2011. december 9., péntek

Tízparancsolat

Akkor most következik a Perfect Body Lifestyle tízparancsolata, a tegnapi bejegyzés folytatásaként.


1. Minden napot kezdj súlyméréssel! A zsír% a legfontosabb adat, fiúknál a 8 a cél, lányoknál a 12. Ha nincs normális testzsír-mérleget, akkor érdemes néha elmenni testösszetétel-analízisre. De azért a kilók is sok mindent elárulnak, úgyhogy ne hagyd ki a nap fénypontját :-)


2. Minden nap eddz vagy mozogj legalább egy-másfél-két órát! Ha nincs meg a napi mozgásmennyiség, akkor nem ég a kalória, és lelassul az alapanyagcsere. Tehát még ha koplalsz is, ugyanannyit fogsz fogyni izomból, mint a zsírdepóból.


3. Kardió nélkül nincs szálkás test! A jóga szép dolog, és hasznos is, és ha melegben végzed, akkor még egy enyhe zsírégető kardiónak is felfogható. De én igazából nem hiszek a zsírégető pulzustartományban, inkább abban, hogy 15 perc vagy fél óra szuperintenzív kardió az már kihat egész napra. Ez lehet futás, lépcsőzés, ellipszis, bringa, görkori, ugrókötél, de még akár intenzív úszás is.


4. Legalább annyi jóga, amennyi más mozgás! Tudjuk, hogy ha fejleszteni akarjuk az izmokat, akkor terhelni kell őket. Az astangában elég sok terhelés megy a felsőtestre és a core-ra, és 5-10 év gyakorlás után szép izomzatot lehet kifejleszteni vele. De ha pl. egy férfi nem elégedett ezzel, akkor erősítsen többet, főleg a saját testsúlyos és a TRX gyakorlatokat pártolom. Ha viszont sok az erősítés és kevesebb a nyújtás, akkor a funkcionalitás romlik, és minden esetben bekötnek az izmok. Vagyis nem tudjuk megőrizni a fiatalosságunkat, ami fontosabb, mint a dagadó bicepszek és mellizmok.


4. Felejtsd el a szénhirdátot, az édességet és az olajban sült ételeket! Ha ezt a hármat sikerül kizárni az étrendedből (meg persze a húst is, azt már nem is említem), akkor esélyes vagy a szálkás testre hosszú távon is, és nem csak pár napra, mint a testépítők. Ha már túlzottan lefogytál és a zsír% leesett a fent említett értékek alá, akkor ehetsz naponta 10-20 deka szénhidrátot, de nem többet!


5. Friss zöldség, gyümölcs, tejtermék! Ebből a háromból tulajdonképpen korlátlan mennyiséget lehet fogyasztani, ha edzel és mást nem eszel. De azért a tejtermék legyen sovány, és a krumplit csak alkalmanként fogyaszd! Mehet még mellé csíra, olajos mag, hüvelyesek kisebb mennyiségben, és ne feledkezzünk meg a növényi olajokról sem!


6. Reggel és délben egyél, este csak akkor, ha már elérted a kívánt zsír%-ot! Amíg fogyni akarsz, mindenképpen kerüld az evést este 6 után, legfeljebb csak fehérjeturmixot fogyassz vacsora helyett. Utána lehet zöldséget meg tejterméket, ha már a súly megtartása a cél.


7. Ne légy lusta! A lustaság fél egészség, azt szokták mondani, vagyis az, aki henyél, alszik és zabál, a fele egészségét fel is áldozza. Nem érdemes az egész életünket úgy leélni, hogy fél lábbal a koporsóban vagyunk! A lustaság legyőzése az élet minden területén sikereket eredményez, és vonzóvá teszi a személyiségünket.


8. Ne az élvezet, hanem az egészség érdekében egyél! Az embert tönkreteszi az élelmiszeripar, amelynek csak az a célja, hogy mesterséges örömöt szerezzen az ízlelőbimbóknak és az elmének, és ennek érdekében megfelelő marketinggel egy halom hulladékot belediktál az emberbe. A képlet egyszerű: az vagy, amit eszel, vagyis ha szemetet eszel, akkor körülbelül az is leszel. Ha van egy kis önbecsülésed, akkor azzal kezded az önmegvalósítást, hogy lemondasz a junk-foodról, és elkezdesz élő, természetes kajákat enni.


9. Hagyd abba a dohányzást, alkohol- és kávéfogyasztást! Ez is a propaganda része, hogy ha lazulásra vágysz, akkor e kell ülni egy presszóba, rendelni egy kávét, egy Jégert, és egy barátoddal kellemes füstfehőbe burkolózva beszélgetni kell a semmiről, hogy jól érezd magad. Ha rendszeresen sportolsz és főleg, ha jógázol, akkor elég hamar egyértelművé fog válni, hogy ezek a káros függőségek mennyire kiveszik belőled az életerőt. Mondj le róluk, keress valami egsészégesebb függőséget!


10. Meg tudod csinálni! Onnan már csak fenn kell tartani! A motiváció nagyon fontos tényező, és az életmód-váltásban is nagy szükség van rá. Ha nincs benned meg a gőzerő, hogy menj előre, de a vágy megvan, akkor vedd magad körül olyan emberekkel, akik az egészséget és az életörömöt lehelik magukból! Így sokkal könnyebb megtartani a jó dolgokat és távol maradni a tespedéstől. És ha nem hiszed el, hogy meg tudod csinálni, akkor is csak el kell kezdeni, és nem szabad abbahagyni, ennyire egyszerű a képlet! 


Mndenkinek sikeres ápdétot kívánok, és Perfect Body-t 2012-re!

2 megjegyzés:

k írta...

Azon töprengek itt, hogy hol van a határ, mikor és miből kell észrevenni, ha bedarált a folyamat, ha egyszer csak "te vagy a mérlegért és nem fordítva".
Ha a jamakat nézzük, azokból is átvitt, mélyebb értelemben pl.: brahmacharya (leegyszerűsítve középút keresés, sőt energia felhasználás kontrollja), aparigraha, vagy ahimsa (saját magunk ellen elkövetett mentális erőszaktól mentesség), akkor számomra az jön le, hogy itt is van egy pont, amikor a túlzott ragaszkodás már öncélúvá válik, nem a boldogság elérést szolgálja.
Ami még eszembe jut, hogy egyik nap 4,9%, másik nap 5,1% az egy fizikai, változó állapot. Nem a trendek érdekesek igazán?

Namost ez az egész persze feltételezi azt a szituációt, hogy az eszköz túlnő az "eszközölt"-ön, de ez is lehet egy függőség, azt gondolom.

Névtelen írta...

Én is úgy gondolom,hogy egy középutat kell megtalálni. Törekedni kell az egészséges életmódra és be kell iktatni a testmozgást is,de nem foglalkozhat az ember egész nap a testével. Legalábbis keveseknek adatik meg,hogy ennyi időt tudjanak magukra szánni.
A boldogság pedig nem csupán a tökéletes test függvénye és nem is kell ehhez neurotikusan ragaszkodni. Szerintem.
Krisztina