé az ülőcsontoktól), hogy megtámaszkodjanak. Lazítsuk el a derekunkat! A bal karunkat vigyük előre jobb láb külső oldalán, és nyújtsuk meg a derekunkat. Kilégzésre a bal külső bordaívet helyezzük rés nélkül a jobb combhoz. A bal karunkat kulcsoljuk a jobb térd körül. Fogjuk meg a jobb csuklónkat a bal karunkkal. Fordítsuk el a fejünket és nézzünk el a jobb vállunk fölött.


Üljünk le és üljünk fel. Földeljük le egyenletesen az ülőcsontokat. Ugyanakkor a fejtetővel nyújtózkodjunk a mennyezet felé. A lapockákat lefelé húzzuk a hátunkon, a mellkast pedig megnyitjuk. A bal lábat tartsuk merőlegesen a padlóra. A bal comb hajlamos kifelé fordulni, ezt ellensúlyozzuk a comb befelé fordításával.


Engedjük az egész törzset csavarodni a kilégzéssel. A bal kart használjuk erőkarként, úgy, hogy a jobb térdhez nyomjuk. ne engedjük, hogy a jobb térd átszelje a test középvonalát, a jobb combtávolító izomcsoport segítségével kifelé húzva azt. tartsuk ki a Marícsjászana C-t öt légzésig. 


Kilégzésre bontsuk a pózt, forduljunk vissza előre, és helyezzük a tenyerünket a talajra. A jobb láb helyzetét megtarthatjuk, és a jobb kezünket beakaszthatjuk a jobb lábszár előtt, mint a Marícsjászana A pozícióban. Ha ilyen módon emeljük ki magunkat, az még jobban megerősít. Ha ez túl nehéz, akkor emeljük ki magunkat ugyanúgy, mint a többi pózban. Ennek a póznak rövidebb a vinyásza számolása:


Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat.
Nava: Kilégzésre csaturanga dandászana.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.


Dvádasa-sódasa: Ismételjük meg a pózt bal oldalra is."

Nincsenek megjegyzések: